Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 juli 2023 | 12:30

Kvällens TV-tips: underskattad, våldsam och galen science fiction av ”Saw”-skaparen Leigh Whannell

Har du lust på något lite annorlunda, australiskt och våldsamt? Spana in underskattade actionrullen ”Upgrade” ikväll på Kanal 9.
Den australiska filmen utspelas i en nära framtid när teknik tagit över världen men en mekaniker (Logan Marshall-Green) är mer tveksam till den modern högteknologin. När han förlamas av rånare som dessutom dödar hans fru får han chansen att hämnas genom ett datachip som uppgraderar hans kropp.
 
Leigh Whannell, som tillsammans med James Wan skapat skräck-franchises som ”Saw” och ”Insidious”, har regisserat och skrivit den här Blumhouse-producerade pärlan. Här finns ingredienser av både ”Matrix”, ”Death Wish” och ”Robocop” men även en personlig glimt i ögat.
 
Letar du efter en unik kombination av galet underhållningsvåld och tänkvärd filosofi kring mänsklighet och teknologi så lär den passa som handen i handsken. Dessutom med fina insatser av Marshall-Green, Betty Gabriel (”Get Out”) och Harrison Gilbertson (”Oppenheimer”).
 
Filmen får snart en spin-off i form av en TV-serie så passa på att se filmen innan. I min recension av ”Upgrade” 2019 skrev jag att ”Det är sällan man får se en läckert neondränkt science fiction-thriller som inte tar sig på alltför stort allvar och vågar vara ifrågasättande intellektuell och våldsamt fånig på samma gång” och det tycker jag än idag.
 
Här kan du se ”Upgrade”:
 
• Ikväll 22.00 i Kanal 9
• Streama på Viaplay
• Streama på SF Anytime
| 25 juli 2023 12:30 |