CANNES 2022

Skribent

MovieZine

6 juni 2022 | 10:00

Vad handlar "Men" om egentligen, Jessie Buckley?

MovieZines Erik Dalström möter skådespelarna Jessie Buckley och Rory Kinnear, aktuella i "Men" - sommarens mest chockerande thriller.
Jessie Buckley, känd från filmer som "The Lost Daughter" och "I'm Thinking of Ending Things", blir fången i ännu en psykologisk labyrint i sin nya film. "Men" handlar om den unga änkan Harper som drabbas av paranoia och förföljs av skrämmande lantisar under en vistelse på den engelska landsbygden.
 
Inte nog med att Harper plågas av minnen från en relation som fick ett abrupt slut. Samtliga män hon möter har Rory Kinnears ansikte - hennes hyresvärd, den lokala prästen, grabbarna på puben - när regissören Alex Garland långsamt skruvar upp den kusliga stämningen på väg mot en grotesk och blodig final.
 
 
- Jag tänker att filmen handlar om trauma. I det här fallet sorgen efter förlusten av ett förhållande. Vad gör den smärtan med dig och hur ska du hantera den för att gå vidare?, säger Buckley när vi möter henne på filmfestivalen i Cannes.
 
Skådespelerskan är väl medveten om att "Men" är en film som lär provocera, skaka om publiken och väcka en del frågor och funderingar.
 
- Alex skapade dessa olika arketyper av män för att provocera fram frågor utan att ge oss några direkta svar. Jag tycker att det är viktigt att våga ifrågasätta. Jag blev inspirerad och provocerad på samma gång när jag läste manuset. Jag är intresserad av frågorna publiken kommer ställa efter att de har sett filmen och konversationen som följer, hellre än att få svar på allt.
 
 
Förvänta dig kanske inte klara svar av filmen "Men", men däremot räknar både Buckley och Kinnear med en del starka reaktioner från publiken. Speciellt när terrorn knackar på och visar sina fula ansikten. Filmens manliga huvudroll berättar hur det var att hantera flera karaktärer, vissa mer otäcka än andra:
 
- Jag var väldigt lyckligt lottad över att bara behöva spela en person per dag, förutom med några få undantag. Så jag kunde i princip gå och lägga mig med vetskapen om vem jag skulle vara nästa dag och därmed vakna upp som den karaktären.
 
 
Den största utmaningen var "den gröna mannen" som Rory Kinnear kallar honom. En möjligen övernaturlig gestalt som verkar förfölja Harper vart hon än går.
 
- Alex och hårsminkteamet var väldigt generösa med hur han skulle se ut, så under de sju timmarna som jag satt i sminket fick jag vara med att utforma hans utseende, vilket var väldigt kul. Men de sista tjugo minuterna tog Alex penseln själv, för att han ville få det exakt så som han hade föreställt sig honom. Utmaningen sen var att leva upp till hans förväntningar och vision.
 
 
För Jessie Buckley och resten av teamet var dock prästen den mest otäcka av Rory Kinnears alla gestalter, minns hon.
 
- Jag gillade verkligen inte prästen, med hans stripiga hår och långa naglar. Det var något med hans uppförande. Varje gång prästen kom till inspelningen, så ville ingen prata med Rory, han var riktigt obehaglig. Till skillnad från karaktären Jeffrey som alla ville hänga med, för han var extremt rolig, skrattar Jessie.
 
"Men" går nu på bio.
| 6 juni 2022 10:00 |