Film

Skribent

MovieZine

28 februari 2022 | 15:10

Ukraina i fokus på Stockholms filmfestival 2022

Samtidigt kommer festivalen att nobba filmer som finansierats av ryska staten.
Stockholms filmfestival är bland de första i världen med att ta avstånd från Ryssland efter förra veckans invasion av Ukraina. I ett pressmeddelande skriver festivalen att man "kommer inte att visa några av den ryska staten finansierade filmer på årets festival så länge det nuvarande kriget pågår."
 
— Det beslutet är beklagligt men en nödvändig markering i en tid som denna. Rysslands agerande är oacceptabelt, säger Beatrice Karlsson, Stockholms filmfestival.
 
Samtidigt presenteras Ukraina som årets fokusland. Under filmfestivalen i november väntar flera ukrainska filmer samt regissörsbesök och seminarier. Bland annat har man bjudit in Oleg Sentsov, regissören bakom fjolårets Bästa film-vinnare "Rhino", som då inte kunde komma på grund av pandemin. Han är just nu en av de filmskapare som lagt ner kameran och tagit upp vapnet för att försvara sitt land.
 
"Att valet föll på Ukraina i år är en direkt följd av den oacceptabla ryska invasionen och det fruktansvärda krig som bedrivs i detta nu. Festivalen vill belysa den osäkra framtid som den ukrainska filmindustrin nu står inför och Ukraina behöver allt stöd vi kan uppvisa och bidra till", skriver Stockholms filmfestival.
| 28 februari 2022 15:10 |