Film

Skribent

Alexander Svensson

21 april 2024 | 04:00

På tv ikväll: Emma Stone gör kontroversiell roll i sågad rom-com från 2015

Bradley Cooper och Rachel McAdams medverkade också i den whitewashing-anklagade filmen.
Året var 2015 när regissören Cameron Crowe sade “Aloha” till kontroverser och bestämde sig för att det nog skulle gå att sälja in Emma Stone som fjärdedels kines och fjärdedels hawaiiansk i komedifilmen som hette just “Aloha”. Resultatet blev anklagelser om whitewashing, arga jämställdhetsorganisationer, och offentliga ursäkter från såväl Crowe som Stone. Dessutom blev “Aloha” ett kommersiellt magplask.
 
För att ta det från början: “Aloha” följer före detta flygvapensoldaten Brian Gilcrest (Bradley Cooper) som ska bossa över en satellituppskjutning på Hawaii. Väl där stöter han på både exet Tracy (Rachel McAdams) och den unga Allison (Emma Stone), och snart står kärleksrelationer minst lika mycket i centrum som satelliter.
 
Emma Stone, Bradley Cooper och Rachel McAdams i "Aloha".
 
“Aloha” är som sagt mest ihågkommen för valet att rollsätta Emma Stone som Allison Ng, en ung pilot som är kvartskines och kvartshawaiian men inte ser ut att vara någotdera. Att det skulle kunna bli en smula kontroversiellt borde någon kanske kunnat klura ut från början, men av ett eller annat skäl så gasade man ändå på. Resultatet blev att kritiken haglade, och både Cameron Crowe och Emma Stone bad om ursäkt. Crowe sade till exempel såhär i ett uttalande på hemsidan The Uncool:
 
- Tack så mycket för alla passionerade kommentarer kring valet att ge underbara Emma Stone rollen som Allison Ng. Jag hör era ord och er besvikelse, och jag vill be om ursäkt från mitt hjärta till alla de som tycker att det här var en konstig eller omdömeslös rollsättning. Sedan så långt tillbaka som år 2007 har Kapten Allison Ng varit skriven som en superstolt fjärdedels-hawaiianska som är frustrerad just för att hon inte alls ser ut som en sådan.
 
Emma Stone hamnade i centrum för whitewashingkontroversen i "Aloha" - men å andra sidan så skådespelar hon bra i filmen.
 
Det var dock inte bara rollsättningen som kritiserades: filmen ansågs av de flesta vara allmänt dålig, och lockade inte heller publik, till den grad att den förlorade pengar på biograferna. Ett undantag från sågningarna går att hitta just här på MovieZine, då vår recensent gav filmen 3/5 i betyg och hyllade Emma Stones insats..
 
“Aloha” visas ikväll klockan 21:00 på kanal 3. Den kan också streamas på Disney+.
 
| 21 april 2024 04:00 |