SPONSRAT

Skribent

MovieZine

3 november 2017 | 18:30

De 10 bästa filmerna om andra världskriget någonsin

Det är något som skildrats otaligt många gånger på film - men vilka är egentligen de bästa filmerna om andra världskriget? I samarbete med "Call of Duty: WWII" som släpps idag!
Att andra världskriget kommit att bli en av de mest skildrade händelserna på film och i spel är egentligen inget konstigt då det de facto är en av världshistoriens största händelser. Idag släpps ”Call of Duty: WWII”, som låter dig uppleva kriget på ett helt nytt sätt. I en cinematisk kampanj får vi ikläda oss rollen som Ronald "Red" Daniels, en medlem av US 1st Infantry Division, och medverka i några av de största och mest mytomspunna slag som någonsin utkämpats. Som vanligt levereras spelet också med ett innovativt multiplayerläge, och en helt ny påkostad Zombie-kampanj.
 
Kolla in trailern här:
 
 
Activision bad oss att i samband med spelets premiär lista vilka som egentligen är de bästa filmatiseringarna av andra världskriget.
 
Notera dock att denna lista mer fokuserar på krigets frontlinjer och därmed inte räknar in epokfilmer som ”Casablanca” eller förintelsecentrerade verk som ”Schindler’s List”.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

10. Solens rike (1987)


Innan Steven Spielberg gjorde en av de mest oförglömliga krigsfilmerna någonsin (kanske kommer det en viss titel högre upp på listan), så filmatiserade han denna adaption av J.G. Ballards självbiografiska roman med samma namn. Här skildras andra världskriget utifrån den unga brittiske pojken Jims ögon, som befinner sig i Shanghai under den japanska ockupationen 1941. Spielberg skildrar som vanligt med säkerhet en traumatisk händelse utifrån ett barns ögon - utan att vända bort blicken från krigets hemskheter. Lyckligtvis har han turen att ha en ljuvlig, 12-årig Christian Bale i huvudrollen och ett som alltid fenomenalt score av John Williams.
 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

9. Tolv fördömda män (1967)


Vid det här laget har vi sett flera olika inkarnationer av denna story, men Robert Aldrichs version från 1967 slår de flesta. Mitt under andra världskriget får den rebelliske majoren Reisman i uppdrag att träna och leda tolv dömda mördare på en hemlig mordturné bland tyska officerare. Med en utomordentlig skådespelarensemble som inkluderar bland annat Lee Marvin, Ernest Borgnine och Charles Bronson bjuder ”Tolv fördömda män” på en oförglömlig filmstund. Inte direkt en film som klarar Bechdeltestet – och det är tveklöst den mest lättsamma filmen på listan – men bjuder ändå på en lika stor dos råhet som charmig humor.
 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

8. Bron över floden Kwai (1957)


Den japanska sidan utgör även majoriteten av hotet i mastodontfilmernas främste skapare David Leans oförglömliga krigspjäs från 1957. Här får vi följa en grupp brittiska soldater i ett japanskt fångläger som tillsammans med sin energiske ledare (fenomenalt spelad av Alec Guinnes) tvingas bygga en järnvägsbro i området, samtidigt som de allierade makterna planerar att spränga sagda bro. Leans lika närgångna som episka skildring närmar sig nästan ett karaktärsdrama – med fantastiska skådespelarinsatser på alla plan – och står sig lika bra så här 60 år senare, särskilt den magnifika slutscenen.
 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

7. Ubåten (1981)


Året är 1941 och den tyska ubåtsflottan deltar i slaget om Atlanten, där man försöker göra så stor skada som möjligt mot engelska fartyg. Vi får följa kampen i en av dessa ubåtar där rädsla, klaustrofobi och paranoia genomsyrar vardagen. Wolfgang Petersens porträtt av den tyska ubåtsflottan är ett liva nervigt kammarspel som skräckfyllt krigsdrama och han balanserar perfekt mellan de olika temposkiftningarna som livet under ytan faktiskt innebar. Den tekniska briljansen går hand i hand med det fenomenala skådespeleriet – och visst är det uppfriskande att få se en faktiskt tyskproducerad film om den tyska sidan i kriget.
 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

