Serie

Skribent

Patrik Jonsson

13 augusti 2015 | 15:30

Skådisarna som kunde ha blivit Dexter, Buffy och Carrie

Kan du tänka dig Jake Gyllenhaal eller Katie Holmes i de här rollerna? Det var nära att hända...
Många är väl de skådespelare som genom åren har tackat nej till ena riktigt gigantiska och succéfärgade TV-roller. Självklart kunde de inte ana dessa framgångssagor på förhand, men nog lär det svida lite i vissa fall. Nu ska jag dock inte sitta här och påstå att alla av mina kommande exempel bestämt tackade nej, det kan även ha berott på andra omständigheter. 

Schemakonflikter är till exempel också väldigt vanligt och ibland funkar det helt enkelt inte där inne i castingrummen. Även ifall skaparna i många fall tydligt har en skådespelare i tankarna då de skriver en karaktär, kan det sedan bevisa sig att denne inte alls passade.

För oss som TV-publik, så här lite efteråt, är det självklart svårt att se några andra i rollerna som våra favoritkaraktärer. Jag menar många av dessa figurer har vi ju följt i många långa år. Med detta sagt är ju det ändå inte omöjligt att karaktärerna även hade fungerat i någon annan skådis skepnad, men klart det i många fall är svårt att ta in. I filmens värld finns många exempel. Tom Selleck skulle ha spelat Indiana Jones och Sean Connery var nära att ta sig an Gandalf. Nu skulle säkerligen dessa herrar ha gjort rollerna rättvisa, men det är ändå rätt svårt att ta in, eller hur? Men nu ska jag inte sitta här och jiddra om filmroller, nu är det TV-serieroller som gäller och här följer några rätt tankevärda exempel!

Craig T. Nelson som Jay Pritchet i "Modern Family"
I rollen som Jay Pritchet har vi nu under rätt många år sett den härlige skådespelaren Ed O´Neill. Han känns väl mer eller mindre som klippt och skuren för den karaktären tycker jag. Med detta sagt kändes han helt klart som ett förstahandsval, men egentligen var de alltså Craig T. Nelson som skulle ha spelat Jay. Hur det kan vara. Nelson ratade rollen och hoppade istället på "Parenthood".

Rainn Wilson som Gob Bluth i "Arrested Development"


Large 7108f2291dda98e2e136ef6f1a0c598f tv rainnwilson

Wilson ska faktiskt ha varit väldigt nära att få rollen som Gob Bluth, tydligen stod det i slutändan mellan honom och Will Arnett där Wilson uppenbarligen drog det kortaste strået. Denna gång handlade det alltså inte om ett blankt nej till rollen ifråga, utan om stark konkurrans. Wilson fick ju dock sedan rollen som Dwight Schrute i "The Office" och den rollen får väl ändå räknas som ett rejält plåster på såren.

Katie Holmes som Buffy i "Buffy the Vampire Slayer"


Large 30439314c98d1896745f814c5d268ab4 tv buffy

För många är naturligtvis Sarah Michelle Gellar ett med Buffy, det var dock en annan ungdomsstjärna som var nära att knipa den världskända rollen då det begav sig. Katie Holmes var nämligen förstahandsvalet, men hon valde att istället hoppa på rollen som Joey Potter i "Dawsons Creek". Båda karaktärerna är väl hyggligt kända, men nog lär Buffy var den mer minnesvärda. 

Gene Hackman som Mike Brady i "The Brady Bunch"


Large 30439314c98d1896745f814c5d268ab4 tv gene

Dags för en gammal goding, "The Brady Bunch" lär väl ha varit en av de mest älskade sitcoms då den sändes under 60- och 70-talet. I rollen som den älskade familjefadern Mike Brady fanns Robert Reed. Gene Hackman var dock mer eller mindre favoriten. Seriens skapare Sherwood Schwartz valde dock istället just Reed därför han redan var känd för TV-tittarna genom hans roll i den då grymt populära serien "The Defenders". Kanske var det lika bra, annars hade vi väl aldrig fått avnjuta Hackman i till exempel "The French Connection"?

Lisa Kudrow som Roz i "Frasier"
Den gamla "Friends"-stjärnan Lisa Kudrow var alltså nära att roffa åt sig Peri Gilpins ikoniska roll som Roz i "Frasier". Några scener spelades till och med in med Kudrow. Enligt en av seriens huvudproducenter, Peter Casey, kändes dock inte Kudrow helt rätt i rollen och valet föll då istället på andrahandsvalet Peri Gilpin. Jag antar att jag ska vara tacksam för det? Jo tack, jag har nämligen väldigt svårt för Lisa Kudrow.

