Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 januari 2019 | 18:00

Tv-året 2019 öppnar starkt med fler än 30 heta premiärer under januari

"True Detective", "The Punisher" och "Titans" är bara några av månadens hetaste premiärer. Vilka tv-serier har du längtat efter mest?
Jonas Gardells "De dagar blommorna blommar" hos SVT, som vi hyllat, och Netflixserien "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv" öppnade tv-året med premiärer redan igår den 1 januari.
 
Men tv-utbudet i januari är långt ifrån över. Vi kommer nämligen att få ta del av fler än 30 efterlängtade premiärer under månaden. Här nedan har jag först lyft fram mina sju favoriter, med en sammanställning av de resterande seriernas premiärdatum i slutet.
 

"Sex Education" - 11 januari (Netflix)

 
 
Gillian Anderson och Asa Butterfield spelar mamma och son i Netflix nya dramakomedi, om sex. Jag har fått ta del av seriens första fem avsnitt och gillar verkligen vad jag har fått se hittills. Tänk dig förra årets "Everything Sucks!", fast bättre och med sexhjälp som ungdomarnas (och Gillian Andersons) genomgående tema. För den som pausar trailern i rätt ögonblick, går det även att se Mikael Persbrandt få frågor om sin pung - för att i ett senare ögonblick kyssa Anderson.
 

"Titans" - 11 januari (Netflix/DC Universe)

 
 
DC Universes första originalserie har nu letat sig över till Sverige, eftersom Netflix köpt de globala rättigheterna. Vi får följa ett gäng unga superhjältar i DC:s värld av skurkar, med Nightwing (Batmans före detta "Robin") i spetsen. Blev även en av förra årets mest piratnedladdade serier.
 

"True Detective" - 14 januari (HBO Nordic)

 
 
Väntan har varit otroligt lång, men baserat på vad jag har fått se i förväg - har väntan varit värd varje sekund. Den tredje säsongen av "True Detective" är ännu en fristående berättelse om ett särskilt hemskt brott, denna gången om försvinnandet av två barn. Mahershala Ali har landat huvudrollen, och vi får följa hans karaktär genom tre olika tidslinjer.
 

"Star Trek: Discovery" - 18 januari (Netflix/CBS All Access)

 
 
Den första säsongens första halva delade de många "Star Trek"-fansen i två läger, med hat och kärlek på motsatta sidor. Bland de av oss som valde att fortsätts tills den andra halvan av den första säsongen drog igång fanns det bara imponerad kärlek kvar. Jag har inte fått kika på några avsnitt i förväg, men läs gärna min intervju med Doug Jones - mannen bakom Saru-masken.
 

"The Punisher" - 18 januari (Netflix)

 
 
Jag har redan fått förhandstitta på hela säsongen och även om jag i nuläget inte får säga exakt vad jag tyckte om den, kan jag åtminstone avslöja att jag kommer att sörja ifall Netflix väljer att lägga ned även denna Marvelserien. Under 2018 hann de nämligen lägga ned "Daredevil", "Iron Fist" och "Luke Cage".
 

"Black Monday" - 21 januari (HBO Nordic/Showtime)

 
 
Don Cheadle och Regina Hall tar sig an eliten på Wall Street under 80-talet. Vilket äntligen ska ge svar på vad som egentligen hända på "Black Monday", en av börsmarknadens värsta dagar någonsin - som ingen fortfarande förstår vad som egentligen hände. Jag har fått se de tre första avsnitten av den nya komediserien och kan bekräfta att det finns tydliga "Wolf of Wall Street"-vibbar här!
 

"SMILF" - 21 januari (HBO Nordic/Showtime)

 
 
Frankie Shaw har både skapat och spelar huvudrollen i den innovativa komediserien "SMILF", om den ensamstående mamman Bridgette Bird. Den första säsongen resulterade i två Golden Globe-nomineringar för serien. Jag har fått ta del av halva den nya säsongen och kan intyga att den är minst lika bra som den första.
 

Andra serier som också börjar i januari:

 
Den sista säsongen av "Gotham" börjar sändas i USA under januari på Fox.
 
Flera av serierna nedan är inte klara för svensk release ännu (de är då sorterade efter den utländska distributörens premiärdatum), de svenska premiärdatumen kan därför avvika något när de plockas upp av en svensk distributör.
 
1 januari: "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv" (Netflix)
1 januari: "De dagar blommorna blommar" (SVT Play)
1 januari: "Luther" (BBC One)
4 januari: "Gotham" (Fox)
5 januari: "The Blacklist" (Viaplay)
6 januari: "Success" (HBO Nordic)
9 januari: "Project Blue Book" (History)
10 januari: "You're the Worst" (FXX)
11 januari: "Brooklyn Nine-Nine" (NBC)
11 januari: "Friends from College" (Netflix)
12 januari: "Future Man" (Hulu)
16 januari: "Informer" (Amazon Prime)
16 januari: "Roswell, Mexico" (HBO Nordic)
16 januari: "Wayne" (YouTube Premium)
17 januari: "Deadly Class" (Viaplay)
18 januari: "Grace and Frankie" (Netflix)
21 januari: "Crashing" (HBO Nordic)
21 januari: "High Maintenance" (HBO Nordic)
21 januari: "The Passage" (Fox Sverige)
24 januari: "The Magicians" (HBO Nordic)
25 januari: "Black Earth Rising" (Netflix)
25 januari: "Club de Cuervos" (Netflix)
25 januari: "Unbreakable Kimmy Schmidt" (Netflix)
28 januari: "I Am the Night" (TNT)
 
Vilka tv-serier med premiär i januari har du längtat efter mest? Kommentera gärna nedan!
| 2 januari 2019 18:00 |