Serie

Skribent

Patrik Jonsson

23 juli 2017 | 19:50

Tv-serien "Oz" fyller 20 år - vad gör skådisarna idag?

Tiden flyger sannerligen iväg, och frågan är vad skådespelarna från HBO-dramat gör idag. Hur gick det för dem egentligen? På just detta ska vi ta oss en titt i denna artikel.
För att vara mer exakt såg "Oz" dagens ljus för allra första gången den 12:e juli 1997 och serien sträckte sig till den 23:e februari 2003; sex säsonger på sammanlagt 56 fängslande avsnitt. Än idag, hela 20 år senare, tycker jag faktiskt serien enkelt kan mäta sig med de minst sagt imponerande kabelproduktioner vi serveras år 2017.
 
Jag kan nog även låta "Oz" stå kvar på listorna över de mest vågade, de mest brutala och de mest omtalade tv-serierna. "Oz", skapad och skriven av Tom Fontana, var dessutom HBO:s allra första egenproducerade dramaserie. Man kan ju dra igång en tv-historia på sämre sätt om man säger så.
 
Precis som alla andra stora tv-serier fylldes "Oz" av ett mycket imponerande karaktärsgalleri, förmodligen ett av de allra starkaste i tv-serieväg någonsin. Dessa karaktärer var självklart starka på grund av att de var oerhört välskrivna, men vi har även mycket att tacka alla de fantastiska skådespelare som stod bakom dem.
På just dessa aktörer ska vi ta oss en närmare titt, och närmare bestämt på vad de gör idag. Är de stora stjärnor som lyser upp den mäktiga Hollywoodhimlen (för det förtjänade de ju ärligt talat) eller har de sakta men säkert sjunkit in i glömskans trista, svårvandrade och dunkla dimma? Svaret på den frågan är lite tudelad och kommer här.
 

Harold Perrineau (Augustus Hill)

 
 Large e51793e496d1402e51d9abc2be7d7afa oz 20harold 20perrineau
 
Frågan är ifall Harold Perrineau mest är känd för "Lost"-karaktären Michael Dawson eller för "Oz"-karaktären Augustus Hill? För min del kommer nog alltid Perrineau vara Hill, jag såg ändå "Oz" lång, långt före "Lost". Perrineau har inte direkt blivit någon megastjärna, men han har trots det legat i. Vi har genom åren kunnat se honom i långt fler produktioner än "Oz" och "Lost", som bland annat; "Sons of Anarchy", "Constantine" och "Goliath". Just ni kan vi se honom i dramedyserien "Claws" på TNT.
 

Terry Kinney (Tim McManus)

 
 
Kinneys Tim McManus får väl ses som seriens stora idealist där hans strävan efter att skapa ett perfekt och till synes felfritt fängelse nästan drev honom till vansinne. Hursomhelst en mycket minnesvärd insats, Kinney har vi sett i en mängd produktioner efter tiden i "Oz"; "The Mentalist", "Being Human" och "Fargo" bara för att nämna några. Just nu kan vi dock se honom i det eminenta dramat "Billions".
 

Eamonn Walker (Kareem Said)

 
 
Walker belönades många gånger med priser för sin roll som muslimen Kareem Said och det var kanske inte så konstigt med tanke på att Walkers rolltolkning var en av seriens absolut starkaste. Inte heller Walker har väl direkt vunnit någon jätteroll sedan det begav sig, han har dock inte legat på latsidan. Här kan nämnas roller i bland annat "Cityakuten", "Kings" och "The Whole Truth". Just nu och sedan några år tillbaka, kan vi se honom som den lagom muntra brandstationschefen Wallace Boden i framgångsrika "Chicago Fire".
 

Kirk Acevedo (Miguel Alvarez)

 
 
Acevedo är en sådan där skådespelare som typ alla känner igen, men som knappt någon vet namnet på, eller i vad eller i vilken roll de sett honom. Jag ska hjälpa er; han var med i underbara "Oz" och där gjorde han en jätteinsats i rollen som fången Miguel Alvarez! Han har dock sedan dess gjort en jäkla massa roller i diverse tv-serier, här vill jag gärna nämna "Fringe", "Prime Suspect" och "The Black Donnellys".
 
Under tiden med "Oz" gjorde han även rollen som Joseph D. Toye i minst lika imponerande "Band of Brothers" (2001), som ju också var en tv-serie signerad HBO. Just nu kan ni se Acevedo fullständigt briljera i rollen som den mycket oförutsägbara Dominick Ramos i sorgligt underskattade "Kingdom".
 

Lee Tergesen (Tobias Beecher)

 
 
Ännu en skådespelare jag önskat det gått mycket bättre för, Tergesens insats i "Oz" var inte att leka med. Rollen som Tobias Beecher, som nog ändå får ses som en av seriens mest utstående och omtalade karaktärer, är också en av tv-historiens starkaste. Tergesen har visserligen inte lagt skådespelarkarriären på hyllan, tvärtom har det blivit roller i en hel del tv-serier.
 
