Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 mars 2020 | 20:25

Universal släpper sina biofilmer direkt för streaming

Desperata tider kräver annorlunda åtgärder. Snart kan man hyra "The Hunt" och "Trolls 2" direkt i tv-soffan.
Universal Pictures planerar att göra sina aktuella biofilmer tillgängliga på video-on-demand. Detta förstås på grund av coronaviruset som håller många potentiella biobesökare hemmabundna.

För en prislapp runt 20 dollar kan man snart hyra rysaren "The Invisible Man" och thrillern "The Hunt" hemma från tv-soffan. Även romantiska dramat "Emma" kommer att erbjudas från och med fredagen 20 mars. Och den 10 april släpps animerade "Trolls 2: Världsturnén" både på bio och streaming i USA.
 
Studion vill på så sätt slippa ställa in fler filmpremiärer. Förra veckan blev det klart att bland annat "A Quiet Place Part II" och "Fast & Furious 9" försenas.

"Med tanke på de snabbt skiftande förändringarna i konsumenternas dagliga liv under denna svåra period, kände vi att det är rätt tid att erbjuda detta alternativ såväl hemma som på bio", skriver NBCUniversal i ett uttalande. "Vi hoppas och tror att folk fortsätter gå på bio där de kan, men vi förstår att det har blivit omöjligt i vissa delar av världen."

Variety skriver att de fyra filmerna blir tillgängliga på ett stort antal streamingtjänster, även internationellt. Här i Sverige kommer de släppas på SF Anytime (förutom "Trolls 2" vars biopremiär flyttats till oktober).
 
 
 
Vad som gör Universals drag speciellt unikt är att det luckrar upp det så kallade "biofönstret", om än tillfälligt. Enligt filmdistributörernas avtal med biografägare får de flesta filmer släppas digitalt i USA tidigast cirka 3 månader efter biopremiär. Det svenska biofönstret är på 120 dagar.
 

Läs också: Disney+ vill bota corona-deppen med "Frost 2"

| 16 mars 2020 20:25 |