Rosa Pantern 2 (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ROSA PANTERN 2

Döda Pantern!
Det finns inte mycket att komma "tillbaka" till för Steve Martin, när han än en gång ikläder sig poliskostymen som mästerdetektiven Jacques Clouseau. "Rosa Pantern 2" faller på sina överladdade skämt och överdrivna skådespeleri. Dags för avlivning med andra ord.

Vad en kultikon som Peter Sellars skapade genom ren och skär talang låter sig inte upprepas eller plagieras hur som helst. I synnerhet inte av en skådespelare som Steve Martin. För vad man än kan säga om Martins komiska talanger är det inte där det brister.

Som bekant är det även den här gången den rosa ädelstenen Rosa Pantern, som står i centrum. Mästertjuven Tornadon sveper världen över och snappar åt sig allsköns konstskatter. I panik sammanställs ett polisiärt dreamteam som ska lösa fallen. Ett team med stjärnpoliser från Italien, Japan och England som ärkeidioten Clouseau av en mystisk anledning satts att leda. Frågan är om de med sin samlade expertis kan lösa ett så mångbottnat mysterium. Läs ironin.

För er som möjligtvis surnar till över att jag måhäda avslöjar en så spännande intrig – "Rosa Pantern 2" är knappast en historia omvälvd av mystik. Inte ens någon vidare humor faktiskt. Det gör ont att säga det, men i konsekvensens namn ondare att se, hur illa Sellars arv vanskötts. Rosa Pantern har gått från farsartad lustgas till kommersiell dösmog. Steve Martin må vara en reko komiker men någon vidare skådespelare är han inte. Medan han kör på sitt fysiska överspel tycks de resterande skådespelarna med avdankade Andy Garcia i spetsen, bara rent uttråkade. Något vi har gemensamt.

Och det kan tyckas en aning poänglöst att påpeka de poänglösa skämten i en så poänglös film (Ni förstår) men något måste i slutändan skrivas. Det börjar Disney-typiskt pang på, för att utmynna i en tragisk parodi mer än en komedi. Med plumpa smått hemska skämt kan resultatet inte bli något annat. Ska man våga sig på en analys är det inte skämten i sig problemet ligger i. Tvärtom hårda smällar, smärtsamma fall och pinsamma krockar skulle kunna vara ett framgångsrecept i fars-Sverige, om genomförandet inte vore så slarvigt. Det känns krystat, överspelat och allmänt överproducerat.

När så en redan platt handling punkteras ytterligare av komiska eller rättare sagt okomiska avstickare, känns det hela mest som ett lönlöst försök. Steve Martin greppar med "Rosa Pantern 2" efter sitt sista halmstrå i karriären. Eller möjligtvis de sista gröna sedlarna han lär se på länge. Förhoppningsvis.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
evert
Först kom de första två rosa pantern-filmerna på 60-talet. Bra. Sedan de tre på 70-talet. Stundtals mästerligt. Sedan dog Peter Sellers och det blev 2006. Steve Martin gjorde rollen och det var hemskt. Det blev 2009 och vi har slutligen nått botten. Det finns inte en enda sekund att roas över i den här, hemsk fruktansvärd, genomrutten mm.

Men... Vet ni vad det roliga är? Filmen "the Curse of Pink Panther" från 1983 är ännu sämre.
P U T T E
Den förra Panternfilmen var horribel, men den här...det finns inga ord och hur kunde alla dessa bra skådespelare ställa upp ? Pinsamt urusel på alla sätt och vis...Steve Martin som en gång var så bra är verkligen på väg utför...
666
Småkul den här med. Visst, den är överdrivet korkad och ibland pinsam, men den är riktigt kul ibland. Handlingen är väl inte särskilt bra.

Veckans populära filmer

Visa fler