KRÖNIKA

Skribent

Jenny Ahonen

4 mars 2016 | 12:00

Varför är männen så rädda för nya "Ghostbusters"?

"I ain't afraid of no troll!" Jenny Ahonen kommer ut som Ghostbusters-fan och bemöter kritiken mot nya filmen.
När Paul Feig regisserade "Bridesmaids" förvånades han över all uppmärksamhet den fick, redan innan premiären. Var det, år 2011, verkligen så uppseendeväckande med en komedi om kvinnor? 

- Diskussionen kring "kan kvinnor vara roliga?" känns väldigt märklig, säger han i dokumentären "This is Comedy". 

- Jag förstår inte varför humor skulle vara genetiskt, eller baserat på kön.

"Bridesmaids" blev en ögonöppnare för Feig. För att försöka göra komedigenren lite mer jämställd valde han att fortsätta samarbeta med kvinnor. Pengafaktorn gjorde antagligen det lätt att fatta beslutet. Sedans hans kultförklarade serie "Freaks and Geeks" lades ner efter första säsongen hade han hankat sig fram i tv-branschen innan forna kollegan Judd Apatow gav honom erbjudandet att regissera Kristen Wiigs och Annie Mumolos berättelse om ett gäng brudtärnor. Hans senaste film, "Unaccompanied Minors" (2006), hade floppat rejält och Feig upplevde att "Bridesmaids" var hans sista chans på en filmkarriär. Det fick bära eller brista.

Det bar. "Bridesmaids" drog in 300 miljoner dollar och blev därmed Apatow Productions mest inkomstbringande film någonsin. Publiken ville uppenbarligen se komedier om kvinnor, och Paul Feig bestämde sig för att försöka bättra på utbudet. 2013 regisserade han poliskomedin "The Heat", vars manus var skrivet av Madtv-writern Katie Dippold. I huvudrollerna såg vi Sandra Bullock och Melissa McCarthy - som ju hade gjort succé i "Bridesmaids". I fjol fortsatte samarbetet med McCarthy, i bioframgången "Spy". När Feig fick frågan om han ville göra en ny "Ghostbusters"-film fick han en kul idé: Vore det inte fett om alla huvudrollerna spelades av kvinnor?Om reaktionerna på "Bridesmaids" varit starka, väckte nyheten om en ny "Ghostbusters"-film än starkare respons. Vissa tyckare menade att man borde låta den kultförklarade komedin vara ifred, andra tyckte att om man nu tvunget skulle fingra på en sådan klassiker, kunde man inte låta den nya filmen vara nummer tre i filmserien istället för att göra den som en reboot? För de flesta som protesterade mot det nya filmprojektet tycktes det dock vara en särskilt detalj som låg till grund för missnöjet: Att de fyra huvudrollerna skulle innehas av tjejer.

"Jag tänkte att vi skulle få se en kombination av Jonah Hill, Kevin Hart, Channing Tatum, James Franco, Zach Galifianakis, Ben Stiller, Vince Vaughn, Charlie Day och Jason Sudeikis bära Ghostbusters-sagans ande vidare", skrev skribenten Mike Fleming Jr på filmsajten Deadline. Istället blev det Kristen Wiig, Melissa McCarthy och "Saturday Night Live"-komikerna Kate McKinnon och Leslie Jones som drog på sig spökjägaruniformerna, till Fleming Jr:s stora besvikelse. 

Fleming Jr fick medhåll från flera av sina läsare och även på många andra filmsajter, världen över, har projektet kritiserats för sitt val av skådespelare. Också här på MovieZine har reaktionerna i kommentatorsfälten varit övervägande negativa. "Sällan kvinnor är roliga", menade en läsare. "Att ha kvinnor istället för män är en skam", ansåg en annan. "Kan inte feministerna hitta på något eget istället för att ta från männen", undrade en tredje. Som sagt, "Bridesmaids" väckte reaktioner. Det är inte var dag som kvinnliga komiker anlitas för att skriva filmmanus eller en komedi får ledas av en all-female cast. Och det är då sannerligen inte var dag som vi får se en kvinna i brudklänning skita ner sig själv mitt på gatan. "Bridesmaids" var verkligen groundbreaking, men på många sätt var den ändå paketerad som en klassisk chick flick - den handlar om ett bröllop, skådespelarna poserar i rosa på affischen, o.s.v. Filmen väckte starka reaktioner, men för det mesta positiva sådana. "Ghostbusters" är ingen chick flick, tvärtom brukar den benämnas som en riktig "grabbklassiker".

