Film

Skribent

Fabian Nordlander

25 september 2014 | 23:00

Vad "Deadpool" behöver få till rätt

Vad behöver långfilmen göra för att göra Deadpool rättvisa? Låt oss titta på de komponenter som är ett måste i den framtida filmatiseringen.
Marvel Studios chef och arkitekt Kevin Feige pratade en gång om den tidpunkten som gav honom hopp om superhjältefilmens framtid, det var den sommaren "The Dark Knight" och "Iron Man" släpptes. Han ansåg att det nu fanns utrymme för båda sidor av spektrumet, den mörka allvarliga sidan och den ljusa underhållande. De båda kunde leva i symbios och inte ta publik från varandra, och rätt hade han när båda var succéer och språngplanket till två olika megastall. 

Är det nu så att superhjältegenren är sin egen och inte bara en gren av action? Att den kan stå på egna ben så som skräck och sci-fi? Den nyannonserade "Deadpool"-filmen kanske är just den definitiva bekräftelsen.

För några månader sedan runt årets San Diego Comic Con, "läcktes" en testfilm från 20th Century Fox som byggde på Marvel-karaktären Deadpool. Ryan Reynolds som porträtterat karaktären förut i den lilla rådjursolyckan vi kallar för "X-Men Origins: Wolverine", var ännu en gång Deadpool fast denna gång i hel och fin kostym och inge munsår (ni vet ni som såg "Origins"). Nu såg karaktären faktiskt ut som i seriesidorna, den ikoniska rödsvarta dräkten och de vita ögonen. Testfilmen var ren motion capture och regisserad av Tim Miller, 2012 hade den använts som en pitch för studion strax efter "Origins", men hamnade i dvala. Det var inte förrän i somras då Youtube fick ut den som intresset flammade upp igen. Både fans och ovetande krävde en långfilm av samma ton och visuella charm.

Så vad fick vi se? Deadpool sittandes på en motorvägsbro och sjungandes Gwen Stefani samtidigt som han ritar med en krita. Han vänder sig sedan mot kameran och pratar med publiken om sin gestalt, sedan ser han en bil med "bad guys". Han kastar sig ner och dödar alla medan han håller upp sina ironiska och charmiga personlighet. Han dödar alla på makabra sätt och avslutar med en replik och blick mot kameran.

För de som inte känner till Deadpool som karaktär eller koncept så kan det sägas att testfilmen fångade andan korrekt, serierna är precis så. Han är den enda Marvel-karaktären som bryter mot den fjärde väggen, han pratar ständigt till läsaren och tittar ut från serietidningen. Och har alltid en komisk synvinkel på sina äventyr. Så många fans av karaktären var enormt lyckliga över gestaltningen i testfilmen, samt den vanliga publiken.

Så vad behöver långfilmen göra för att göra Deadpool rättvisa? Låt oss titta på de komponenter som är ett måste i den framtida filmatiseringen.

Bakgrunden
De superhjältefilmer som klarat sig längst och haft bäst genomslagskraft har vart de som vart trogna till dess karaktärs bakgrund. Detta kräver även Deapool eller Wade Wilson som han egentligen heter. De må kanske behöva glömma "X-Men Origins" men det tror jag ingen gråter blod över.

Wade Wilson hade en traumatisk barndom och några år i armén, men hans liv går i kras när han blir diagnosticerad med dödlig cancer. Han blir erbjuden av armén att genomgå ett hemligt experiment som kan rädda hans liv, det experimentet är inte mindre än The Weapon X Program. Samma procedur som skapade Wolverine. Wilson går med på det och det slutar istället med att hans cancer förvärras och hans utseende blir missbildat, men i slutändan dör han inte utan får senare samma självläkande krafter som Wolverine.

Detta är en viktig komponent som behövs för att Deadpool ska bli bra, han måste vara odödlig för att just genomföra sina extrema uppdrag.

Humorn


Large deadpool4

Den viktigaste komponenten hos Deadpool är hans humor och självdistans som leder till brytandet av fjärde väggen. Här är det som får honom att stå ut från alla andra, en rolig superhjälte som inte är rädd för att spegla de absurda situationer som genren erbjuder. Dc Comics kör på sin allvarliga stil och Marvel Studios kör på en mer lättsam familjestil. Här ska Deadpool snarare köra på nästan ren komedi och en riktigt svart sådan. Man ska helt enkelt skämmas lite för man skrattade. Precis som Batman kallas för The Dark Knight, Superman - The Man of Steel, Friendly neighbourhood Spider-Man, så kallas Deadpool för The Merc with the Mouth.

Våldet


Large deadpool1

Här är det som kommer ta superhjältefilmen från dess vanliga fack, gör filmen R-rated (från 15 i Sv.). Alla andra superhjältefilmer har endast spelat för en ung publik för att kunna dra in så mycket folk som möjligt, men nu är det dags för Deadpool att nischa sig. Låt den spela för en äldre publik och lek med våldet. Filmer som "Baksmällan" har bevisat att det finns stora siffror för filmer för vuxna, och kolla bara actionfilmerna från 80-talet, de var nästan endast R-rated.

Deadpool i serierna har aldrig riktigt tittat bort från det makabra och blodiga. Deadpool är ingen Batman eller Spider-Man, för han dödar människor och på väldigt fantasifulla sätt. Det blir svårt att gestalta hans ikoniska svärd utan att lemmar flyger.

Man kan sitta i evigheter på att spekulera och hoppas på den version man vill ha av Deadpool. Men kort och gott, gör de bara filmen som de gjorde i testfilmen så klarar de sig nog galant.

Vad hoppas ni se när "Deadpool" blir film? Kommentera nedan.
| 25 september 2014 23:00 |