Skribent

Patrik Linderholm

28 december 2011 | 20:30

TV-tips för nyårshelgen

Hann du inte se tillräckligt med film under julhelgen och behöver ta igen dig under nyår, så har vi valt ut de allra mest sevärda filmerna som visas till helgen.

Red Riding 1974 – onsdag, SVT2, kl. 22.40

Den brittiska Red Riding-trilogin som kom 2009 är en fantastisk liten filmserie som bör ses av alla som gillar brittisk diskbänksrealism och mordhistorier. På onsdag finns chansen att se den första delen, som enligt undertecknad är den bästa. En pre-fame Andrew Garfield syns i huvudrollen som den snokande reportern Eddie Dunford som ger sig på ett potentiellt seriemördarfall i en småstad på den engelska landsbygden. Garfield gör en av sina bästa roller och den övriga skådespelarensemblen är också anmärkningsvärd. Med ett lågmält tempo och tryckande stämning, och ett fantastiskt foto, lägger sig denna som en av de bästa brittiska filmerna på länge.

Die Hard – torsdag, TV4, kl. 22.30

Visserligen bör man ha sett denna under julhelgen, men lite äventyr med John McClane sitter väl aldrig fel? Bruce Willis gör för första gången rollen som den otursförföljde NYPD-snuten. Här beger han sig till L.A. för att fira jul med frugan men oturligt nog har terrorister intagit byggnaden frugan jobbar på och det är upp till McClane att röja upp. En svincool protagonist som levererar odödliga oneliners medan han mejar ner onda tyska terrorister blev ett lyckat koncept som står sig än idag. Kort sagt kan man väl säga att "Die Hard" är en actionklassiker av rang. Actionkungen Willis bjuder på sin bästa karismatiska coolhet och Alan Rickman är briljant som obehaglig skurk.

The Terminal – torsdag, Kanal 5, kl. 21.00

Vad gör man egentligen om man mellanlandar i ett främmande land där man inte kan språket och får höra att ens hemland har hamnat i krig och man således varken får komma in i landet man befinner sig i eller får åka hem? När Viktor Navorsky sätts i denna prekära situation stannar han helt enkelt på flygplatsen han befinner sig på, vad ska han annars göra? Steven Spielberg är ofta i det smörigaste (och ibland tramsigaste) laget med denna dramakomedi men ”The Terminal” är fortfarande sevärd, främst tack vare en karismatisk Tom Hanks i huvudrollen.

Catch and Release – fredag, TV3, kl. 20.00

Susannah Grant, som tidigare skrivit manus till bl.a. ”Erin Brockovich” (som hon blev Oscarsnominerad för) och ”I hennes skor”, gjorde här sin regidebut om en kvinna vars man dör precis när de ska börja sitt liv tillsammans. Vi får följa hennes sorgearbete och upptäckten av att hennes man inte riktigt var den hon trodde. Jennifer Garner levererar i huvudrollen och bl.a. Timothy Olyphant och Kevin Smith (!) backar upp i denna småputtrigt mysiga romcom.

Braveheart – fredag, TV4, kl. 21.00

I sin andra film som regissör skapade Mel Gibson en imponerande vision av Skottlands brutala självständighetskrig under 1200-talet. Han gör själv huvudrollen som William Wallace, vars fru blir överfallen och mördad av engelska trupper. Hans besatthet av hämnd byts dock snart ut mot en kallsinnig kamp för hans lands frihet. Gibsons storslagna berättelse är en episk och känslofylld berättelse med fantastisk scenografi och miljöer. Vann fem Oscars när det begav sig (bl.a. Bästa film och regi).

