Film

Skribent

Patrik Linderholm

19 november 2010 | 12:07

TV-tips för helgen v.46

Avreagera dig tillsammans med Adam Sandler i "Happy Gilmore", njut av en av Clintans sista westernrullar eller ta och beundra Mike Nichols briljans i "Closer". Detta och mer i helgens TV-tips!

Detta är filmerna du inte får missa i helgen!

Happy Gilmore - fredag, TV3, kl. 19.30

Adam Sandler är tillbaka i veckans TV-tips, till mångas förtret måhända, men även till mångas glädje. I det här fallet hör jag till dem som är åt det gladare hållet. "Happy Gilmore" är nämligen en av Sandlers tidigaste filmer, d.v.s. då som han var som bäst. Här spelar han Happy Gilmore, en loser med hjärta av guld men med en stubin kortare än gräset på golfgreenen. Han drömmer om att bli hockeyproffs, men blir ständigt petad p.g.a. sitt temperament. När en avdankad golflärare, som mist sin ena arm i en krokodilolycka, ser Happys potential som golfproffs övertalar han honom att gå med i en golfturnering.

Som sagt är detta en av Sandlers bättre filmer. Jag kan medge att humorn inte är direkt träffsäker, och inte alltid på topp, men vid rätt tillfälle - ack så underbar. Sandler får fullt utspel som den temperamentsfulle Gilmore, och får till en del underbara scener, bl.a. en klockren fight med en kändisgolfande Bob Barker. Missa heller inte Ben Stillers underbara cameo som den demoniske äldrevårdaren.

Pale Rider - fredag, Kanal 5, kl. 00.55

I en liten guldgrävarby i den amerikanska västern ber en flicka om ett mirakel som ska rädda folket från den terroriserande landägaren. In träder "The Pale Rider", en mystisk präst som tar sig an problemet. Detta är upplägget, ett tämligen enkelt sådant som man har sett många gånger förut, i en av Clint Eastwoods allra sista westernfilmer (borträknat "De Skoningslösa"), som han även regisserade. Och det är ju inte direkt första gången vi ser Clintan spela rollen som den tystlåtna gunslingern. Men han gör den ju så jävla bra, så det gör inget att vi sett honom göra det så många gånger förut.

Trots sin brist på originalitet är det en mycket härlig film, med en Clintan i högform. Även smått udda skådespelare som Chris Penn och Richard "Jaws" Kiel (som faktiskt också syns i "Happy Gilmore" här ovan) dyker upp i mindre roller.

Closer - lördag, SVT2, kl. 21.40

Mike Nichols eminenta och otroligt välspelade relationsdrama där de fyra huvudpersonernas, spelade av Jude Law, Natalie Portman, Julia Roberts och Clive Owen, liv korsas på olika sätt. Komplikationer, kärlek, passion och svek är lite av det som uppstår i det tumult Nichols skapar i detta utsökta drama, baserad på Patrick Marbers pjäs med samma namn.

Intressant parentes är att Clive Owen faktiskt spelade Jude Laws karaktär när han agerade i pjäsen i England. Men här i rollen som Larry blev han Oscarnominerad (samt vann en BAFTA) för Bästa manliga biroll. Även Natalie Portman blev nominerad för sin prestation (för bästa kvinnliga biroll).

En sen kväll på McCool's - lördag, TV6, kl. 21.00

En fantastiskt vacker Liv Tyler spelar bombnedslaget Jewel, som förför bartendern Randy (Matt Dillon) en sen kväll på baren McCool's. Plötsligt befinner sig han, och två andra män, i en relativt knepig situation. Berättad ur olika perspektiv får vi följa den intressanta historien av vad som hände.

Filmen är regisserad av Harald Zwart, det kvalitativa namnet bakom uppskattade filmer (notera sarkasmen) som "Rosa Pantern 2", "Agent Cody Banks", samt Peter Stormare-versionen av "Hamilton". I kontrast till dessa kan "En sen kväll på McCool's" ses som en av hans bättre filmer. Den har trots allt ett intressant berättarperspektiv och ganska svart humor. I övriga roller syns bl.a. John Goodman, Paul Reiser och Michael Douglas.

In the Land of Women - söndag, Kanal 9, kl. 13.30

Adam Brody spelar Carter Webb, en ung författare i Los Angeles som inte lyckas få sina böcker utgivna. När han sedan blir dumpad av sitt livs kärlek ger han upp och flyttar hem till förorten i Michigan. Väl där stiftar han bekantskap med kvinnan som bor granne med honom (Meg Ryan) och hennes två tonårsdöttrar (Kristen Stewart och Makenzie Vega). Han dras in i deras liv och börjar inse att uppbrottet med flickvännen kanske inte var slutet på livet.

Finstämt drama på en alldeles lagom nivå, med bra skådespel av samtliga inblandade. Regissören Jon Kasdan är förövrigt son till den Oscarnominerade regissören Lawrence Kasdan ("Den tillfällige turisten", "Människor emellan", "Silverado").

| 19 november 2010 12:07 |