Film

Skribent

Fabian Nordlander

14 mars 2016 | 18:00

10 saker du inte visste om Superman

För att göra er redo inför "Batman v Superman: Dawn of Justice", har vi satt ihop den fakta du kanske har missat om mannen av stål och som kommer göra dig populär på cocktailpartyn.
Snart kommer den efterlängtade “Batman v Superman: Dawn of Justice” och vi kommer se 80­-årig historia kollidera på bioskärmen. Och under en sådan lång tid finns det mycket fakta och trivia som kommit från gamla serier och filmer. Så vi har satt ihop en lista som tar upp de lite mer obskyra och ovanliga kuriosan,  hur mycket kan du?



1. Superman var först en skurk


Innan Superman fick sin debut hos DC Comics 1938 i Action Comics #1, försökte skaparna Jerry Siegel och Joe Shuster sälja karaktären som en skurk. 1933 skrev och ritade skaparna en kort serie som hette "The Reign of the Super-man", där en vanlig man tar några slags steroider och börjar utföra illdåd. Denna idé skrotades sedan för att istället porträttera den hjälte vi känner idag.



2. Inte alltid allsmäktig


Idag är det svårt att lista ut vad Superman inte kan göra och vilka krafter han inte har, men så var det inte alltid. När han först introducerades för läsaren presenterades den klassiska introduktionen “Faster than a speeding bullet! More powerful than a locomotive! Able to leap tall buildings in a single bound!”. Och detta var allt han kunde, han kunde inte flyga, skjuta värmestrålar eller se genom väggar. Han var bara lite starkare och mindre sårbar än oss andra.



3. Krafter deluxe


Om vi kollar på de krafter han senare fick så kan man verkligen kalla honom allsmäktig. Inte nog med de vi känner till idag, han kunde göra så mycket mer under 50-­talet. Bland annat var han superbugtalare, superhypnotisör, ansiktsskiftare och hade förmågan att skjuta ut miniversioner av sig själv från sina händer. Sen får vi inte glömma de löjliga krafterna som filmerna gav honom som att spola tillbaka tiden, kyssa bort någons minne och bygga upp den Kinesiska Muren med sin blick.



4. Ljudet av kryptonit


Det är lätt att tro att Supermans största svaghet - kryptonit har varit med sedan början av serierna. Men inget av det stämmer. Kryptonit introducerades först 1943 i radioteatern som baserades på serietidningen. Huvudskådespelaren ville ta semester och teatertruppen var tvungna att komma på ett sätt att ändra Supermans röst tillfälligt, så de införde kryptonit som försvagade Superman så pass att han lät klenare. Kryptoniten inträdde inte serierna förrän 1949.



5. Lex Luthors fina lilla frilla 


Varför hatar Lex Luthor Superman så mycket? På senare år har man konstruerat mer intellektuella och intressanta förklaringar, men så var det inte först. Varför Luthor hatade Superman först var för att när Lex pysslade med ett experiment innehållande kemikalier, invaderade den unge Superman (Superboy) hans labb. Provrören med kemikalier och kom ut och fick Luthors hår att trilla av. Så har ni sett “Bröderna Fluff” så vet ni hur det såg ut.



6. Oscar-­nominering


Innan den kända tv­-adaptionen med George Reeves anlände fanns det en tecknad version av Superman. Walt Disneys största konkurrent Max Fleischer lånade licensen och skapade fantastiska tecknade kortfilmer som än idag ser bra ut. Dessa gick upp på biografer och var enormt uppskattade. De blev så pass populära och älskade att Oscar­-akademin gav en av filmerna (“The Mad Scientist”) en nominering för bästa kortfilm 1941.



7. It's not an "S"


Många har kanske tyckt att Supermans “S” på bröstet är lite väl tydlig och löjlig, och när han först flög över seriesidorna stod S:et absolut för Superman. Men det var inte förrän i Richard Donners “Superman” från 1978 man ändrade på det. Man såg till att Supermans pappa Marlon Brandon bar symbolen hemma på krypton, vilket hintade om att det istället var en familjesymbol. Detta koncept utvecklades senare i serierna då man sa att det var Kal-Els familjesköld och symboliserade hopp.



8. Andra svagheter


Det är lätt att tro att kryptonit är det enda som försvagar Superman, men så är icke fallet. Till exempel är Superman chanslös mot magi, karaktärer med trollkrafter kan lätt vinna mot honom och han är väldigt mottaglig för telepati. Han tappar även sina krafter när han befinner sig i en atmosfär likt Kryptons eller om en röd sol är i närheten.



9. Muhammad Ali v Superman


Batman är inte den största motståndaren som Superman mött, en annan mästares nävar har också sänkt mannen av stål. I en serie från 1978 måste Superman slåss mot Muhammad Ali för att rädda världen. En utomjording utmanar jordens starkaste kämpe, då träder både Superman och Ali fram, men för att avgöra vem av dem som är bäst kandidat måste de slåss först. För att göra matchen jämn, sänds matchen från en planet som värms av en röd sol. Superman förlorar till slut.



10. Död


Den övermäktiga Superman har faktiskt dött. Några gånger ganska tillfälligt i korta historier i mitten på 1900­-talet, men aldrig så definitivt som när han mötte Doomsday. Mördarmaskinen från krypton dyker upp från ingenstans och börjar massförgöra, Superman försöker förgäves stoppa Doomsday och faller efter en lång tid av slagsmål. Superman var död och försöktes under ett år ersättas av andra. Men detta är serietidningar vi pratar om, så självklart kom han till slut tillbaka. Men denna gång med en hockeyfrilla.

Bonus-fakta: Supermans favoritfilm är “To Kill A Mockingbird”.

Vill du veta mer om Superman? Vår podcast “Nörden & Jag” dedicerade ett helt avsnitt till honom och ger dig all historia inom serier och film du behöver. Lyssna och vet allt!
| 14 mars 2016 18:00 |