Film

Skribent

Fabian Nordlander

27 maj 2015 | 11:00

Allt vi vet om "X-­Men: Apocalypse"

Nu är det bara ett år kvar till den största och mest episka X-Men-filmen någonsin.
Vi tar fram förstoringsglaset och letar upp all information som finns om nästa sommars stora blockbuster, "X-Men: Apocalypse".

Story

Ingen officiell plot har släppts men småbitar kan pusslas ihop. Troligtvis kommer de inte ta storyn från serietidningen “Age of Apocalypse”, som var filmens första titel innan “Avengers: Age of Ultron” fick sin titel. Själva serietidningen handlar om Xaviers son som åker tillbaka i tiden för att döda Magneto, men av misstag istället dödar sin far vilket resulterar i att hans egna existens försvinner. Magneto blir då den som börjar tro på ett enat samhälle mellan mutanter och människor. Men Apocalypse som bevittnat detta ser det som sin stora chans att kliva ut i solen och förgöra världen. Vi har haft tidsresande i förra filmen men kommer troligtvis inte användas igen då det var till för att rätta till kontinuitetsfel och karaktärers död.

Denna korrigering har nu löst problemet med Gambit och Deadpools utseende, de är inte samma karaktärer i detta uppdaterade universum.

Large ac4997b57357115d016372cc43bcfce6 11779acb25abe64818bef88a2f87c223 10986260 654740731318712 1836981887 n

Men om vi tittar på denna films story så såg vi i slutet på “Days of Future Past” en figur som verkar ha byggt pyramiderna i Egypten med sina bara händer, detta är Apocalypse. Bryan Singer har pratat om att han vill visa mutanter genom tiderna och deras koppling till religion, därav är Apocalypse ett ultimat val som skurk eftersom han är den första mutanten. 

Om vi just kollar på tid så ska denna film utspela sig som främst 1986, ironiskt nog då serietidningen var som populärast. Detta kommer då dessutom ge oss en mer liknande representation av karaktärerna som de såg ut i just serien. Filmen ska vara den mest episka enligt författarna, vi kommer se förstörelse på Emmerich-­nivå. Apocalypse är den starkaste av alla och han kommer visa det i denna film. Författarna till denna film är Bryan Singers gamla polare Michael Dougherty och Dan Harris som skrev “X­-Men 2” och “Superman Returns”, sedan återvänder Simon Kinberg som skrev “Days of Future Past”. Singer är tillbaka i registolen för sin fjärde film om X­-Men, detta blir ett rekord för en regissör av superhjältefilmer.

Gamla karaktärer

Large ed66c2ee2b308bb0fd9cd9ac1274b362 xmen1

Alla veteraner från de första filmerna är nu borta, bortsett från Wolverine. Annars ser vi First Class-­gänget ännu en gång återförenas. Detta är alltså James McAvoy som nu för första gången har rakat sitt huvud för rollen som Charles Xavier. Michael Fassbender är Magneto, Jennifer Lawrence är Mystique som hon påstår vara sin sista porträttering av karaktären.

Dessutom återvänder Nicholas Hoult som Beast, Lucas Till som Havoc och Evan Peters som vann Quicksilver­-kriget mot Aaron Taylor-­Johnson. 

Rose Byrne kommer tillbaka från “X-­Men: First Class” som Moira MacTaggert. 

Wolverine är bekräftad med Hugh Jackman som spelar karaktären en näst sista gång, han avslutar med den tredje Wolverine-­filmen.

Gamla karaktärer, nya skådisar

Large 1c16e6c1b05bafc3e6728cb2cd287d1c xmen2

Denna film kommer återintroducera karaktärer vi träffade i den första trilogin, men som nu axlas av nya unga skådespelare:

Som den nya Jean Grey som förut spelats av Famke Janssen kommer tas över av Sophie Turner från “Game of Thrones“. 

Nya Cyclops som tidigare var James Marsden är nu Tye Sheridan från “Mud”. 

Före detta Storm var känd som Halle Berry men tas nu över av den ganska okända Alexandra Shipp. 

Vi har Angel som återvänder efter den katastrofala “X­-Men: Last Stand”, men det är inte Ben Foster som bär vingarna, utan Ben Hardy från “EastEnders”som gör det. 

Large ed66c2ee2b308bb0fd9cd9ac1274b362 xmen3

Ett kärt återseende gör även karaktären Nightcrawler, men inte av Alan Cummings utan Kodi Smit­-McPhee från “The Road” och “Let Me In”. 

Sen har vi då Gambit som pinsamt dök upp i första Wolverine-­filmen, då spelad av Taylor Kitsch. Nu är det Channing Tatum som dessutom ska få en egen film senare, dock i denna film ryktas det endast om en cameo.

Nya karaktärer

Vad är en X­-Men­-film utan nya mutanter? Först ut har vi Psylocke som i stort sätt är en ninja med Xavier­liknande mentala krafter. Hon dök upp några få stunder i “X-­Men: Last Stand” men låt oss inte räkna med den, det vore som att räkna Deadpool i “X­-Men Origins: Wolverine”. Psylocke kommer spelas av Olivia Munn, känd från “Newsroom” och “Magic Mike”. 

Sen dyker mutanten Jubilee upp, den yngsta medlemmen som har vampyrlikande krafter. Även hon har dykt upp tidigare men aldrig i en ledande roll, nu tar hon plats och spelas av Lana Condor som gör sin debut i denna film.

Skurken

Large 1c16e6c1b05bafc3e6728cb2cd287d1c xmen4

Som titeln avslöjar kommer vi möta den största, värsta och kraftfullaste mutanten Apocalypse. Hans riktiga namn är En Sabah Nur och föddes i Egypten 3000 år f.Kr. Han är den första mutanten och har styrt flera civilisationer med sina krafter och lite hjälp från utomjordisk teknik, han går sen under jorden för att vänta på att fler mutanter ska dyka upp.

Precis som Magneto tror han på att mutanter ska styra världen, fast hans syn är ännu mer extrem. Hans krafter är att han kan ha vilken kraft han vill, han har allas krafter. Sen så kan han med hjälp av sin teknologi förstärka sig själv, som om det inte var nog. Apocalypse kommer bli det största hotet för våra X-­Men någonsin och det hotet kommer spelas av Oscar Isaac, känd från “Drive” och “Inside Llewyn Davis”.

"X­-Men: Apocalypse" har premiär 27 maj 2016.
| 27 maj 2015 11:00 |