Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

23 mars 2024 | 07:30

Inatt på tv: Humor och adrenalin i actionfilm som fortfarande håller - 35 år senare

"Döligt vapen 2" fastslog både humorn och en irriterande bi-karaktär som viktiga ingredienser i den här actionfranchisen. Se filmen på tv inatt.
Första "Dödligt vapen" var en stor succé, och drog in nästan tio gånger så mycket pengar som den kostade att spela in. En uppföljare var med andra ord mer eller mindre självklar och två år efter första filmen var det dags igen.
 
Mel Gibson och Danny Glover återvände naturligvis som poliserna Martin Riggs och Roger Murtaugh (tillsammans med Richard Donner i registolen), samtidigt som Joe Pesci gjorde entré som (den oerhört irriterande) fanfavoriten Leo Getz.
 
I den här uppföljaren är Riggs och Murtaugh ute efter några storsmugglare från Sydafrika, som gömmer sig bakom lagen och inte gör några synliga misstag. Samtidigt måste de båda poliserna skydda det viktiga vittnet Getz -  som kan hjälpa dem lösa hela historien.
 
Såhär 35 år efter premiären uppskattas "Dödligt vapen 2" fortfarande av såväl publik som kritiker, åtminstone om man får tro samlingssajten Rotten Tomatoes. Hos publiken ligger filmen på stabila 77% och hos kritikerna på den (till min lilla förvåning) ännu bättre 82%.
 
Sajtens sammanfattar kritikernas åsikter med att filmen "må ha en tunn handling som är typisk för actionfilmer, men kombinationen av humor och adrenalin, tillsammans med kemin mellan huvudrollsinnehavarna, gör detta till en lekfull och underhållande uppföljare".
 
Här kan du se ”Dödligt vapen 2”:

• Inatt 01:30 på TV6
• Streama på Viaplay
• Streama på Tele2 Play
 
 

Läs också: Svenska regissören om de brutala Mel Gibson-scenerna i "The Continental"

 
| 23 mars 2024 07:30 |