Spel

Skribent

Veronica Sandström

7 mars 2018 | 17:01

Unga gamers är inte ensamma

Äntligen finns det svart på vitt att ungdomar som spelar spel inte är ensamma.
Enligt två nya studier som publiceras på Uppsala universitet, så är tonåringar som spelar inte ensamma och utan vänner. Studien bygger på en analys av 115 ungdomar som börjat på en gymnasiet i Sverige samt 10 djupare intervjuer. Studien har tittat närmare på hur ungdomarna skaffade sig vänner under sitt första år på gymnasiet.
 
Resultatet av studierna visade tydligt att ungdomar som spelar lättare blir vänner med varandra tack vare sitt gemensamma intresse. De visade också att ungdomarna inte hade färre vänner än de som inte spelade eller identifierade sig som gamers. Innan har det inte funnits många studier om hur gamers fungerar socialt. Studien är gjord av forskarna Lina Eklund som är verksam inom institutionen för informatik och media på Uppsala universitet och Sara Roman som är verksam inom sociologiska institutionen på Stockholms universitet.
 
 
Så nu behöver föräldrar inte längre oroa sig över att barn som sitter framför datorn automatiskt är ensamma och utan vänner. Faktum är att umgås med sina vänner via spel, eller nätet, är en del av vardagen. Och nu kan forskningen också visa det.
 
Överraskade de här resultaten er? Vill du veta mer så kan du läsa mer på Uppsala universitet.
| 7 mars 2018 17:01 |