Skribent

MovieZine.se

9 juli 2013 | 17:01

Ur arkivet: Joel Kinnaman

I sommar firar MovieZine tio år och därför kommer vi att lyfta fram flera av de största, viktigaste eller märkligaste intervjuer som vi gjort genom åren.

Året var 2009 när film-Sverige började viska om Joel Kinnaman. Då hade han redan synts i filmer som "Tjenare kungen" och "Arn", men med "Snabba Cash" på väg stod det klart att vi skulle få se mycket mer av den långe ynglingen.

MovieZine har träffat Kinnaman vid flera tillfällen, men första gången var sommaren 2009 då han snart skulle dyka upp för första gången som Frank Wagner i "Johan Falk: Gruppen för särskilda insatser".

- Det är en annan typ av kriminalfilm, liksom. Det är en annan typ av karaktär som inte har synts i svensk film, liksom, och i en miljö som inte har skildrats än. Liksom.

Hur väljer du roller?

- Jag läser liksom manuset och försöker leta efter karaktärer som har liksom ett brett emotionellt spektra. Nu har jag fått göra två roller - både Frank Wagner och JW i "Snabba Cash" är liksom personer som spelar roller i sina liv. Och det är väldigt spännande. Det ger oändliga möjligheter till att spela ut, och de befinner sig alltid i komplexa situationer.

Dina egna favoritskådespelare?

- De klassiska stora, som Pacino och de Niro, dem har man alltid beundrat. Jag gillar Christian Bale, Cate Blanchett, Stellan Skarsgård...

Några regissörer som du skulle vilja jobba med?

- Det finns så många. Jag har haft väldig tur att jobba med så många begåvade i Sverige. Jag skulle gärna jobba med både Josef Fares och Mikael Marcimain. Ja, i USA är det ju Martin Scorsese... Där finns det så många. I Sverige görs det kanske två bra filmer om året om man ska vara ärlig. I USA kommer det liksom 30 bra filmer om året.

När blir det Hollywood för dig?

- Jag vet inte. Det beror på när man får någon bra förfrågan. Jag är amerikansk medborgare och pratar amerikansk engelska som modersmål. Klart det är ett alternativ för mig. Får jag bra erbjudanden så vore jag en fullkomlig idiot, om jag såg det som negativt.

Kolla in hela intervjun med Kinnaman från juni 2009:

| 9 juli 2013 17:01 |