Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 november 2023 | 06:00

På tv ikväll: Rippad Alexander Skarsgård apar efter klassisk filmhjälte - ville imponera på pappa Stellan

Med en ”Harry Potter”-regissör bakom kameran och flera stjärnor i rollistan borde den här filmen ha blivit en större biosuccé.
Action och äventyr i djungeln - och en svensk hunk i huvudrollen. Ikväll visas "Legenden om Tarzan" på TV6.
 
Året var 2016 och Alexander Skarsgård hade redan hunnit göra sin Hollywooddebut, bland annat i storfilmen "Battleship" och i en rad indie-rullar. Men "Legenden om Tarzan" blev den första stora huvudrollen i en påkostad amerikansk produktion.
 
Med en budget på 180 miljoner dollar hade Warner Bros hoppats dra igång en ny franchise. För säkerhets skulle hittade man en regissör som kunde ett och annat om stora franchisefilmer, David Yates som hade gjort flera av "Harry Potter"-uppföljarna.
 
 
Djungelhjälten Tarzan är såklart en av de mest klassiska filmkaraktärerna, den första filmen kom redan 1918. Skådespelaren Johnny Weissmuller spelade honom i en långt gående filmserie under åren 1932-1948, och höftskynket har gått i arv sedan dess. Disney gjorde honom åter populär med en animerad film under 90-talet.
 
När Alexander Skarsgård fick kliva in i djungeln var det dock årtionden sen den senaste riktiga spelfilmen. Själv har han berättat i intervjuer att han tog rollen för att imponera på farsan, Stellan Skarsgård:
 
- Min pappa är ett jättefan av Tarzan. Som barn såg vi på videoband med Weissmuller-filmerna, och det var så jag lärde känna karaktären. Men de där filmerna har 70 år på nacken och så lång tid har passerat, så min film tar nya friska tag. Jag kommer aldrig tävla mot Weissmuller, men jag ville bara imponera på min pappa. Han såg mer fram emot det än jag.
 
 
Rollistan är kanon: "Barbie"-aktuella Margot Robbie spelar Jane, och både Christoph Waltz och Samuel L. Jackson medverkar i stora roller.
 
Och "Legenden om Tarzan" fick en oerhört stark premiärhelg - i Sverige åtminstone. Men den stora framgången uteblev. Med intäkter runt 350 miljoner dollar ansågs filmen inte tillräckligt framgångsrik för att motivera en uppföljare. Nu pratas det istället om en ny Tarzan-film med en annan skådis i huvudrollen.
 
Men Alexander Skarsgård är klart sevärd i rollen, och pappa Stellan kan vara stolt. "Skarsgård har skulpterat både en atletisk superkropp och en nedtonad, stoisk jante-djungelkung som håller lokalbefolkningen som sin jämnlike och undviker både att slå sig för bröstet och yla från trädtopparna" skrev MovieZines recensent vid premiären.
 
Här kan du se "Legenden om Tarzan":

• Ikväll 20:00 på TV6
• Streama på HBO Max
• Streama på Viaplay
• Streama på Prime Video
| 3 november 2023 06:00 |