Film

Skribent

MovieZine

12 november 2019 | 21:00

Varför "Ford v Ferrari" bytte titel till "Le Mans '66"

James Mangold reder ut förvirringen.
Inte sedan "Moana" blev "Vaiana" har vi stött på en lika knäpp "översättning" av en titel. James Mangolds racingdrama kör in på amerikanska biodukar i veckan som "Ford v Ferrari". Svenska biobesökare får istället följa med till "Le Mans '66".

Vi är dock inte ensamma om den alternativa titeln, som verkar gälla för hela Europa. Brittiska Yahoo frågade regissören varför man skippade "Ford v Ferrari":

- Som jag förstår det finns det något slags problem med att använda varumärken som titlar i England. Så det gick inte att genomföra.

- Jag tror också att en del europeiska territorier kände att Le Mans har mer igenkänning i Europa. Men i USA vet tyvärr bara en av 10 vad Le Mans är, svarar Mangold.
 
 
Båda titlarna känns rätt passande för filmen som följer en kaxig bildesigner (Matt Damon) och en hetlevrad förare (Christian Bale) som ska hjälpa Ford köra om Ferrari i populariter. Den spännande sista akten tar oss till Frankrike år 1966, och ett dygnslångt race på en klassisk racingbana. Filmen får svensk premiär på fredag.

"Ford v Ferrari" eller "Le Mans '66" - vilken är en bättre titel enligt er?
| 12 november 2019 21:00 |