Skribent

Alexander Dunerfors

5 september 2012 | 19:01

Unik chans att se Dreyers "Vampyr" med livemusik

Fantastisk Filmfestival lovar en magisk afton för alla som inte kan få nog av klassisk skräck.

Fantastisk Filmfestival fortsätter på traditionen med specialvisningar av stumfilm ackompanjerad av livemusik. I år väntar en unik visning av Carl Th. Dreyers stumfilmsklassiker "Vampyr". Malmöbandet Death And Vanilla har skapat helt ny musik till filmen och kommer framföra denna live under visningen i Lund den 23 september.

Carl Th. Dreyers "Vampyr" - Ett impressionistiskt verk av skönhet, undertryckt erotik och skräck, eller ett spektakulärt debakel som ledde publiken till upplopp? Danske mästaren Carl Theodor Dreyer är en förgrundsgestalt inom europeisk art house. Bland hans stora förespråkare ses Bergman och von Trier. "Vampyr" ansågs länge vara Dreyers svaga länk, då hans samtid inte längre hade tålamod för en stillsam halvstumfilm. Det här var 1932, kort efter "Frankenstein" och "Dracula".

De senaste åren har "Vampyr" fått upprättelse och framhålls idag som ett lysande exempel
på konstnärlig, stämningsfull skräckfilm som inte behöver vara övertydlig för att sjunka in i publikens medvetande.Death And Vanilla säger själva:

- Vi tänker ofta "soundtrackmässigt" när vi gör låtar så det ska bli väldigt roligt att göra musik till "Vampyr" och gå loss helt i ett filmiskt tänk. Våra spelningar är normalt ganska strukturerade, men nu kommer vi att lämna mer utrymme för improvisation".

Det låter som en oförglömlig kväll, så boka in söndagen den 23 september om du befinner dig i Lund!

| 5 september 2012 19:01 |