Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

17 mars 2020 | 08:10

"Birds of Prey" släpps digitalt tidigare än väntat

Även "The Gentlemen" kommer på video-on-demand i förtid, meddelar amerikanska medier.
Corona-pandemin har slagit hårt mot biobesöken, och på många håll i världen håller biograferna stängt helt och hållet.

Allt fler filmbolag vänder sig till video-on-demand för att lindra smällen, och erbjuda publiken ett hemma-alternativ. Först ut var Disney+ som släppte "Frost 2" tre månader tidigare än planerat i USA och Kanada. Och igår skrev vi om Universals planer att släppa storfilmer som "The Invisible Man" och "Trolls 2" på så kallad "premium-VOD", en digital hyra för 19.99 dollar.

Nu hakar ännu fler på. Variety skriver att Warner Bros kommer släppa "Birds of Prey" för digitalt köp redan den 24 mars. DC-filmen som fick biopremiär i början av februari kommer även finnas som hyrfilm i april.

Fandango meddelar att även Guy Ritchies "The Gentlemen" landar på VOD den 24 mars. (Tyvärr nämns det inte om detta gäller utanför USA. Vi har sökt filmernas svenska distributörer för en kommentar.)
 
 
Inget ont som inte för något gott med sig. Hollywoods studios har länge velat testa på premium-VOD, och ge folk möjligheten att streama bioaktuella filmer hemma i vardagsrummet. Biograferna har av förklarliga skäl sagt stopp för idén - det traditionella "biofönstret" på 3-4 månader garanterar dem exklusivitet.

Men nya tider kräver nytänkande, och när allt fler utövar "social distansering" passar filmbolagen på. Vi lär få se fler filmer hitta ut på VOD de närmaste veckorna.
 

Läs också: Biofilmerna som går direkt till streaming i Sverige