Film

Skribent

MovieZine

27 september 2023 | 05:00

Kvällens tv-tips: Stephen King-uppföljaren som splittrar fansen

Med betyg 7,3 på IMDb är det här en sevärd fantasy-skräckis från två av skräckgenrens tunga namn.
Stanley Kubricks "The Shining" från 1980 anses vara en av de absolut skarpaste och mest skrämmande Stephen King-filmatiseringar som gjorts. Även om King själv sägs avsky den icke-trogna adaptionen... Frågan är om uppföljaren från 2019 lyckas nå samma status i framtiden? Ikväll visas Mike Flanagans "Doctor Sleep" på tv.
 
Pojken Danny har blivit vuxen - och spelas nu av Ewan McGregor. Hans övernaturliga förmåga har inte lämnat honom, och när han möter en flicka med krafter som påminner om hans, känner han ett ansvar att skydda henne. Sekten The True Knot är nämligen på jakt efter barn som hon.
 
Svenska Hollywoodstjärnan Rebecca Ferguson är härligt otäck som skurken Rose the Hat. Och scenerna när Danny återbesöker The Overlook Hotel borde skapa sköna rysningar hos alla skräckälskare. Det skadar såklart inte att Mike Flanagan är en mästare på skräck, med titlar som "Hush" och "The Haunting of Hill House" bakom sig.
 
 
Men "Doctor Sleep" hade stora skor att fylla, både som uppföljare till Kings succéroman "Varsel" och som en fortsättning på en stor filmklassiker. Stephen Kings fans är splittrade i två läger, de som älskar filmen och de som inte tycker att den hållet måttet.
 
"Doctor Sleep kommer aldrig i närheten av att frammana samma dödsångest" skrev MovieZines Jake Bolin i sin recension vid premiären. "Det här återbesöket är helt enkelt inte värdigt. Hur skulle det kunna vara det?"
 
Vår skribent Viktor Jerner höll inte med, och hyllade filmen i en senare artikel: "En modern uppföljare kändes på förhand som en risig idé. Men när jag väl såg ”Doctor Sleep” kunde jag inte annat än kapitulera helt och hållet (...) Skräcken är omskakande, stilen är felfri och karaktärerna sätter klorna i en. Kort sagt är jag fortfarande i chock över hur enastående den är."
 
Här kan du se "Doctor Sleep":

• Ikväll 21:00 på TV6
• Streama på HBO Max
 
| 27 september 2023 05:00 |