Film

Skribent

Patrik Linderholm

21 januari 2011 | 14:11

TV-tips för helgen v.3

TV-tipsen är nu tillbaka efter en en tids uppehåll! Denna vecka bjuds det på en resa med Johnny Depp bortom fantasins gränser, eller varför inte en tur med Steve McQueen genom San Franciscos hårdkokta gator? Bänka dig i så fall framför TV:n i helgen, för det är bl.a. detta det bjuds på i veckans TV-tips!

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.


Spanglish - fredag, SVT1, kl. 22.00

Ibland väljer Adam Sandler att ta ett break från sin prutthumor i de ändlöst hopplösa Happy Madison-produktionerna och visar att han faktiskt kan spela seriösa roller. Mest uppskattad har han varit för sin prestation i "Vänner för livet", och eminente Paul Thomas Anderson valde att placera honom i sin "Punch-Drunk Love". "Spanglish" ligger inte riktigt på samma nivå som dessa två filmer, men är ändå en trivsam film om kärlek och vänskap över språkbarriärer.

Mexikanska Flor emigrerar med sin dotter till Los Angeles och får jobb som städerska hos familjen Clasky. Kulturkrock står såklart på agendan, och även om det ibland blir lite småtrist emellanåt så har James L. Brooks ("Ömhetsbevis", "Livet från den ljusa sidan") gjort denna film med värme och humor som gör det till en småputtrig feelgood-film. Som sagt inte i klass med Sandlers andra "seriösa" verk, men han sköter sig bra och backas upp av Téa Leoni och relativt okända ansiktet Paz Vega.

Höstlegender - fredag, TV4, kl. 01.50

Över ett långt tidsspann får vi följa den episka berättelsen om familjen Ludlow som bor i Klippiga bergen i USA i början på 1900-talet. Överste William Ludlow (Anthony Hopkins) är familjens överhuvud, och han bor tillsammans med sina tre söner - Alfred (Aidan Quinn), Samuel (Henry Thomas) och den rebelliske Tristan (Brad Pitt). De tre bröderna är alla mycket goda vänner, men när Samuel en dag kommer hem med sin fästmö Susannah blir samstämmigheten i familjen inte alls som den varit tidigare.

Edward Zwicks ("Den siste samurajen", "Blood Diamond") "Höstlegender" är en storslagen och känslosam film, som säkert kan bli lite för smörjigt för vissa, men som för många säkert upplevs som en grandios, vacker historia. Det Oscarvinnande fotot kan man i alla fall inte klaga på. Inte heller prestationerna av de ständiga kvalitetsleverantörerna Hopkins och Pitt.

The Deer Hunter - lördag, SVT2, kl. 21.55

Michael Ciminos lysande mästerverk som av många ses som ett av de största amerikanska filmverken någonsin. Och det med all rätt. Här skildrar Cimino en grupp vanliga, hard-working män på den amerikanska landsbygden som skickas till Vietnamn för att slåss för sitt land, och hur de förödande konsekvenserna påverkar deras liv.

Man kan inte göra annat än att lyfta på hatten för samtliga inblandade, allt från Robert De Niros och Christopher Walkens fantastiska samspel och birollsprestationer av John Cazale och Meryl Streep, till Vilmos Zsigmonds extraordinära foto och Stanley Myers ljuvt vackra musik. Stundtals intensivt och svettigt, stundtals vackert och rofyllt, hela tiden med en otrolig närvaro, skildrat på bästa tänkbara sätt av Cimino.

Bullitt - lördag, Kanal 9, kl. 01.10

En annan amerikansk klassiker återfinns i nyligen avlidne Peter Yates "Bullitt" från 1968. Här spelar Steve McQueen den fåordige polisen Frank Bullitt, som innan en stundande maffiarättegång måste skydda ett stjärnvittne. Såklart är det en del som vill ha detta vittne eliminerat och Frank tvingas ta till sina egna medel för att upprätthålla lagen, bl.a. att köra som en dåre genom San Fransisco i en av filmhistoriens mest uppmärksammade biljakter.

Förutom en svincool McQueen och ett läckert foto av sexfaldigt Oscarnominerade William A. Fraker tillåts vi också njuta av en rad häftiga bilar, som förutom Bullitts egna gröna Mustang består av en utsökt Dodge Charger, samt Jacqueline Bissets snygga Porsche. I övrigt blir filmen lite seg emellanåt, men vägs upp av hårdkoktheten och realismen som genomsyrar filmen. McQueen gjorde förövrigt alla stunts själv ("Stunts are for pussies!" ska han ha sagt), vilket bara det är värt en titt.

Finding Neverland - söndag, TV4+, kl. 14.55

"Findning Neverland" är en förvånansvärt bra film, som tog mig med storm första gången jag såg den. Detta förblir såväl en av mina favoritfilmer med Johnny Depp, samt det bästa som spottats ut ur Marc Foster, som bl.a. gjort "Monsters Ball" och Bond-halvmesyren "Quantum of Solace".

Depp spelar "Peter Pan"-författaren J.M. Barrie och filmen förtäljer historien om hur han kom på romanen om just Peter Pan. Barrie utvecklar nämligen en nära vänskap med en ensamstående mor (Kate Winslet) och hennes söner. Under sina stunder med dem (vilka ibland eskalerar i härliga fantasisekvenser) ger honom inspiration till den fantastiska historien om Peter Pan. Det tajta, välskrivna manuset ihop med det eminenta skådespeleriet (Dustin Hoffman, Radha Mitchell och Freddie Highmore syns i övriga roller), den underbara scenografin och den ljuvliga (och Oscarvinnande) musiken gör "Finding Neverland" till en fantastisk sevärd filmpärla.

Rosens namn - söndag, TV8, kl. 20.00

En detektivhistoria i munkmiljö skulle man enklast kunna beskriva den här filmen som. Sean Connery spelar munken William av Baskerville som, tillsammans med sin lärling Adso av Melk (en ung Christian Slater), anländer till ett kloster i norra Italien 1327. Knappt hinner de installera sig förrän underliga saker börjar hända på klostret. Connery (som såklart är logiken inkarnerad) anar odåd och tillsammans med sin ömsom trotsiga, ömsom lojala lärling får vi följa deras nosande bland de mystiska händelser som sker på klostret.

Kanske inte låter särskilt upphetsande för en del, men det är en relativt tajt berättat deckarhistoria förlagt i en annorlunda tidsperiod och miljö, vilket ger filmen till något extra. Connery är karismatisk och Slater sköter sig väl i tidig roll, men ingen av dem briljerar direkt. Roligare är då att se Ron Perlman som den hunsade puckelryggen Salvatore. Även om Jean-Jacques Annaud ("Sju år i Tibet", "Enemy at the Gates") inte lyckas hela vägen med sitt klostermysterium, så vägs tristessen upp av miljöerna och skådespelarna.

| 21 januari 2011 14:11 |