Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 september 2023 | 14:00

Vad hände egentligen i slutet av "No One Will Save You"?

Regissören Brian Duffield förklarar de oväntade vändningarna - och förstår om tittarna blev frustrerade.
Nya skräckfilmen "No One Will Save You" på Disney+ har fått tittarna att snacka. Många gillar denna annorlunda twist på en utomjordisk invasion, andra är förbluffade över det oväntade slutet. Under en djupgående intervju med Hollywood Reporter fick regissören Brian Duffield förklara vad som egentligen hände med Brynn, spelad av Kaitlyn Dever.
 
I början av filmen möter vi henne i ett stort hus, där hon bor själv sedan hennes mamma gick bort. Under historiens gång får vi veta allt mer om en tragisk olycka i barndomen, då Brynn orsakade sin bästa väns död. Hela staden har vänt henne ryggen, så hon stannar mest hemma och dansar, bygger på sin miniatyrmodell av Mill River, och skriver ångerfyllda brev till barndomsvännen Maude.
 
När utomjordingarna dyker upp slår Brynn tillbaka. Men fler kommer, och till slut blir hon bortförd. Uppe i rymdskeppet ser utomjordingarna alla de minnen som hon inte kan släppa.
 
 

"Jag gillar tanken på att hon fick ett lyckligt slut"

 
Filmens sista scen visar hur Brynn dansar mitt i staden, till synes lycklig och accepterad, omgiven av andra stadsbor vars kroppar har tagits över av samma utomjordiska parasit.
 
- Hon får äntligen något som hon aldrig trodde att hon skulle förtjäna. Jag gillar tanken på att den här unga tjejen som har gått igenom så mycket fick ett riktigt lyckligt slut, hur konstigt det än kan vara (...) Jag älskar skräckfilmer som har en riktig käftsmäll till slut, men jag gillade Brynn för mycket för att slå henne på käften, berättar regissören.
 
 
Bit för bit avslöjas nya lager i den här berättelsen, som till slut handlar om en ung kvinna plågad av skuld. Titeln "No One Will Save You" är tvetydig, och kan tolkas som att hon själv är den som behöver förlåta sig själv när ingen annan kommer göra det.
 
I slutändan är det utomjordingarna som ger Brynn en andra chans till ett normalt liv. Samtidigt som Duffield förstår de tittare som blir frustrerade, så menar han att vi inte behöver få alla svar:
 
- Det är kul för man förstår inte allt, och hon förstår inte nödvändigtvis varför det händer. Jag vet att det kan bli frustrerande för vissa. Det som händer i sista akten är så bisarrt. Men till slut slipper hon bära den tunga vikten på sina axlar.
 

Inte det slut som du väntade dig?

 
- Ingenting händer så som vi väntar oss. Men hon är ingen Tom Cruise. Det finns ingen värld där hon kärnvapenbombar dem. Om något så har hon och utomjordingarna mycket gemensamt, och de kan lära sig av varann, säger regissören.
 
Men vad hände egentligen i resten av världen medan utomjordingarna var fullt upptagna med Brynn och staden Mill River?
 
- Jag gillar idén att det är en global händelse. Men det finns många människor som Brynn. Jag vet inte om hon är den enda bland sju miljarder människor som fortfarande är sig själv och är okej. Men hon kan få tro det.
 
Vad tyckte ni om "No One Will Save You" - och slutet? Kommentera gärna nedan.
| 26 september 2023 14:00 |