Klipp

Skribent

Viktor Jerner

9 mars 2016 | 14:00

Utforska filosofin & tematiken i "House of Cards"

Machiavelli, Shakespeare och Baudrillard. Beau Willimons politiska dundersuccé har en hel del att bjuda på om man går på djupet.
Många - inklusive mig själv - håller just nu på att avnjuta den fjärde säsongen av Beau Willimons massiva Netflix-succé "House of Cards" som landade hos streamingjätten i fredags. Kevin Spacey och Robin Wright är lika gudomliga som alltid och birollscasten har fått en extra skjuts uppåt den här gången med nya namn som Neve Campbell, Ellen Burstyn (dynamiken mellan Wright och dessa två kan jag verkligen inte få nog av, dynamit!) och Joel Kinnaman. De politiska fulspelen som karaktärerna är så djupt insyltade i fortsätter att vara skamlöst underhållande på alla sätt och vis.

Men det är inte bara underhållningsvärdet i "House of Cards" som är högt, utan även om man tar en titt under huven på maskineriet så märks det att det finns väldigt mycket intelligens, omtanke och kärlek i skapandet av serien. Youtube-kanalen Wisecrack har gjort just det, och utforskar i sitt senaste klipp hur tematik med rötterna i exempelvis William Shakespeares och filosofen Jean Baudrillards verk genomsyrar hela serien. En del av det är väldigt tydligt (Machiavelli!), medan annat är mer subtilt invävt. 

SPOILERVARNING för de tre första säsongerna, men alla vi som nu ser säsong fyra sitter säkra:


Hur tycker ni att säsong fyra av "House of Cards" står sig jämfört med de tidigare säsongerna?
| 9 mars 2016 14:00 |