PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

3 mars 2016 | 22:00

Superman är mer intressant än Batman

De flesta vet nog att Batman kommer slå Superman och många har Batman som sin barndomsfavorit. Men vem är faktiskt mer intressant som koncept och symbol? Superman är svaret.
Det är svårt att argumentera mot Batman, både som karaktär och motståndare. Han skulle nita dig innan du visste ordet var eller ens var The Flash. Den klassiska frågan; vem skulle vinna mellan Hulken och Superman? Brukar besvaras med Batman, han skulle så klart vinna.

Men hur intressant är Batman som koncept? Hans karaktär är fascinerande och troligtvis mer nyanserad än Clark Kent, men som symbol och arketyp är Superman större och djupare. Om man först kollar på bibliska sagor, främst Moses, ser man tydliga kopplingar och ekon. Tittar man på frågan om etik, moral och godhet, så är Superman en mer intressant figur.

Batmans moral är ganska glasklar, ont är ont och förtjänar en näve i nyllet. Men Batman kan inte välta regeringar, ändra det politiska spektrumet eller förändra världshistorien för gott. Men det kan Superman, hans moraliska kompass måste alltid vara rätt. Eller snarare måste hans definition av rätt vara inom ramen av “rätt”. Han kan förändra allt om han ville, men saken är att han inte gör det. Han ska inspirera, inte utföra. Det är poängen med Superman, han ska vara det bästa vi kan vara. Det vi ska sträva mot.Vill du höra mer och delta i diskussionen? Lyssna på vår podcast “Nörden & Jag”! Inför “Batman v Superman: Dawn of Justice” gör vi flera avsnitt som kretsar kring pelarna runt världens största titaner. Denna vecka snackar vi Superman. Vi går igenom all serie‐ och filmhistoria, allt för att förbereda dig inför den kommande filmen. Lyssna och interagera med oss!

Lyssna i ett separat fönster härFinns även på iTunes och Acast!
| 3 mars 2016 22:00 |