Jag önskar dock att han tilldelats större roller genom åren, bärande och mer viktiga, för så pass bra är han, Tergesen. Här är ett litet urval där ni också kan ha sett honom; "Desperate Housewives", "Generation Kill", "The Big C" och "The Americans". Här senast kunde ni se honom i serierna "Power" och "Outcast".
 

Dean Winters (Ryan O'Reilly)

 
 
"The Sarah Connor Chronicles", "Life on Mars", "Rescue Me", "30 Rock" och "Battle Creek", listan över tv-serieinsatser kan göras lång då vi snackar Dean Winters. Winters fanns dessutom med i några avsnitt av den mer eller mindre klassiska snutserien "Homicide-Life on the Street" innan han hoppade på rollen som O'Reilly i "Oz". Senast såg vi honom som Tony Silvercreek i "Divorce", vi lär knappast ha sett det sista av honom, jag hoppas åtminstone inte det.
 

Adewale Akinnoye-Agbaje (Simon Adebisi)

 
 
Adebisi var en av de mest fruktade och skrämmande fångarna i "Oz". Knarklangning, våldtäkt och mord prydde hans minst sagt skräckinjagande "CV". Att sätta liv i en sådan pass skrämmande karaktär krävde en skådespelare med stor talang. Akinnoye-Agbaje var, och är fortfarande, just en sådan skådespelare.
 
Åren efter "Oz" har varit hyggligt framgångsrika för Akinnoye-Agbaje, tyvärr har det dock inte blivit några riktigt stora roller. Men här kan ändå nämnas roller i "Strike Back", "Hunted", "American Odyssey" samt "Game of Thrones". Härnäst kan vi höra hans stämma då han sätter liv i Captain Vervain i kommande miniserien "Watership Down" och i ABC:s "Ten Days in the Valley".
 

Ernie Hudson (Warden Leo Glynn)

 
 
En herre som nog inte behöver någon djupare presentation är väl den gamle slitvargen Ernie Hudson? Tänkte väl det. Hudson var ju ett ganska välkänt namn långt innan tiden i "Oz" med en hel drös med filmer och serier i bagaget; "Ghostbusters" någon? Efter "Oz" har vi bland annat kunnat beskåda honom i serier som "Desperate Housewives", "Heroes", "Franklin & Bash", "Graves" samt "Modern Family". Senast kunde vi se honom i rollen som Ned Conrad i Fox dramaserie "APB" och självklart som Colonel Davis i återinstallationen av "Twin Peaks".
 

Christopher Meloni (Chris Keller)

 
 
Att göra rollen som den fullständigt sociopatiska och manipulative mördaren tillika våldtäktsmannen Chris Keller i "Oz", samtidigt som man gör rollen som snuten Elliot Stabler i en av USA:s absolut största och mest framgångsrika polisserier, "Law & Order: Special Victims Unit", det kräver nog sin man. Christopher Meloni var den mannen och han klarade det hela imponerande nog med bravur.
 
Samtidigt som han lyckades få folk att ta Stabler till sina hjärtan, lyckades han tända minst lika mycket hat och avsky till Keller. Imponerande. Meloni har vi sett i en massa tv-serier efter "Oz" och konstigt vore det väl annars? Karln är ju briljant. "Homicide-Life on the Street", "True Blood" och "Wet Hot American Summer" är endast några exempel där han dykt upp. Senast kunde vi se honom som den obehaglige människohandlaren August Pullman i västerndramat "Underground".
 

J.K. Simmons (Vernon Schillinger)

 
 
Ifall det fanns någon ondare och mer elak fånge i "Oz" än Chris Keller så torde det vara J.K. Simmons fullständigt galna Vernon Schillinger. Ledare av det Ariska Brödraskapet, en sann rasist och brutal våldtäktsman. Att rollen som Schillinger är en av J.K. Simmons absolut starkaste insatser är det inte mycket att orda om.
Att det har gått "hyggligt" bra för den genomhärlige J.K. Simmons sedan rollen som Schillinger i "Oz" är väl en underdrift? "Simpsons", "The Closer", "Law & Order" samt "The Legend of Korra" är endast några tv-serier han medverkat i och då har jag inte ens nämnt alla hans filmroller där till exempel hans insats i "Whiplash" resulterade i en Oscar!
 
Nu var det här endast tio exempel på skådespelare från den fantastiska tv-serien "Oz", självklart fanns det många, många fler minnesvärda insatser och karaktärer. Jag har dock mina begränsningar, och detta är de tio jag personligen ville lyfta fram och hylla så här en 20 år efter seriens premiär.
 
Vilken eller vilka skådespelare/karaktärer minns ni som allra starkast från "Oz"? Tycker ni "Oz" håller än idag, har någon annan fängelseserie ens kommit i närheten? "Orange is the new Black", "Prison Break" hur står de sig mot "Oz"? Prata gärna av er här nedan!
 
Ja, och grattis "Oz", serien som egentligen var begynnelsen på vad vi idag kallar tv-seriernas guldålder. Stort grattis och tack för alla fantastiska avsnitt!
 

Läs också: 10 tv-serier värda att spendera sommaren med på HBO Nordic

| 23 juli 2017 19:50 |