Serie

Skribent

Patrik Jonsson

22 februari 2017 | 21:00

Är tv-serien ”Training Day” värd din tid?

För tre veckor sedan var det premiär i staterna för tv-serieversionen av filmen "Training Day" från 2001. Efter tre sedda avsnitt kan jag konstatera att det är både bu och bä.
I dessa dagar verkar sannerligen tv-kanaler fått tuppjuck på att göra serier av filmer. Detta fenomen har visserligen pågått sedan "urminnes tider", men nu är det verkligen en het fluga.

För min egen del börjar det bli för mycket, dessutom är det allt färre av dessa produktioner som man kan sålla till några högre nivåer. "Training Day" är ännu en i mängden av alla dessa "film-till-tv-serier". I höstas fick vi bland annat "Lethal Weapon", "The Exorcist" och snart kommer även "Snatch", "Taken", "Behind Enemy Lines"... och så vidare, och så vidare.

Hur står då sig "Training Day"? Är det någon ny "Fargo"? Knappast, men jag får väl medge att den åtminstone underhåller lite för stunden. Här följer några punkter jag vill lyfta fram, både positiva och negativa. Vi börjar med pluskontot:1. Bill Paxton!


Paxton är och har alltid varit en riktigt gemytlig skådespelare, och i "Training Day" förgyller han tillvaron så det både räcker och blir över. Faktiskt så pass att han och hans karaktär Frank Roarke ensamma drar lasset. Utan Paxton och hans rollfigur hade serien förmodligen upplevts väldigt tom och ödslig. Paxton tar plats och det är bara positivt.

I tv-serien spelar Paxtons Frank Roarke polisen som utreds, som tummar lite väl mycket på lagen och lever samt arbetar i en slags gråzon. Med andra ord, den roll Denzel Washington hade i själva filmen från 2001.

2. Los Angeles


Jag har sagt det förr och jag säger det igen; det är något speciellt med filmer och tv-serier som utspelar sig i Los Angeles. Stämningen, miljöerna, atmosfärerna, ja hela kittet, jag älskar det. Här passar jag även på att plussa fotot, själva utseendet och produktionen som sådan. Det är snyggt, trivsamt och välproducerat. Att man slantat in lite extra för att få det hela att se bra ut är ganska så tydligt. Ytligt? Absolut, men det skadar (nästan) aldrig att ha en polerad yta.

3. Actionscenerna


"Training Day" må inte vara någon ny "Banshee" sett till actionscenerna, men jag tycker ändå de sållar sig till de bättre av vad som bjuds i tv-seriesvängen just nu. Precis som jag nämnde tidigare med produktionen som helhet, har man alltså heller inte snålat med budgeten vad gäller actionbiten. Det smäller och exploderar om vartannat, och det ser bra ut.

Tempofyllt är det också. "Training Day", till skillnad mot filmen, är definitivt en serie som valt att lägga fokusen på action och fart.So far so good. Tyvärr lider dock serien även av en hel del icke så angenäma bitar.

4. Justin Cornwell...


Cornwell gör rollen som rookiesnuten Kyle Craig som paras ihop med Roarke (Paxton) med syfte att utreda honom, lite undercover så där. Med andra ord gör Cornwell den roll som Ethan Hawke gjorde i filmen. Cornwell är dock ljusår från den prestation Hawke gjorde och han ligger minst lika långt ifrån Paxton som han ju här paras ihop med. 

Aningen beklagligt att man inte kunde hitta en skådespelare av "lite" bättre kaliber. Nu kanske han växer in i rollen framöver, men efter tre avsnitt är jag redan redigt irriterad på honom. Han passar inte in för fem öre.

5. Upplägget är fantasilöst


När man gör en tv-serie på en så pass stark film som "Training Day" tycker jag väl ändå att man borde ansträngt sig mer. Det är för tamt, för tillrättalagt och framförallt är det för simpelt. 

Istället för att göra en rätt gritty, vågad och riktigt spännande följetongsserie väljer man här istället att göra en sedvanlig buddycop procedural. Det är inget annat än beklagligt. Jag antar att tv-bolagen anser det vara fritt fram att kasta sig över vilken film som helst efter framgångarna med "Fargo". Då måste man dock ha lite finess, fantasi och respekt för förlagan. Detta har man icke här, man bara rider på titeln.

Vad är poängen?


Ja, vad är egentligen poängen? Förutom att just rida på en redan inarbetad titel? Serien har egentligen inget alls att göra med filmen. Visst, vi har två snutar. En är lärling och den andre är en gammal hårdnackad veteran. En är fin i kanten medan den andre är grov och oblanserad. Men sen tar likheterna slut. Allt blir nästan actionkomedi, som sagt, en helt vanlig buddycop-serie som kunde hetat precis vad som helst utan att någon skulle komma tänka på filmen "Training Day". 

Filmen "Training Day" var på allvar, den var hård, grå, mörk och dramatiskt. Serien "Training Day" är raka motsatsen. Fail.


Summa summarum är väl serien "Training Day" inget att gråta över ifall man missar. Som en helt vanlig underhållande actionserie, där två omaka snutar löser diverse "svårknäckta" fall, fungerar den väl hyggligt. Paxton är härlig och den är stämningsfulla miljöer. Nu heter ju dock serien "Training Day" och baseras på filmen med samman titel... det är liksom där allt faller. Och Justin Cornwell? Usch.

"Training Day" har i skrivande stund inte köpts in av någon svensk kanal eller streamingtjänst.

Vad tycker, tänker och tror ni själva? Och börjar ni, precis som jag, få nog av alla dessa filmbaserade tv-serier (där typ en av tio är bra)? Kommentera gärna nedan.
| 22 februari 2017 21:00 |