Film

Skribent

Alexander Dunerfors

26 juni 2016 | 09:00

”Moana” eller ”Vaiana”? Därför byter Disney-filmen titel i Sverige

Lider den animerade prinsessan av en identitetskris?
Uppdatering 18 november: Variety skriver att en italiensk porrstjärna vid namn Moana Pozzi också är en anledning till namnbytet. Läs originalnyheten nedan.

Disneys kommande animerade film kan ställa till med viss förvirring. Medan USA får premiär för ”Moana” i vinter, kommer istället ”Vaiana” upp på svenska biografer.

Det är en rättighetsfråga, meddelar svenska Walt Disney-kontoret. 

Sverige är inte ensamma om titeln ”Vaiana”. I stora delar av Europa har filmen fått samma titel - i Italien valde man däremot ”Oceania”, efter platsen där den utspelar sig.

Enligt spanska sajten Verne beror ändringen på att parfymtillverkaren House Margot har registrerat ”Moana Bouquet” som varumärke runtom i Europa. 

Det hade väl varit smidigt om Disneys advokater och manusförfattare kollade upp sådana små detaljer, innan de ska presentera en ny sagoprinsessa för världen? 

Även Disneys senaste "Zootropolis" råkade ut för ett namnbyte, i Staterna är den mer känd som "Zootopia". Det kan i sin tur handla om att en dansk djurpark redan hade paxat samma namn.


Moana, eller Vaiana, är namnet på en polynesisk 16-åring som drömmer om att ge sig ut på haven och upptäcka världen. Med halvguden Maui (röst av Dwayne Johnson) vid sin sida väntar ett spännande äventyr i exotiska miljöer. "Vaiana" får svensk biopremiär 3 februari 2017.

Vilket namn föredrar ni - Moana eller Vaiana? Kommentera nedan.
| 26 juni 2016 09:00 |