Serie

Skribent

Alexander Kardelo

5 september 2018 | 15:00

TV-premiär för ”The Purge”: En laglös natt i USA

Det populära thriller-konceptet verkar passa bättre för tv-rutan än bioduken. Vi har sett de tre första avsnitten, som vittnar om höstens mest brutala och bingevänliga serie.
Efter fyra framgångsrika biofilmer har det blivit dags för ”The Purge” att få en spinoff. Idag går startskottet för miniserien med tio timslånga avsnitt, även den med James DeMonaco och Blumhouse Productions bakom sig.

Upplägget kan ni vid det här laget: det handlar om en natt om året då USA tillåter alla brott, inklusive mord. Regeringen vänder bort blicken, polisen och brandkåren tar en paus, människor bommar igen fönster och dörrar - och på gatorna pågår full slakt i tolv timmar. Idén är att människor som fått släppa loss sina aggressioner under en natt, blir bättre samhällsmedborgare resten av året. Om en och annan hemlös och fattig stryker med, är det väl inte så dumt för landets ekonomi?
 

"Försök inte mörda någon ikväll, älskling, det blir så tråkig stämning då."
 
På rikemansfesten hos NFFA - partiet New Founding Fathers of America som styr landet - skålar man i champagne och hedrar gamla seriemördare. Man skryter om hur en av deras egna har kommit in i Vita huset, och följer blodbadet på tryggt avstånd via tv:n.

Jag har sagt det förut, men jag diggar det här konceptet. Hur sjukt och skruvat det än är. ”The Purge” är en slags mörk satir över en värld där rika blir rikare och fattiga blir fattigare, där vapenälskande NRA håller fast vid att ”guns don’t kill people” och där politiker som kommit till makten gör folk på allvar rädda för framtiden. Filmerna och serien kommer rätt i tiden, och bjuder på en framtidsvision lika skrämmande och brutal som den i ”The Handmaid’s Tale” eller ”The Hunger Games”, fast pimpad med neonrekvisita och machetes.
 

"Var fasen lade jag motorsågen?"
 
Det mest otäcka är att se hur helt vanliga medborgare peppar och preppar som om det vore Halloween. På Rensningsnatten kan vem som helst bli en slasher-mördare. Vi ser folk hänga upp den amerikanska flaggan framför huset, packa matlådan och ladda geväret. Allt i patriotismens namn - ”för vad är mer amerikanskt än friheten att göra vad du vill?” undrar rösten på radion.

Bedragna hemmafruar kan hämnas på otrogna män, och missnöjda anställda kan få chefen mördad utan några som helst konsekvenser. Och på morgonen, när larmet tjuter och anger att The Purge är slut, återgår allt till det normala.

Idén bakom ”The Purge” öppnar upp för många nya scenarion och karaktärer. Endast den laglösa natten hänger kvar som en röd tråd genom filmerna, och du behöver inte ha sett dem inför serien. Sommarens prequel ”The First Purge” ger dock en bra introduktion till hur det hela började, med ett våldsamt experiment på Staten Island, så kolla in den för att få lite bakgrund.
 

"Har ni fest eller?"
 
I tv-serien möter vi som sagt en grupp helt nya personer, som försöker överleva natten och behålla förståndet. Här finns affärskvinnan Jane, som stannat på kontoret med sina anställda för att få klart ett viktigt kontrakt. Här finns paret Rick och Jenna, som blivit inbjudna till en fancy överklassfest utan att veta vad som väntar dem. Här finns också Miguel, marinsoldaten som kommit tillbaks från kriget för att hitta sin syster. Men Penelope vill inte bli hittad, hon har gått med i en religiös sekt som ser fram emot att bli slaktade under natten.

Att få följa den här natten i realtid, som om det vore en säsong av ”24”, gör det hela mer spännande än en biofilm varannat år.

Möjligen är tv-serien ”The Purge” lite snällare än filmerna. Det finns inga skräckeffekter och - till en början iallafall - otippat lite grafiskt våld. Kameran tittar bort vid de mest blodiga scenerna, vilket kan ha att göra med strikta amerikanska tv-regler. Men spänningen kommer från att se vanliga människor balla ur, och att se andra brottas med sitt samvete och moraliska frågor under en natt då allt är tillåtet.
 

"De hade inte råd med Alec så nu är jag här."
 
Man ska vara medveten om att det inte handlar om en topp-produktion som kommer vinna Emmys. Skådespeleriet svajar på sina håll. Det mest kända namnet i rollistan är William Baldwin. Men i en tid då streamingtjänsterna tävlar med tunga namn, välskrivna manus och kritikerhyllade slow burn-serier, är det rätt avkopplande med ”The Purge” som motpol. Underhållningsvåld som kopplar bort logiken och kastar in tittarna i ett fascinerande mardrömsscenario.

Svenska tittare kan följa ”The Purge” på Amazon Prime Video med ett avsnitt i veckan. Men jag rekommenderar att samla ihop en bunt och klämma på en gång - varför inte till Halloween? Några av de kreativa kostymerna och maskerna kan säkert bidra med inspiration till höstens skräcktemafester.
 
 
Första avsnittet av "The Purge" släpps idag.
| 5 september 2018 15:00 |