Sex Education 2019-

Drama Komedi
USA
Engelska
Sex Education poster

Synopsis

En tonåring som är oskuld bor med sin mamma som jobbar som sexterapeut. Tillsammans med en smart skolkamrat startar han en egen hemlig mottagning för sexrådgivning på sin skola.
Ditt betyg
3.9 av 104 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
Episode 1
2019-01-12
02
Episode 2
2019-01-12
03
Episode 3
2019-01-12
04
Episode 4
2019-01-12
05
Episode 5
2019-01-12
06
Episode 6
2019-01-12
07
Episode 7
2019-01-12
08
Episode 8
2019-01-12

Recensent

Jonna Vanhatalo

11 januari 2019 | 14:50

Underbart underhållande om sex och relationer

Sex ramar in denna otroligt underhållande, roliga och briljant berättade serie om relationer, kärlek och att söka efter sin plats i tillvaron. Detta är en synnerligen välspelad brittisk komedi med bland andra en lysande Gillian Anderson i en annorlunda, men väldigt intressant roll.
”Samlag kan vara fantastiskt, men också smärtsamt. Om man inte är försiktig kan sex förstöra liv.”

 
Orden är Jeans, sexterapeut och ensamstående mamma. Otis växer upp med henne och lär sig motvilligt allt om sex och relationer. Tyvärr inte så mycket till sin egen fördel som ändå andras när han tillsammans med sin nya kompis Maeve startar en klinik på skolan för att hjälpa andra vilsna tonåringar hitta rätt i sexdjungeln.

”Sex Education” är en ytterst charmig och välberättad historia om sex, men handlar samtidigt om så mycket mer som hör det vardagliga livet till. Serien skildrar med stor ömhet och humor våra rädslor för intimitet, att bli lämnade eller inte accepterade som vi är. Andra viktiga ämnen som berörs oönskad graviditet, abort, homofobi, mobbing och familjedysfunktion, allt på ett direkt och rättframt, fast ändå respektfullt sätt.

Vi får lära känna de väldigt nyanserade karaktärerna ordentligt och på djupet. Deras problem känns genuina och engagerande och driver hela tiden berättelsen vidare. I centrum har vi såklart Otis, den vilsne unge killen med gott hjärta och stort trauma i bagaget. Han spelas av en övertygande Asa Butterfield som har fantastiskt fin kemi med Emma Mackey som gör Maeve. Otis bästa kompis Eric, en flamboyant gaykille, med så mycket mer djup än som först anas, spelas av fyndet Ncuti Gatwa. Han är fantastisk och balanserar sin karaktärs något extravaganta uttryck med absolut skärpa.


Sedan har vi som sagt Gillian Anderson som Otis gränsöverskridande mamma Jean. Anderson har perfekt komisk tajmning och jag tycker mycket om historien mellan henne och hantverkaren Jakob, som spelas av en råbarkad, men oväntat ömsint Mikael Persbrandt. Också visuellt är detta en fullständig fröjd. Serien är färggrann, glättig och ljus, nästan lite nostalgisk till tonen och påminner på sina håll om John Hughes 80-talskomedier, fast med en modern touch. Det finns så många roliga och fängslande detaljer att vila blicken lite extra på. Mönstrade mattor, dekorerade tapeteter och färgglada kläder och familjekonstellationer.


Musiken är annat som sätter extra piff på helheten. Gamla tralliga låtar blandas med nya och ackompanjerar tillsammans med de ofta långa och smidiga kameraåkningarna, stadigt berättelsen framåt. 


Det blir bara bättre och bättre och mot slutet är jag så förtjust i det jag ser, att jag verkligen inte vill att det ska ta slut. Men det gör det och även om det i finalen och i de sista händelseutvecklingarna möjligen känns något förutsägbart och tillrättalagt så har jag njutit hela vägen dit.

”Sex Education” är en samtida, modig och otroligt berörande skildring om något så uttjatat som sex, fast som i denna förträffliga förpackning känns både unik och säregen. 


Detta är en mästerlig må bra-serie som uppmanar till att våga och att ta steget. Ta nu steget du och se den!
| 11 januari 2019 14:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
"Bullen" i modern form. Serien har en oerhört bred fauna av karaktärer, där alla på ett eller annat sätt har problem med sexlivet i mer eller mindre extravaganza former. Men i fokus står Asa Butterfields karaktär Otis och hans mamma, spelad av en mycket bra Gillian Andersson. Första säsongen var en av årets höjdpunkter på Netflix. Andra säsongen tyvärr ganska mycket sämre, då serieskaparna i sin iver att utmana blev lite väl mycket såpa. Något som blir extra tydligt i andra halvan av säsong två. Lite av den äkta genuina tonårskänslan har försvunnit till förmån för show och intriger. Fokuset på mångfald verkar också fått skaparna att gå lite vilse och glömma bort att allt det där extra lull-lullet egentligen inte behövs, då kemin mellan och runt filmens tre huvudpersoner, Otis, Maeve och Eric egentligen är stark nog. Tredje säsongen var betydligt mer återhållsam och jordnära där originaltrion hittade tillbaka till sig själva. Otis mamma fick också ta lite mer plats vilket är positivt. Kan inte vänta på vad säsong 4 har att ge.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu