Serie

Skribent

Patrik Jonsson

9 mars 2017 | 21:00

Tv-serien ”Taken” - så urbota korkad att man rodnar

Nyligen hade ännu en filmbaserad tv-serie premiär och nu börjar det bli läge att säga; det blir bara sämre och sämre och sämre.
Denna gång är det alltså tv-kanalen NBC som gett sig på filmserien "Taken" där Liam Neeson spelade den pensionerade CIA-agenten Bryan Mills, en herre som var typ hårdare än hårdast. Enligt NBC ska alltså själva tv-serien utspela sig 30 år innan händelserna i den första "Taken"-filmen från 2009. Redan där blir det stora problem, men mer om detta längre fram. 

Med detta sagt kommer vi alltså i tv-serien att få stifta bekantskap med en mycket yngre version av Mills, här spelad av Clive Standen. Gamle Luc Besson finns, precis som i filmerna, med på ett hörn som en av huvudproducenterna. Detta är dock lite skitsamma, ty "Taken" är en av årets (hittills) absolut största tv-kollapser.

Här följer några punkter (av säkerligen flera hundra innan det är färdigt, jag har endast sett de två inledande avsnitten) där "Taken" visar på hur pass korkad en tv-serie faktiskt kan bli:1. Tidsmässigt ett totalt haveri


Bland det första NBC talade om för mig innan jag satte mig ned för att se denna plåga var att serien, som jag tidigare nämnde, utspelar sig hela 30 år innan händelserna i själva filmen. "Taken" är från 2009 så då borde vi alltså tidsmässigt befinna oss i slutet av 70-talet i serien, eller hur? Närmare bestämt 1979, jag menar Bryan Mills är riktigt ung och snärtig här. Men icke, vi befinner oss inte i slutet av 80-talet heller, inte ens i slutet av 90-talet. Vi befinner oss i nutid (!!!), 2017. Med andra ord utspelar sig serien åtta år EFTER händelserna i filmen. Ett stort, gigantiskt gap på 38 år...

Det blev alltså alldeles för jobbigt och besvärligt (läs: för dyrt) att producera en serie som faktiskt utspelade sig på 70-talet. Att man då påstår att denna ska utspela sig 30 år innan filmen visar ju bara på en oerhörd dumhet och om inte hoppas de på att tv-publiken ska vara just oerhört dumma. Snacka om att underskatta sin publik. Bedrövligt.

Large 4c3b41d2bb0e4ed66fa36b80a25e961e nup 174901 0546

2. Noll karaktärsutveckling


Att snacka om karaktärsutveckling efter endast två sedda avsnitt kanske låter lite krävande och överdrivet från min sida? Jag kan förstå det. Men nu talar jag om huvudkaraktären Bryan Mills och dennes utveckling, och försöker i och med denna på något hopplöst sätt förstå poängen med denna tv-serie. 

Jag går så klart bet. Ty det bjuds inte på mycket till karaktärsutveckling eller bakgrund över huvud taget då det gäller Mills, förutom möjligtvis ett par-tre minuter. Det var väl just en sådan som eventuellt hade varit lite intressant att få följa? Hur utvecklade Mills sin ilska, sina färdigheter, sina vigilanta läggningar och så vidare? Då vi först träffar Mills i tv-serien är han redan jättejätte-dödlig och jättejätte-skicklig på precis allt han gör. Så hopplöst tråkigt, oinspirerat, fantasilöst och framförallt; korkat!

Large 4c3b41d2bb0e4ed66fa36b80a25e961e nup 174515 0190

3. Fördomsfull och förlegad mall


Nu brukar jag inte vara den som ofta springer runt och leker PK, men då det gäller tv-serien "Taken" blir det rent av pinsamt. Jag vet inte vilka NBC hade tänkt att denna serie skulle rikta sig till, men nog tror jag att anhängare av "Taken"-filmerna kräver "lite" mer smidighet.

Här är alla kvinnor sköra och svaga offer som hela tiden behöver räddas samt skyddas. De visar heller inte mycket på något som kan kallas intelligens, det mesta måste hela tiden förklaras för dem. Som en bonus får ju vi som tv-publik också då allting förklarat för oss, för även vi tittare tros uppenbarligen vara dumma som en hög med stenar. Nog för att filmerna inte direkt satte kvinnan på någon topp-position, men här blir det ju bara löjligt.

Vidare kan ni ju skicka iväg en vild gissning om vilka som är bad guys i serien, en ledtråd är att de INTE är amerikaner...4. Illa även manusmässigt och formatmässigt


Ja ni gissade helt rätt, även manuset är inte något direkt Emmy-material. Det är spretigt och fullständigt oengagerande. Dessutom genas det i händelseförlopp å det grövsta vilket även resulterar i en hel del ologik. Precis som med andra liknande filmadaptioner kunde "Taken" döpts till vad som helst, serien har egentligen ytterst lite att göra med filmen. Poängen med dess titel är främst att rida på en redan inarbetad framgång, punkt slut. 

Sedan har vi det här med ett-fall-i-veckan. Återigen, ska man basera en serie på en film tycker jag ändå man får anstränga sig lite mer. Det är ytterst få tv-serier, speciellt serier som bygger på filmer, som fungerar som just en procedural. "Taken" gör det inte.

Summa summarum ska man kort och gott hålla sig borta från "Taken". Serien har ännu inget premiärdatum i Sverige och vi kan lika gärna hoppas det förblir så. Jag tänker inte ens rekommendera serien till alla er som endast vill koppla bort hjärnan en stund, "Taken" är bara dålig, den förtjänar ingens tid.


De största amerikanska network-kanalerna (CBS, FOX, ABC och NBC) har verkligen gått bananas på att göra tv-serier baserade på filmer den senaste tiden (läs mina tankar om "Training Day" här). Ska man förvänta sig några mästerverk av dessa kanaler? Absolut inte. I och med "Taken" har de dock, i detta fall NBC, nått nya bottennivåer. Måtte denna hemska fluga snart dö.

Det lustiga är dock att det mer ofta än sällan är en kabelkanal som startar flugan, naturligtvis lyckligt ovetandes om att det kommer bli just en fluga. Sedan FX gjorde "Fargo" har man som sagt desperat försökt härma framgången. Tidigare exempel på flugor sprungna ur kabelkanaler har bland annat varit gangsterserier ("The Sopranos"), vampyrserier ("True Blood"), antalogiserier ("American Horror Story") och relativt nyligen true crime-serier ("Making A Murderer"). Resultaten har minst sagt varit svajiga.

Vad tycker ni själva, har ni fått nog av filmbaserade tv-serier, kanske av tv-serier från network-kanaler överhuvudtaget? Tänker ni ge "Taken" en chans då den dyker upp en svensk tablå? Kommentera gärna nedan!
| 9 mars 2017 21:00 |