Film

Skribent

Alexander Svensson

24 maj 2024 | 07:00

På tv ikväll: Spider-Mans mest underskattade äventyr

MCUs bästa spindelrulle bjuder på sorg, skratt och samhällskommentar i en härlig mix.
“Spider-Man: Far From Home” har den evigt otacksamma uppgiften att vara mellanfilm i en trilogi. I det här fallet är trilogin Tom Hollands tre MCU-filmer som väggklättrande spindelman, som inleddes med “Homecoming” 2017 och avslutades med “No Way Home” 2021. “Far From Home” är så här i efterhand sannolikt den minst omtalade, men i mitt tycke också den bästa.
 
Filmen följer Peter Parker när han ger sig ut på en välbehövlig semester med sin skolklass i efterdyningarna av händelserna i “Avengers: Endgame”. Tony Stark är död, vilket innebär att Peter nu är utan sin mentor och beskyddare. När så Nick Fury knackar på dörren och Jake Gyllenhaal iförd slängkappa och med en fiskskål på huvudet börjar prata om monster från andra universum så måste Peter ta saken i egna händer och komma till rätta med sin identitet som superhjälte.
 
Mysterio ser ändå rätt cool ut, trots (eller är det tack vare?) fiskskålshjämen.
 
“Far From Home” lyckas balansera action, humor och kärlekshistoria på ett skickligt vis, samtidigt som den berättar en medryckande och rörande berättelse om att finna sig själv i svåra tider. Tom Holland är fortsatt utmärkt som Peter Parker, och Jake Gyllenhaal är underbar i rollen som Quentin Beck/Mysterio, särskilt i filmens andra halva. Temat med desinformation och hur lättlurade folk är är dessutom både intressant och tidsenligt, och Mysterios krafter leder till en av de snyggaste och mest kreativa actionscenerna i hela MCU.
 
Så medan "Homecoming" i sin småskalighet och origin-liknande upplägg kan bli lite tråkig vid upprepade tittningar, och "No Way Home" blir oerhört bombastisk så lyckas "Far From Home" inte bara bli mellanfilmen rent berättelsemässigt: den får också till precis rätt kombo av stor skala och intim berättelse. Och sedan är ju slutet dessutom en cliffhanger som slår det mesta (och som helt slarvades bort i uppföljaren).
 
Jake Gyllenhaal förklarar multiversumet.
 
“Spider-Man: Far From Home” var en enorm kassasuccé, och blev den första “Spider-Man”-film som spelade in mer än en miljard dollar. Välförtjänt, med tanke på att det är Marvels bästa “Spider-Man”-film, och en av deras bästa filmer överlag.
 
Du kan se “Spider-Man: Far From Home” på:
*Kanal 6, klockan 18:30
*Streama på Amazon Prime Video
*Streama på Viaplay
 
| 24 maj 2024 07:00 |