Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

5 oktober 2017 | 16:00

TV-tips: ”Loving Lorna” berör med sin vardagligt vackra poesi

En vemodig, men väldigt härlig historia om förändring, familj, hopp och överlevnad.
Dokumentärfilmen ”Loving Lorna” är systrarna Annika och Jessica Karlssons debutverk. Den hade världspremiär på Göteborgs filmfestival i februari i år och fick kort därefter internationellt genombrott på Berlinale där den tävlade om Kristallbjörnen i kategorin Generation 14 plus. Filmen har sedan dess visats på diverse andra filmfestivaler och nu är det äntligen dags för svensk tv-premiär.

Detta är en riktigt fin och kärleksfull uppväxtskildring om 17-åriga Lorna som bor i den slitna betongförorten Ballymun på Irland där hästkulturen är starkt förankrad hos invånarna. Lornas bästa vän är hennes häst Big Foot som hon fick av sin pappa när hon var ett år och hon drömmer om att en dag bli hovslagare, ett gammalt yrke starkt dominerat av män. 

 
Förutom Lorna får vi i filmen träffa hennes yngre syskon, arbetslöse pappa och epilepsisjuka mamma. Familjen har kämpat sig genom många svårigheter, men alltid kommit ut stärkta på andra sidan, tack vare sin kärlek till hästarna.

”Loving Lorna” är en vemodig, men väldigt härlig historia om förändring, familj, hopp och överlevnad. I all enkelhet berör den med sin vardagligt vackra poesi och sitt varma budskap om att aldrig sluta drömma.
 
Klockan 20:00 ikväll visas ”Loving Lorna” på SVT 2. Filmen finns även tillgänglig på SVT Play.
| 5 oktober 2017 16:00 |