Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 december 2023 | 11:00

Vad rökte de egentligen? 5 bisarra Godzilla-filmer

Allas vår favorit av jätteödlor, Godzilla, är tillbaka på bio och denna gång i dess ursprungliga, japanska form. Men monstret har medverkat i en rad filmer med varierande kvalitet...
Få filmmonster - om något - har haft en sådan långvarig karriär som Godzilla. Efter debuten med 1954 års ”Godzilla - monstret från havet” har jätteödlan dykt upp i över 30 filmer, varav de flesta japanska. Den fick en egen amerikansk karriär med 2014 års version men är nu tillbaka på svensk bio i japansk form för första gången på länge med ”Godzilla Minus One”.
 
Med en snart 70-årig (!) filmkarriär är det inte konstigt att vissa filmer om monstret och dess rivaler genom åren varit minst sagt lite udda. Här är några av de konstigaste filmerna om Godzilla.
 
 

1. Godzilla vs. Biollante (1989)

 
Säga vad man vill om Godzillas motståndare Biollante i den här, sjuttonde filmen men originellt är det åtminstone. Här fruktar regeringen jätteödlans återkomst och uppmanar en forskare att skapa ett liknande monster. Denna blir från en DNA-cocktail av Godzilla, forskarens döda dotter och en ros en gigantisk blomma! Det är ungefär lika surrealistiskt som det låter men även om denna kreation av kanske logiska skäl aldrig återvände i franchisen så är den imponerade gjort i en förvånansvärt sevärd film.
 
 

2. Godzilla vs. Hedorah (1971)

 
När det var dags för elfte filmen om Godzilla så bestämde sig de kreativa filmskaparna att bli miljömedvetna och skapa ett nytt monster av jordens föroreningar. Hedorah - även känt som The Smog Monster - är en slags hybrid av rökblandad dimma, gigantisk bakterie och sjöodjur som mest påminner om något från din barndoms värsta mardrömmar - eller en LSD-hallucination. Att det flyger blir något av ett problem för vår ödla som dock använder sig av sin flammiga andedräkt för att ta sig upp i luften.
 
 

3. Godzilla vs. King Ghidorah (1991)

 
Om du trodde att Godzilla-serien inte använt sig av tidsresor så trodde du fel - regissören Kazuki Ōmori trodde nämligen att förra filmens misslyckande berodde på ”Tillbaka till framtiden II”. Handlingen följer i vilket fall som helst en framtida, utomjordisk art som kallar sig Futurians (ni fattar...) och reser från 2022 till 1992 för att varna Japan om att Godzilla kommer att orsaka en kärnvapenkatastrof. Någonstans i storyn utspelar sig en kamp under andra världskriget mot en så kallad Godzillasaurus och en halvt mekanisk version av Godzillas gamla nemesis King Ghidorah dyker upp.
 
 

4. Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)

 
Den 14:e filmen i serien är knappast en av de bättre men historisk för att introducera Mechagodzilla, en mekanisk version av Godzilla. Som om detta inte var underligt nog så är den byggd av utomjordingar som planerar att ta över världen och tar med sig nämnd robotdrake som säkerhetsgård ifall den riktiga skulle vakna till liv. Detta sker naturligtvis, efter att en voodoo-prästinna haft en uppenbarelse och en arkeolog hittar en mystisk staty. Det dyker upp andra monster också men spara dig tiden att försöka hänga med i den röriga ”intrigen”...
 
 

5. Godzilla vs. Megalon (1973)

 
Efter år av mer seriösa filmer med Godzilla som antagonisten så tog sig serien an en lite fånigare, barnvänligare ton vilket märks extra tydligt i det här äventyret. Här är det två andra monster, jättekackerlackan Megalon och utomjordiska reptilroboten Gigan, som ska bekämpas. Till hjälp har Godzilla roboten Jet Jaguar som från mänsklig form växer till gigantiska proportioner i filmens final utan ordentlig förklaring. Här finns också civilisationen Seatopians som lever under vatten för att... ja, varför inte? Och låt oss inte glömma Godzillas ikoniska luftspark i filmens final. Perfektion.
 
Vilken Godzilla-film är din favorit?
| 9 december 2023 11:00 |