Film

Skribent

MovieZine

23 juli 2023 | 11:00

Kvällens tv-tips! Ryan Gosling siktar mot stjärnorna i en av 2010-talets bästa rymdfilmer

Får du inte nog av Ryan Gosling i "Barbie"? Häng på när han tar sin Ken-ergy ända till månen. Ikväll visas hyllade dramabiografin "First Man" i Kanal 9.
Filmen berättar om amerikanske astronauten Neil Armstrong och den legendariska rymdresan som gjorde honom till den förste mannen att sätta en fot på månen, den 20 juli 1969.
 
Hela världen höll andan den där sommardagen för snart 55 år sedan när tv-sändningarna kablade ut bilder från rymden, och de berömda orden: "Ett litet steg för människan..." Men vad hände egentligen innan rymdfärden? Hur förbereder man sig - och sin familj - mentalt på en rymdresa som man kanske aldrig återvänder ifrån? Med Ryan Gosling och Claire Foy i huvudrollerna blir detta en mycket emotionell kärlekshistoria.
 
Och när det är dags för rymdfärden bjuder regissören Damien Chazelle ("La La Land") på en ruggigt omskakande resa som kräver att ses på riktigt stor tv-skärm. Specialeffekterna belönades med en Oscar, och "First Man" blev överöst med höga kritikerbetyg.
 
"Fotot av svenske Linus Sandgren är fantastiskt, liksom är redigeringen av det. Klaustrofobiskt nära bilder varvas med öppna vida vyer för otroliga effekter. På närmast samma sätt utspelas ljudbilden, som är minst lika magnifikt motsägelsefull", skrev MovieZines Jonna Vanhatalo i sin recension av "First Man".
 
Här kan du se "First Man":

• Ikväll 21:00 i Kanal 9
• Streama på Prime Video
• Streama på Viaplay
| 23 juli 2023 11:00 |