"Att Feig signades var goda nyheter för Kristen Wiig och Melissa McCarthy", skrev Mike Fleming Jr i sin krönika, "men vi andra då?"

"Vi som känner ett slags ägande över den klassiska grabbkomedin från 1984. Vi som har utstått en besvikelse till uppföljare och väntat i flera år på att Peter Venkman (Bill Murray) skulle säga att han inte tänkte medverka i en tredje film, bara för att hamna här?"

Som någon som älskar "Ghostbusters", spelade sönder soundtracket som liten, sydde fast logotypen mina favoritjeans, hade Dan Aykroyd som en av mina stora barndomsidoler och grät som en liten pojke när Harold Ramis gick bort 2014 skulle jag vilja svara att det är goda nyheter även för mig. Ni förstår, även jag känner ett visst ägandeskap över filmen från 1984, vilket jag tror att alla "Ghostbusters"-fans gör, män som kvinnor. (Ni som inte har förstått det: Det finns alltså kvinnliga "Ghostbusters"-fans också. Rätt många, faktiskt.)När pappa när jag var liten hyrde hem "Ghostbusters" tänkte jag inte "nä, den här filmen är nog tråkig, det är ju bara massa män med i den", utan jag tryckte på play och lät mig helt enkelt svepas in i berättelsen och roas av karaktärerna. Det var varken första eller sista gången jag skrattat åt en komedi där huvudkaraktärerna har varit av ett annat kön än mitt eget. Så jag vet att det går. Så varför tycks så många män tro att det inte skulle gå? Vad är det de tror ska hända? Tror de att de inte kommer klara av att uppfatta skämten, för att de levereras med för ljusa röster? Eller tror de att allt det långa håret kommer att distrahera tittarna från allt annat som händer på skärmen? Eller kan det ha något att göra med att kvinnliga skådisar är kortare än manliga? Är man rädd att de inte kommer nå upp till kameran? Fast Leslie Jones är ju skitlång? Äh, jag vet inte. Jag bara spånar. Någonting är det ju i alla fall med kvinnliga skådespelare och komiker som får mängder av män att döma ut det nya "Ghostbusters"-projektet långt innan filmen gått upp på biograferna. 

Kanske är det rädslan för att kvinnorna, om det fortsätter i den här takten, snart (alltså typ år 3126) kommer att totaldominera på vita duken. Kan det vara så, att de här männen är rädda att deras kön en dag inte längre kommer att vara representerat på film? Och att nya "Ghostbusters" är första steget mot ett sådant skräckvälde? Det låter lite så på Mike Fleming Jr:

"Vad kommer här näst? 'Maffiabröder' med kvinnliga gangsters? 'Tjuren från Bronx' med Ronda Rousey? 'Deltagänget' på en kvinnlig studentförening?" (Det sista förslaget låter alldeles fantastiskt, tycker jag.)

Efter att länge ha försökt ignorera "Ghostbusters"-kritikerna förklarade Paul Feig i en intervju i fjol att han har tröttnat på "vågen av avskyvärd, misogyn skit" och berättade att han förvånades över vilka det är som på internet spyr galla över filmprojektet:

- Jag har tänkt att det handlar om knäppa tonåringar. Men nästan alltid är det någon med ett välbetalt jobb och texten "stolt far till två" som profilinformation. Du ska uppfostra barn, och du blir arg på mig för att jag låter kvinnor skådespela i min film?

"Who knew there were so many ghosts to be busted in the world?", skämtade han i intervjun.


"Ghostbusters" får biopremiär 22 juli.
| 4 mars 2016 12:00 |