6. Den tunna röda linjen (1998)


Terence Malicks som alltid väldigt spretiga och flytande produktion är nästan mer intressant än själva slutresultatet, men hans skildring av kompaniet som kämpar för att förhindra japanernas inträde till Stilla havet vid Guadalcanal har den där Malickska poetismen som sällan genomsyrar filmer av det här slaget. Att blanda Malicks lugna och högstämda visioner med krigets brutalitet är något som lika väl skulle kunna falla platt – men skapar istället en fängslande och nydanande krigsfilm som får en att tugga tuggummi lika frenetisk som Jared Leto i en av filmens bästa scener.
 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

5. Black Book (2006)


Efter att ha gjort namn av sig som kultregissör i Hollywood återvände Paul Verhoeven i början av 2000-talet för att göra denna tragiskt undersedda krigspärla. Den numera ”Game of Thrones”-stjärnan Carice van Houten spelar här en judisk kvinna i Nederländerna som går med i motståndsrörelsen för att finna personen som förrådde hennes föräldrar när de försökte fly till säkerheten i söder. Filmen slog alla holländska publikrekord och blev 2008 framröstad som landets bästa film någonsin. Tyvärr uteblev succén utomlands, men Verhoevens nagelbitande spännande krigsthriller är definitivt uppe där bland favoriterna i genren.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

4. Letters from Iwo Jima (2006)


Till skillnad från syskonfilmen “Flags of our Fathers” lyckades Clint Eastwood med denna japancentrerade film om slaget vid Iwo Jima fånga en intressant och sällan (för västerländska ögon) sedd del ur historien. Med den alltid så ljuvliga Ken Watanabe i spetsen får vi följa flera olika karaktärer och skeenden i det viktiga slaget, och Eastwood fångar skickligt den andra sidans kval.
 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

3. Rädda menige Ryan (1998)


Vad kan man egentligen säga om Steven Spielbergs omhuldade krigsklassiker ”Rädda menige Ryan”? Bara den ikoniska inledningen med landstigningen på Normandie cementerar den som en av de mest välgjorda och odödliga krigsfilmerna någonsin. Med hjärtat ständigt i halsgropen och nerverna på helspänn lotsar Spielberg oss igenom mitt i det brinnande världskriget på en oförglömlig resa.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

2. Dunkirk (2017)


Nu är visserligen Christopher Nolans krigsepos väldigt färsk i minnet och tiden får egentligen utvisa om denna kommer stå sig – men det råder ingen tvekan om att detta är bland de mest ambitiösa krigsfilmerna som gjorts. Med utgång i britternas strandning vid nordfranska kusten skildrar han ett nervigt, klaustrofobiskt och stressfyllt porträtt av en av världskrigets mest oväntade historier.
 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

1. The Inglourious Basterds (2009)


Bristen på historisk korrekthet till trots – Quentin Tarantinos magnifika andra världskriget-filmatisering är inget mindre än ett fullfjädrat mästerverk och en av de bästa krigscentrerade filmerna som gjorts. Med fokus på konspirationer och hämndaktioner får vi se en intressant del av kriget som fångas briljant av den sylvassa dialogen och fenomenala skådespeleriet. Tarantino visar helt enkelt var skåpet ska stå.

 
Idag den 3:e november släpps årets stora krigsspelshändelse, "Call of Duty: WWII", till PlayStation 4, Xbox One, och PC. 
 
Vilken är din favoritfilm om andra världskriget? Och vilket är ditt favoritspel? Tycker du någon film saknas på listan? Kommentera nedan!
| 3 november 2017 18:30 |