Film

Skribent

Martin Persson

6 juni 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: 80 år efter Dagen D - återse en av de bästa krigsfilmerna någonsin

Tom Hanks och oförglömliga strider i Steven Spielbergs mästerliga drama som vann 5 Oscars.
Steven Spielberg är verkligen en skatt för filmarvet. I sex decennier har den hyllade regissören gett oss allt från tunga draman, äventyrsmatinéer, scifi-eposer och inte minst filmer som på olika sätt tacklar historiens mörkaste stunder.
 
”Rädda menige Ryan” blev, som det ofta ter sig med Spielberg, en enorm succé. Både kritikerna och publiken tog till sig de storslagna krigsscenerna och känslomässiga kopplingen, vilket på syns bland annat filmens Rotten Tomatoes betyg, där filmen ligger på höga 95%. En enig hyllningskör med andra ord. Nu, på 80-årsdagen av Dagen D, visas filmen på TV under den svenska nationaldagshelgen.
 
Filmen tar sin början med en otroligt imponerande och revolutionerande öppningsscen med landstigningen vid Normandie den 6 juni 1944, Dagen D.
 
Tom Hanks leder tappert sina män i rollen som Kapten John Miller. Efter slaget möts han av ett nytt uppdrag: en mor som förlorat flera av sina söner i kriget ber honom att hämta hem hennes sista överlevande son från slagfältet. Detta blir början på en resa som aldrig förlorar sitt höga tempo, men som samtidigt behåller sin emotionella och mänskliga dimension.
 
Large c759b4f0a7e6f8929165c6e92cab45bc ryan
 
Hanks blev än en gång Oscarsnominerad för sin starka huvudroll och filmen nominerades även för såväl Bästa film som Bästa regi, Bästa manus, Bästa musik och en rad andra priser. Även ett antal vinster för bland annat Bästa redigering” och Bästa ljudeffekter. Lite i underkant kan man tycka för ett sådant massivt epos.
 
Här på MovieZine placerade vi filmen på tredje plats i vår lista över 10 bästa filmerna om andra världskriget, motiveringen löd: 
 
"Bara den ikoniska inledningen med landstigningen på Normandie cementerar den som en av de mest välgjorda och odödliga krigsfilmerna någonsin. Med hjärtat ständigt i halsgropen och nerverna på helspänn lotsar Spielberg oss igenom mitt i det brinnande världskriget på en oförglömlig resa."
 
På IMDb i sin tur ligger filmen på plats #24 på sidans topp-250-lista över tidernas bästa filmer. Inga dåliga utmärkelser för Spielbergs kanske starkaste drama, med andra ord!
 
En sådan här fantastisk film är helt klart värd att se många gånger, så gör dig själv en tjänst och kolla in filmen nu ikväll.
 
Här kan du se ”Rädda menige Ryan”:

● Ikväll 21:30 på SVT2
● Streama gratis på SVT Play
● Streama på SkyShowtime
 
Se trailern nedan.
 
| 6 juni 2024 04:00 |