Film

Skribent

Josefine Krischausky

27 augusti 2021 | 08:45

Två filmer om prinsessan Diana får premiär i höst

Det närmar sig premiärdags för det emotsedda Kristen Stewart-dramat "Spencer", samtidigt som Netflix släpper en musikalskildring av prinsessans liv.
Som tidigare känt så är det snart dags för prinsessan Dianas liv att skildras på bioduken, i det efterlängtade dramat "Spencer". Dock är det inte den enda porträtteringen av prinsessan som vi har framför oss i höst – detta är vad vi vet om de olika skildringarna och deras premiärer. 
 
Först och främst har vi äntligen fått en trailer – samt en första poster – till "Spencer", där Kristen Stewart spelar rollen som Diana. Filmen kommer att följa prinsessan under en julledighet som hon spenderar med kungafamiljen, en tid under vilken hon bestämmer sig för att avsluta sitt äktenskap med prins Charles. 
 
"Spencer" har regisserats av Pablo Larraín ("Jackie"), med ett manus av "Peaky Blinders"-skaparen Steven Knight. I övriga roller ser vi bland andra Sean Harris, Sally Hawkins och Timothy Spall. 
 
Filmen har världspremiär på filmfestivalen i Venedig i september, och går upp på amerikanska biografer den 5 november. Vilket premiärdatum som gäller i Sverige är dock inte bekräftat ännu. 
 
 
Sedan ett tag tillbaka har det även varit officiellt att Dianas liv snart skildras även på teaterscenen, i en musikal med titeln "Diana: The Musical". Musikalen, med skådespelerskan Jeanna de Waal i huvudrollen, följer Diana under flera år av hennes liv, och skildrar de bekymmer som hennes nya liv i rampljuset förde med sig. 
 
"Diana: The Musical" skulle ha gått upp på Broadway redan i mars 2020, men sköts av pandemiskäl upp till november i år. Innan dess har man däremot valt att släppa en liveinspelning av musikalen, som filmades under förra året, utan publik. Inspelningen har precis som själva pjäsen regisserats av Tony-vinnaren Christopher Ashley, och släpps på Netflix den 1 oktober. 
 
 
Som en bonus släppte Netflix häromveckan ett par nya bilder från den femte och näst sista säsongen av "The Crown". I de avslutande säsongerna kommer Diana att porträtteras av Elizabeth Debicki ("Tenet"), efter att i förra säsongen ha spelats av Emma Corrin. De nya avsnitten får premiär under 2022. 
 
 
Vad är dina förväntningar på de kommande filmerna om prinsessan Diana?
| 27 augusti 2021 08:45 |