Le Mans '66 2019

Le Mans '66 poster

Synopsis

Den sanna berättelsen om bildesignern Carroll Shelby och föraren Ken Miles som tillsammans bygger en revolutionerande racerbil för att utmana Ferrari under 24-timmarsloppet i Le Mans 1966.
Ditt betyg
3.5 av 122 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ford v. Ferrari
Biopremiär
15 november 2019
DVD-premiär
30 mars 2020
Digitalpremiär
16 mars 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

10 september 2019 | 22:00

Racingdrama följer en trygg och bekant väg

Christian Bale och Matt Damon går ut i krig i Europa. Det handlar om att ta hem en prispokal till USA, och närmare bestämt hjälpa Ford att köra om konkurrenten Ferrari. James Mangolds racingdrama är en klassisk amerikansk hjältesaga enligt en vinnande mall. Det är visserligen välgjort - men det känns också redan gjort.
Racingfilmer är en genre för sig, och de dras ofta med en svår utmaning. Publiken kan oftast räkna med att huvudpersonen kommer vinna det där viktiga racet, speciellt när det bygger på verkliga händelser. Då gäller det att hitta spänning någon annanstans, och se till att det handlar om resan dit och inte målet.

”Le Mans ’66” berättar om rivaliteten mellan biltillverkarna Ford och Ferrari, som startade på det legendariska 24-timmarsracet i Frankrike. Ferraris snabba och sexiga bilar har vunnit flera år i rad. Amerikanska Ford, som under 60-talet behöver fräscha upp sin image bland tonåringar, hoppas att en seger i den prestigefyllda tävlingen kommer hjälpa dem sälja bilar. Först måste de visa de espressodrickande snobbarna från Italien att amerikanska hästkrafter är överlägsna, och det gäller att hitta de allra bästa i gamet och locka in dem med feta checkar.

Matt Damon spelar Carroll Shelby, före detta racingproffs som tvingats lägga karriären på hyllan och bli bilförsäljare. Christian Bale spelar föraren Ken Miles, ett wildcard med synnerligen kort stubin som har svårt att samarbeta med andra. Shelby ska designa vinnarbilen, Miles ska köra den i mål. Det är två starka viljor som möts i sin passion för snabba bilar och den där speciella känslan bakom ratten, när världen runt omkring en bara försvinner.

Filmen handlar inte bara om att bygga den perfekta maskinen, utan också om alliansen och vänskapen som uppstår mellan Shelby och Miles. Grabbarnas stora rival visar sig vara Ford själva, och mängden av politik och PR-strategier ligger som väghinder för den kommande segern. Tiden är knapp, och Shelby och Miles får ta en del envisa strider med kostymnissar som aldrig själva suttit bakom ratten på en sportbil.

Historien berättas i en lättsam ton, ibland humoristisk, och man dras lätt med in i den. James Mangolds ”Le Mans ’66” är ett gediget hantverk, där fotot vackert fångar Kalifornien-solen och musiken dramatiskt höjer de mer intensiva biljakterna på racingbanan. Man får svälja en del teknisk jargong och grabbig förtjusning över hur vackert motorn spinner, men speltiden på 2,5 timme rusar ändå förbi. Starka skådespelarinsatser och en intressant historia från verkligheten gör den sevärd.

Men det är som att filmen aldrig lägger in en högre växel, och det vi presenteras är precis det som förväntas. Varken mer eller mindre. Manus följer en utstakad väg utan några oväntade svängar. Detta är en urklassisk amerikansk hjältesaga enligt mallen. Mallen ifråga har visat sig både vara en publik- och en Oscarsmagnet tidigare, men tråkigt nog tar ”Le Mans ’66” inga risker.
| 10 september 2019 22:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Ljuvlig film för alla som gillar snygga och snabba bilar. Bale är som vanligt enorm och Damon gör sin bästa roll på år och dagar. 5/5
Läs mer
3
Fartfylld action om racerföraren Ken Miles och bil designern Caroll Shelbys vänskap och fantastiska lopp under året 1966. Det går så fort att vinden piskar en i ansiktet genom tv rutan!!! Hjärtat sitter i halsgropen som om du sitter i bilen. Välgjord och spännande och vilka elitidrottsmän dessa förare är!! Wow...MIND of steel and FAITH from God!!! 2,5 tim swishar förbi, betyget blir en stark 3a... Cast:Matt Damon, Christian Bale, Josh Lucas mfl... AAA+
Läs mer