Rosa Pantern 2 2009

Komedi
92 MIN
Engelska
Rosa Pantern 2 poster

Synopsis

Ditt betyg
1.9 av 248 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pink Panther 2
Biopremiär
13 februari 2009
Språk
Engelska
Distributör
Sony Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

11 februari 2009 | 03:39

Döda Pantern!

Det finns inte mycket att komma "tillbaka" till för Steve Martin, när han än en gång ikläder sig poliskostymen som mästerdetektiven Jacques Clouseau. "Rosa Pantern 2" faller på sina överladdade skämt och överdrivna skådespeleri. Dags för avlivning med andra ord.

Vad en kultikon som Peter Sellars skapade genom ren och skär talang låter sig inte upprepas eller plagieras hur som helst. I synnerhet inte av en skådespelare som Steve Martin. För vad man än kan säga om Martins komiska talanger är det inte där det brister.

Som bekant är det även den här gången den rosa ädelstenen Rosa Pantern, som står i centrum. Mästertjuven Tornadon sveper världen över och snappar åt sig allsköns konstskatter. I panik sammanställs ett polisiärt dreamteam som ska lösa fallen. Ett team med stjärnpoliser från Italien, Japan och England som ärkeidioten Clouseau av en mystisk anledning satts att leda. Frågan är om de med sin samlade expertis kan lösa ett så mångbottnat mysterium. Läs ironin.

För er som möjligtvis surnar till över att jag måhäda avslöjar en så spännande intrig – "Rosa Pantern 2" är knappast en historia omvälvd av mystik. Inte ens någon vidare humor faktiskt. Det gör ont att säga det, men i konsekvensens namn ondare att se, hur illa Sellars arv vanskötts. Rosa Pantern har gått från farsartad lustgas till kommersiell dösmog. Steve Martin må vara en reko komiker men någon vidare skådespelare är han inte. Medan han kör på sitt fysiska överspel tycks de resterande skådespelarna med avdankade Andy Garcia i spetsen, bara rent uttråkade. Något vi har gemensamt.

Och det kan tyckas en aning poänglöst att påpeka de poänglösa skämten i en så poänglös film (Ni förstår) men något måste i slutändan skrivas. Det börjar Disney-typiskt pang på, för att utmynna i en tragisk parodi mer än en komedi. Med plumpa smått hemska skämt kan resultatet inte bli något annat. Ska man våga sig på en analys är det inte skämten i sig problemet ligger i. Tvärtom hårda smällar, smärtsamma fall och pinsamma krockar skulle kunna vara ett framgångsrecept i fars-Sverige, om genomförandet inte vore så slarvigt. Det känns krystat, överspelat och allmänt överproducerat.

När så en redan platt handling punkteras ytterligare av komiska eller rättare sagt okomiska avstickare, känns det hela mest som ett lönlöst försök. Steve Martin greppar med "Rosa Pantern 2" efter sitt sista halmstrå i karriären. Eller möjligtvis de sista gröna sedlarna han lär se på länge. Förhoppningsvis.

| 11 februari 2009 03:39 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rosa Pantern 2
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu