Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 oktober 2023 | 06:00

Se världens bästa kvinnliga ensemble i klassisk 80-talsfilm ikväll

1989 samlades sex av världens främsta kvinnliga skådespelare i det både roliga och gripande ”Blommor av stål”. Se den ikväll på TV8.
Än idag är det tyvärr ovanligt med Hollywood-film där ensemblen består av främst kvinnor. Men redan 1989 samlades sex av de allra bästa kvinnliga skådespelarna i dramakomedin "Blommor av stål" och det är en svårslagen kombination av pålitliga, sevärda namn.
 
Mellan Julia Roberts, Sally Field, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis, Dolly Parton och Daryl Hannah har vi hela fyra Oscarsvinnare, en Oscarsnominerad country-ikon samt en av Tarantinos mest minnesvärda skurkar. Handlingen utspelas i en småstad i Louisiana där unga, nygifta Shelby (Roberts) trotsar sin svåra diabetes genom att bli gravid till mammans (Field) förtret.
 
Filmen bygger på Robert Harlings teaterpjäs med samma namn och är regisserad av Herbert Ross (”Funny Lady”, ”Footloose”). Filmen var en av Roberts första stora Hollywood-roller och trots konkurrens från hennes etablerade motspelare så fick hon sin första Oscarsnominering och Golden Globe-statyett för rollen.
 
Men resten av ensemblen är lika strålande och framför allt MacLaine och framlidna Dukakis har några fantastiska scener som bästa väninnor med påtaglig hat-kärleksförhållande. Här finns också imponerande manliga skådespelare i biroller, inklusive Tom Skerritt, Sam Shepard och en ung Dylan McDermott.
 
Filmen blev en enorm framgång som drog in över 96 miljoner dollar på en 15 miljoners budget och följdes av såväl en remake 2012 som en pilotfilm för en TV-serie. Ladda popcornen och näsdukarna för en härlig snyftare i bästa 1980-talsstil - och med världens bästa kvinnliga ensemble.
 
Här kan du se ”Blommor av stål”:
 
• Ikväll på TV8 kl. 22.15
• Streama på Viaplay
• Streama på SF Anytime
• Streama på Itunes
| 7 oktober 2023 06:00 |