Den siste samurajen (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Kapten Woodrow Algren är en veteran från amerikanska inbördekriget som värvats till Japan för att träna kejsar Meijis trupper i eldstrid, inför deras avgörande strider mot landets sista samurajer. Men Algrens lojalitet skiftar när han tillfångatas av samurajerna och lär känna deras traditioner och deras hederskod
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DEN SISTE SAMURAJEN

En film värd att minnas
Edward Zwick, mannen bakom bl.a. ”Ärans män” och ”Höstlegender” har lyckats. Han har med mästerverket ”Den siste Samurajen” överträffat mina, och säkert många andras, förväntningar till den här filmen. Den kommer helt klart att gå hem hos biopubliken och bli en film värd att minnas.

Nathan Algren (Tom Cruise) är en respekterad amerikansk kapten som deltagit i många stora strider. Han är känd som en hjälte hos folket men vill själv inte se sig som det. Hans dåliga samvete plågar honom jämt och ständigt och han tar ofta till flaskan för att lindra smärtan och tanken på alla oskyldiga liv han avslutat. En dag anlitas han av den japanske kejsaren för att träna landets trupper i modern stridsteknik, för att sedan kunna försvara landet från de fruktade samurajerna. De japanska bönderna som kallats in för att försvara sitt land, har aldrig rört ett gevär i hela sitt liv, och Nathan gör sitt bästa för att göra de till krigare.

I en strid mot samurajerna blir Nathan tillfångatagen och förd till deras stad. Han kan inte fly och kan inte göra något annat än att acceptera sitt liv som fånge. Han lever vidare sitt liv med samurajerna och får en inblick i deras liv, och med tiden börjar han bli mer och mer osäker på om han verkligen valt rätt sida.

”Den siste Samurajen” är en djup och mycket fin film. Den Oscarbelönade fotografen John Toll (”Den tunna röda linjen”) visar oss en tydlig och mycket vacker bild av det sena 1800-talets Japan, och dess fridfulla miljöer.

Det finns inga ord för det Tom Cruise åstadkommer med sitt, nästan omänskliga, skådespeleri i den här filmen. Personligen trodde jag inte att han kunde bli bättre än i filmerna ”Eyes wide shut” och ”Magnolia” men här bevisas det klart och tydligt hur fel jag hade. Den mannen kan få vem som helst att skratta eller gråta. I övriga roller får vi skåda bl.a. Timothy Spall (”All or Nothing”, ”Harry Potter och fången på Azkaban”), Billy Connolly (”Mrs. Brown”), Tony Goldwyn (”6:e dagen”) och Ken Watanabe. De gör ett otroligt bra arbete men som vanligt utklassar Tom Cruise sina kollegor.

Manuset, vilket är otroligt skickligt gjort, är skrivet av Edward Zwick, John Logan (”Gladiator”) och Marshall Herskovitz och det säger ju faktiskt en hel del positivt bara det. Den här filmen har helt klart chansen att ta hem en hel del priser. Varför inte en Oscar till Tom Cruise för ”bästa manliga huvudroll”? Eller kanske ännu en Oscar till John Toll för ”Bästa foto”?

Mikael Glas Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Ragnvald
Jag tyckte att den här filmen var ganska tråkig. Den har ett manus som blir ganska så tråkigt under en stor del av filmen.
Dimman
Blev överraskad av denna filmen! Förväntade mig inte att den skulle vara så bra! Lite för klyschig för min smak till en fullpoängare men helt klart en fantastisk film! Svag fyra i min och det får väl ändå ses som ett bra betyg! :)
4/5
Eric Kurzydlo
Det här var en vacker och episk film med Tom Cruise i spetsen. Trots en välkänd handling så visade sig filmen vara fantastiskt uppfriskande med vackra miljöer och storslagna scener. Betyget landar på en fyra.
Visa fler (13)

Veckans populära filmer

Visa fler