Pamela Anderson som Dana Scully i "Arkiv X"
Ja kära nån, detta om något hade då varit ännu värre än att genomlida Lisa Kudrow i "Frasier", uffda. Här blir det alltså lite byta ut en Anderson mot en annan Anderson och det var nog en väldans tur att rollen slutligen gick till den rätta Anderson. Den enkla anledningen till att Pamela Anderson var nära att få rollen var på grund av att producenterna ville ha en blond, längre och bystigare skådespelerska i rollen som Scully. Som sagt, tur de (Chris Carter) valde en skådespelerska som kunde agera istället!

Paul Giamatti som Michael Scott i "The Office"
Giamatti var faktiskt från första början den stora favoriten till rollen som Michael Scott då amerikanarna tog sig an att göra en ny version av det brittiska originalet. Enligt rykten uppstod en del meningsskiljaktigheter mellan Giamatti och producenterna så han avböjde. Då Steve Carell, som ju sedan fick rollen, några år senare hoppade av "The Office" kom Giamatti återigen upp på tapen. Återigen tackade han nej och istället fick vi se James Spader som den nye bossen på Dunder Mifflin.

Jake Gyllenhaal som Dexter Morgan i "Dexter"


Large 30439314c98d1896745f814c5d268ab4 tv jake

Att Gyllenhaal har ett uppenbart intresse av att medverka i gruvliga thrillers ("Prisoners", "Zodiac" osv.) visste jag väl, men att han även varit inne och nosat på titelrollen som Dexter Morgan i "Dexter" hade jag ingen aning om. Så var det i alla fall, men istället gick rollen till grymme Michael C. Hall. I produktionens början fanns dock fler namn än Gyllenhaal på tapeten; Macaulay Culkin, John Cusack samt Judd Nelson var samtliga heta kandidater.

Matthew Broderick som Walter White i "Breaking Bad"


Large 30439314c98d1896745f814c5d268ab4 tv breakingbad

Jo det är sant, jag lovar. Jag har dock själv väldigt svårt att se detta framför mig. Men så är det väl med just sådana här stora ikoniska roller. Hursomhelst blev Matthew Broderick erbjuden rollen som Walter White före Bryan Cranston. Faktum är att Bryan Cranston till och med var tredjehandsvalet då John Cusack var andrahandsvalet. Tänk er, ifall nu rollen hade gått till endera Broderick eller Cusack hade förmodligen de flesta fortfarande knappt vetat vem Bryan Cranston är.

Ray Liotta som Tony Soprano i "The Sopranos"


Large 7108f2291dda98e2e136ef6f1a0c598f tv sopranos

Här har vi då istället en alternativ casting som jag någolunda kan acceptera och se framför mig. Självfallet är Tony Soprano en minst lika ikonisk karaktär som Walter White och jag fullständigt älskade James Gandolfinis fantastiska rollprestation. Men ändå, Liotta hade nog också fungerat. Tragiskt nog, för Liotta själv, tackade han nej till rollen med anledningen att han ville fokusera vidare på sin filmkarriär. En filmkarriär som, mycket oförtjänt, inte gått något vidare för vår käre Liotta. Först nu på senare år har han lyckats fått några starkare och mer värdiga roller. Så ja, just denna avböjelse sved nog, jag menar vi snackar om rollen som självaste Tony Soprano här. 

Här har ni några fler som nekat stora och välkända roller i TV-serier, vi hade kunnat få se: 

Gillian Anderson som Lady Cora i "Downton Abbey", Rob Lowe som McDreamy i "Grey's Anatomy", Patrick Dempsey eller Gary Sinise som Dr. House i "House", Whitney Houston som Sondra Huxtable i "The Cosby Show", Thomas Jane som Don Draper i "Mad Men", Lara Flynn Boyle som Carrie Bradshaw i "Sex and the City", Michael Richards som Adrian Monk i "Monk" samt Jennifer Love Hewitt som Robin Scherbatsky i "HIMYM".

Nu finns det garanterat hundratals till med exempel, kan kanske ni där ute ge några? 
| 13 augusti 2015 15:30 |