Film

Skribent

Alexander Dunerfors

12 mars 2016 | 13:00

Vad gick snett med ”X-Men Origins: Wolverine”?

Regissören Gavin Hood berättar om problemen med sin första Hollywood-blockbuster.
Vad tänker ni när ”X-Men Origins: Wolverine” kommer på tal? 

Den första spinoffen på X-Mens universum blev sågad (men inte helt), den blev hyfsat framgångsrik på bio (men inte helt). Inbitna fans hade säkert förväntat sig mer av filmen, och många vill idag glömma att den existerar. Det finns nog en anledning till att uppföljaren heter enbart ”The Wolverine” (som en reboot) och att bioaktuella ”Deadpool” helt struntar i att karaktären har introducerats förr.

Regissören Gavin Hood pratar sällan om filmen numera, men han gjorde ett undantag på Miamis filmfestival i veckan. Indiewire var på plats.

Hood fick en oväntad kritikersuccé med det våldsamma sydafrikanska dramat ”Tsotsi” från 2005. Vad som hände sen hoppas han kan fungera som en varning för drömmande filmskapare:

- ”Tsotsi” gjordes för en liten budget, så vi hade inte räknat med allt som skulle ske efter det. Oscarn kom ärligt talat som en stor chock. Jag tyckte vi hade tur. När det händer så har Hollywood en vana att ringa, och är man ung så blir man smickrad av det samtalet, på gott och ont.Hans första Hollywoodfilm, ”Utlämnad”, minns Hood som en mycket bra erfarenhet. Men insatserna höjdes när turen kom till ”X-Men Origins: Wolverine”. Det var Hugh Jackman som erbjöd jobbet till Gavin Hood, men filmen blev slutligen något helt annat än vad de hade tänkt sig. 

Författarstrejken lämnade honom med ett ofärdigt manus. Hans second unit-regissör filmade vad som kändes som 80-talsaction, berättar Hood. Nya karaktärer som Gambit och Deadpool skrevs in, och han tappade kontrollen över den färdiga filmen.

Det låter som det klassiska problemet med en stor studio som anlitar en begåvad men ovan regissör och lägger sig i alldeles för mycket. Men Hood tar på sig det fulla ansvaret:

- Jag är djupt tacksam, jag kunde köpa mig ett hus för pengarna så missförstå mig inte. Misstagen är mina egna. Jag har lärt mig massor, men jag hoppas att min nya film (”Eye in the Sky”) är mer min grej. Jag har fått jobba med en manusförfattare jag älskar och med producenter som verkligen ville göra samma film som jag. Så funkar Hollywood.

Se trailern till Gavin Hoods "Eye in the Sky":


Gavin Hoods nya thriller ”Eye in the Sky” får svensk biopremiär i april. Wolverine sörjer nog inte sin solodebut utan är tillbaka med en tredje fristående film år 2017.

Är "X-Men Origins: Wolverine" en besvikelse för dig också, eller kanske oförtjänt sågad? Kommentera nedan.
| 12 mars 2016 13:00 |