Con Air – fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Efter åtta år i fängelse för ett mord han begick för att skydda sin fru ska nu Cameron Pope (Nicolas Cage) släppas fri. Han sätts på samma plan som en grupp livstidsdömda och farlig fångar, däribland den hänsynslöse Cyrus ”the Virus” Grissom (John Malkovich) som kapar planet för att få fri sig själv och de livsfarliga fångarna. Det hela eskalerar i en intensiv kamp mot klockan och om makten. Högoktanig regidebut från Simon West, som just nu filmar ”The Expendables 2”, med en nästintill prickfri cast och Jerry Bruckheimer-action så det står härliga till.

The Long Kiss Goodnight – nyårsafton, TV6, kl. 21.00

Trots att ha utstått ett av de största filmfiaskona någonsin med ”Cuttroath Island” valde Renny Harlin och Geena Davis att återigen slå sina påsar ihop. Lyckligtvis blev det med ett bättre resultat än den misslyckade piratfilmen. Här spelar Davis en vanlig hemmafru som har en minneslucka på åtta år. Efter ett tag börjar hon upptäcka att hon är skickligare med kökskniven än vad hon först trodde och snart står det klart att hon tidigare varit en specialtränad elitagent. Likt en kvinnlig Jason Bourne måste hon nu ta reda på vem hon egentligen var, och varför hennes forna arbetsgivare försöker döda henne. Inte i klass med Bourne direkt, men Harlin bjuder på en skönt spännande actionrökare med en strålande Davis i huvudrollen och ett kul inhopp av Samuel L. Jackson.

Master and Commander – nyårsafton, Sjuan, kl. 23.00

Peter Weir är ett namn som (tyvärr) inte nämns så ofta när man pratar mästerliga regissörer, men en och annan får nog tänka om när man ser detta mindre mästerverk. Russel Crowe gör huvudrollen som den lyckosamme kaptenen Jack Aubrey som leder det brittiska skeppet Surprise under Napoleonkrigen i början av 1800-talet och vi får följa deras strapatser i jakten på ett franskt fiendeskepp. Weir imponerar med en alldeles ljuvlig scenografi och slående foto i detta medryckande historiska actiondrama.

Trollkarlen från Oz – nyårsdagen, SVT2, kl. 13.40

Såvida du inte drar igång en film på sentimmarna efter tolvslaget blir detta den första filmen du ser på det nya året, och vilken film att inleda med! Victor Flemings Technicolortårta baserad på L. Frank Baums klassiska berättelse om den lilla flickan Dorothy som blåser iväg till landet Oz och stiftar bekantskap med fågelskrämmor, häxor och flygande apor är ett filmiskt mästerverk av sällan skådat slag. Lika fantastisk nu som då, både för stora och små åskådare.

The Last King of Scotland – nyårsdagen, Sjuan, kl. 22.05

Att göra film om diktatorer är ett mycket givande tema. Tids nog kommer vi nog få en filmatisering kring nyligen avlidne Kim Jong-Il, men till dess kan vi se tillbaka på Kevin MacDonalds mycket lyckade filmatisering av Ugandas ökände ledare Idi Amin. Forest Whitaker porträtterar den hänsynslöse diktatorn och han gör det bra, så bra att han tilldelades en Oscar för sin prestation. Även en pre-fame James McAvoy bör ges eloge för sin roll som den lett vilseledde Nicholas som blir Amins personlige läkare. MacDonald berättar närgånget, rått och verklighetstroget om en fascinerande karaktär och ett lands mörka historia.

Gökboet – nyårsdagen, SVT2, kl. 22.40

Helgen får avslutas med en riktig filmklassiker, nämligen Milos Formans ”Gökboet” från 1976. Jack Nicholson gör en oförglömlig insats som R.P. McMurphy, en fånge som bestämmer sig för att det är bättre att spendera sin inlåsta tid på ett statligt mentalsjukhus istället för en fängelsecell. Hans intågande på sjukhuset vänder upp och ned på hela installationen och retar särskild gallfeber på överstesystern Ratched. Formans mästerverk är en fantastisk historia med lika mycket komik, galenskap och tragedi, med Nicholson i spetsen på en fantastisk skådespelarensemble.  

| 28 december 2011 20:30 |