Film

Skribent

Patrik Linderholm

5 november 2010 | 11:25

TV-tips för helgen v.44

Gråt i kapp med Halle Berry, tänk över familjeförhållandena med Nicolas Cage eller följ Ray Liottas väg till toppen inom maffian. Är detta för seriösa grejer för dig kan du ju alltid titta på levande leksakers äventyr i Toy Story-filmerna.

Detta och mycket mer står på menyn i den här helgens TV-tips!

En andra chans - fredag, SVT1, kl. 22.00

Att vara på toppen på sin karriär, leva med vackra kvinnor, ha pengar och lyx i överflöd är för många rena drömmen. För Jack Campbell är det dock verklighet, tills han vaknar upp och lever i en villaförort med fru och barn.

En typisk modern tolkning av Charles Dickens julklassiker "En julsaga" med starka moraliserande värderingar om att familjelivet är viktigast av allt. Moralkakan växer sig såklart ganska stor och det är lätt att se vart historien kommer att sluta, men det är ändå en härlig film med mysig stämning och en trevlig Nicolas Cage i huvudrollen. I övriga roller syns bl.a. Téa Leoni, Don Cheadle och Jeremy Piven.

Wonder Boys - fredag, Kanal 5, kl. 01.50

Michael Douglas spelar Collage-professorn och författaren Grady Tripp, som fortfarande kämpar med den där andra romanen som ska följa upp succén med den första. Han har hittills skrivigt 2 000 sidor men är inte i närheten av att färdigställa den. På kärleksfronten är det inte heller lätt. Hans fru lämnar honom och han har en affär med sin chefs fru. Mitt i denna melankoliska tillvaro börjar han stifta bekantskap med en av sina elever, den mycket besynnerliga pojken James Leer (Tobey Maguire).

"Wonder Boys" är ett mycket härligt, udda drama med touch av såväl komik som melankoli. Hela tiden med utmärkt skådespeleri av alla iblandade, som förutom Douglas och Maguire består av Robert Downey Jr., Frances McDormand och Katie Holmes.

Toy Story 1 + 2 - fredag respektive lördag, TV3, kl. 19.45

Efter alla massiva hyllningar av Toy Story 3 är det kanske dags att se om de tidigare installationerna och se om de fortfarande besitter den filmmagi de en gång skapade. Den första filmen har ju gått till historien som den första helt datoranimerade filmen, men också förstås lika uppmärksammad för sin underbara historia och karaktärer. Bara idén om att ens leksaker lever ett eget liv när man inte leker med dem är genial, och Pixar lyckades få sin idé att bli en mycket lyckad animationsklassiker. Den andra filmen med Woody, Buzz och de andra nådde inte riktigt samma nivå, men är trots det en riktigt härlig film.

Things We Lost In the Fire - lördag, Kanal 5, kl. 21.30

Det blev en ordentlig snyftare när den danska filmdrottningen Susanne Bier begav sig till Hollywood för sin första engelskspråkiga film. Halle Berry spelar en änka till nyss bortgångne David Duchovny, och sörjer tillsammans med sina barn över sin makes död. Hon tar kontakt med en av hans bästa vänner, den numera missbrukande Jerry (Benicio del Toro), och får denne att flytta in hos familjen. Tillsammans hjälper de varandra genom sorgearbete och missbruk i denna väldigt vackra och sentimentala film.

Berry är ingen favorit direkt, men här gör hon en av sina bättre prestationer. Likaså del Toro, men han är ju nästan alltid bra. Duchovny är ju också alltid trevlig att se, men han får ju inte så mycket screentime här.

Maffiabröder - lördag, TV3, kl. 00.15

Fantastisk film som de flesta nog är bekanta med. Under flera decennier, med start 1950, får vi följa Henry Hills (Ray Liotta) väg mot den innersta kretsen av maffian, vilket är en minst sagt tumultartad väg. Det som gör Martin Scorseses maffiarulle till en makalös sådan är, förutom det fantastiska skådespeleriet, musiken, klippningen och den otroligt snygga långa tagningen på klubben, är att den är så verklighetstrogen och lyckas berätta så mycket, och så intressant, på sina två och en halv timmar.

Skådespeleriet är som sagt riktigt bra. Liotta gör sitt livs roll och man kan inte göra annat än att beundra Robert De Niro och Joe Pesci i deras roller. Även mindre rollprestationer av bl.a. Lorraine Bracco och Paul Sorvino imponerar. Med en spännande, romantisk, tragisk, rolig och omskakande historia skapade Scorsese en utav de allra bästa maffiafilmerna någonsin och en tidlös klassiker.

Hollywood Ending - söndag, TV4 Film, kl. 21.00

Jag brukar vanligtvis inte blanda in filmkanalerna i TV-tipsen, men denna söndag visas det absolut inget sevärt på någon av de vanliga kanalerna. Därför får vi söka skydd hos TV4 Film och Woody Allen. "Hollywood Ending" är inte en av hans starkaste filmer, men ändå en sevärd liten komedipärla.

Allen gör själv huvudrollen som regissören Val Waxman, vars karriär inte längre är på topp. Han får dock ett erbjudande om att regissera en storfilm, men får hjärtat i halsgropen då det visar sig att hans ex-fru (som lämnade honom för studiobolagschefen som står för filmen) är en av filmens producenter. Den alltid så neurotiska Allen förlorar synen på grund av den psykiska pressen, men väljer att dölja sitt handikapp och försöka färdigställa filmen. Detta leder såklart till en del underhållande scener där Woody uppvisar sin briljans, men filmen förblir relativt ojämn. I övriga roller syns bl.a. Téa Leoni, Treat Williams och Debra Messing.

| 5 november 2010 11:25 |