TV

Skribent

Alexander Kardelo

10 februari 2018 | 09:00

TV-tips: QX Gaygala firar 20 år ikväll

Glitter, glamour och allvar när tidningen QX:s läsare hyllar årets hjältar och förebilder.
Den röda mattan har rullats ut, champagnen står på kylning medan paljettklänningar och glittrande smokings fyller publikplatserna på Cirkus. Ikväll får tv-publiken ta del av höjdpunkterna från den 20-årsjubilerande Gaygalan, som gick av stapeln i måndags.

Det är hbtq-magasinet QX:s läsare som har röstat fram sina favoriter i en mängd kategorier: Årets Homo, Årets Hetero, Årets Trans, Årets Scen, Årets låtar och mycket mer. Vi har redan berättat att ”Vår tid är nu” knep utnämnelsen Årets svenska tv-serie, men många fler priser återstår.

Skådespelerskan och mångsysslaren Shima Niavarani leder galan för andra året i rad. Bland prisutdelarna syns Helena Bergström, Mikael Persbrandt, Petra Mede, Victoria Silvstedt, och Pekka Heino. Dessutom bjuder Alcazar på ett smakprov av sin nya Europride-singel, och det utlovas en och annan överraskning på scen.

Stor fest alltså när QX Gaygala firar 20 år, men det finns också utrymme för allvar. Fri kärlek är inte en självklarhet för alla. QX:s chefredaktör passar på att påminna om hur akut situationen är för homosexuella runt om i världen, där många riskerar dödsstraff. Två ryska aktivister som öppnat upp sina hem för bögar på flykt, har bjudits in för att ta emot ett hederspris.

Galan hyllar också flera sportprofiler och straighta förebilder, som ibland med så lite som en enkel regnbågsflagga visat att de står upp för hbt-samhället och mot fördomar.

QX Gaygala sänds på TV4 ikväll klockan 21:30, strategiskt placerad direkt efter Melodifestivalen i SVT. Missa inte!
| 10 februari 2018 09:00 |