NOSTALGI!

Skribent

Katarina Emgård

15 april 2015 | 18:00

"The Goonies" 30 år: Vad gör Dödskallegänget idag?

30 år har gått sedan kidsen i Goon Dock, Astoria, snubblade över One-Eyed Willys skattkarta, och förväntansfullt följde dess väg ut på ett fantastiskt äventyr.
”The Goonies” är en odödlig klassiker och en av de första filmerna jag snyftade högt till, helt enkelt för att jag inte ville att  den skulle ta slut. Därför har låten ”The Goonies 'R Good Enough” av Cyndi Lauper emellanåt körts på one-repeat och det händer att jag yppar ”Oh, God am I depressed” när jag glufsar i mig vispgrädde. 

Om ni, likt jag, är ett inbitet Goonies-fan så undrar ni säkert vad som hände med Booby Traps-Data, hunken Brad, tjockisen Chunk, störiga Mouth, söta Andy, coola Stef och superhjälten Sloth, efter att de räddat sina föräldrahem från rikemansslynglarna. För er som hoppats ta en närmre titt på piratskeppet har jag dock dåliga nyheter. Efter att det seglat iväg mot horisonten, flöt det raka vägen till skroten. Något bättre gick det för...

Hobbiten Mikey, eller jag menar Sean Astin


Den nu 44-åriga hobbitens karriär tog fart med just hans roll som Mikey i ”The Goonies”. Han har gjort en massa stuff sedan dess i varierad kvalité, allt från rösten till Raphael i tv-serien ”Teenage Mutant Ninja Turtals” till Frodos BFF Samwise Gamgee i ”Sagan om Ringen”-trilogin.  Tyvärr verkar det inte vara någon ny hit i sikte för den hyfsat kortväxta trebarnspappan. Kul fakta: Hobbiten fick behålla originalet av One-eyed Willys skattkarta. Flera år senare råkade dock hans mor slänga den i soporna när hon storstädade huset.  

Andy – Kerri Green


Jag tror många tonårspojkar kärade ner sig i denna blonda hejarklacksledare med den skönt puffiga frisyren. Eter att ha spelat mot Charlie Sheen i ”Three for the Road” hoppade hon av sin skådespelarkarriär för att gå på college. Numera bor hon i New York, dyker upp som gästskådis i TV-serier och sägs jobba som manusförfattare.Kul fakta: Sean var självklart överlycklig över att få kyssa Andy på film, medan Kerri snarare tyckte det var obehagligt och var rädd för att skrämma honom. Annat var det med Josh. 

Hunken Brad – Josh Brolin


Träningsnarkomanen med flickcykelfetishen Brad, var Josh Brolins första filmroll. Det skulle dröja ytterligare ett par decennier innan hans karriär tog fart på allvar som Vietnam veteranen i ”No Country for Old Men”. Ett par år senare blev han även Oscarsnominerad för sin insats i filmen ”Milk” och därefter har det tickat på med roller i både ”True Grit”, ”Inherent Vice” och kommande Coen-filmen ”Hail, Caesar!”. Dessutom har han lyckats kamma hem Barbra Streisand som styvmor. Kul fakta: Filmteamet på ”The Goonies” höll piratskeppet hemligt för gänget tills de skulle spela in scenen där de får ser det för första gången, detta för att få en så naturlig reaktion som möjligt. Tyvärr råkade Brad svära det första han gjorde, så de blev ändå tvungna att ta om tagningen. 

Sloth - John Matuszak


Även kallad ”The Tootz” då han spelade amerikansk fotboll för Oakland Raiders. Han valde dock att byta fotbollskarriären mot ett liv i rampljuset. Några år innan ”The Goonies” ställde han upp i 1982-års upplaga av Playgirl, vilket kanske inte är det första man skulle associera till, när man tänker på hans något deformerade karaktär i ”The Goonies.” Tyvärr gick han bort 1989, bara 49 år gammal.Kul fakta: Sloths makeup tog 5 timmar varje dag att konstruera och hans öga styrdes med hjälp av en fjärrkontroll, vilket också innebar att det inte tålde vatten - perfekt för en piratfilm. 

Stef – Martha Plimpton


Hon nominerades till Young Artist Award för sin roll som den coola bruden i ”The Goonies”. Som tonåring dejtade hon River Phoenix och de spelade ihop i filmerna ”The Mosquito Coast” och ”Running on Empty”. Numera agerar hon på Broadway vid sidan av tv-serieroller som Virginia i ”Raising Hope”. Hon är även nominerad tre gånger för Tony Award. Kul fakta: I en intervju med Buzzfeed konstaterar hon att Corey Feldman var en regelrätt snorunge under inspelningen av ”The Goonies” och det är han helt chill med, för alla var lika störiga på den tiden. 

Mouth – Corey Feldman


En av skådisarna i Dödskallegänget som påbörjade sin karriär redan vid 6-års ålder. Förutom ”The Goonies” spelade han även i 80-talsklassikerna ”Stand by Me” och ”Gremlins”. Han dyker också upp som vampyrjägare i kultfilmen ”Lost Boys”. Hans karriär har inte direkt gått uppåt efter det. Han har varit med i någon dokusåpa vid namn ”Dancing on Ice” (tänk Let's Dance) och medverkat som Kate Perrys farsa i hennes musikvideo ”Last Friday Night”. Kul fakta: Var vän med Michael Jackson och tjatade varje dag på Spielberg att MJ skulle få komma till inspelningarna av ”The Goonies.”, vilket han också sägs ha fått göra vid flertalet tillfällen.  

Chunk – Jeff Cohen


Truffle Shuffle–kidden slutade sin skådespelarkarriär vid 16-års ålder. Han jobbar nu som advokat för firman Cohen Gardner LLP som har hand om Entertainment laws i Beverly Hills. Kul fakta: Under sin studietid på UC Berkley van Jeff Cohen valet som klasspresident med sloganen ”Chunk for president.”

Data – Jonathan Ke Quan


Inte bara känd som den uppfinningsrika booby-traps-killen i ”The Goonies” utan också för sin roll som Short Round i ”Indiana Jones och de fördömdas tempel”. Med dessa två tunga roller i bagaget skulle man kunna tro att karriären skulle ta fart, men det är med hjälp av sina kampsportsskills som han landade sina sista två filmjobb. Han skötte slagsmålskoreografin till  ”X-Men” och ”The One”. Tyvärr tycks han därefter ha försvunnit från både Hollywood och internet.   Kul fakta: Vem försvinner från internet?

Avslutningsvis bara måste jag slänga in den här:


Goonies never say die!

Tips: Se aldrig om filmen med någon som inte gillar skrikiga barn. Det kan, om du inte är tillräckligt nostalgisk, förstöra allt. 
| 15 april 2015 18:00 |