Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

1 juli 2018 | 18:00

MovieZine möter Doug Jones - mannen bakom våra favoritmonster

Lär känna Doug Jones, mannen bakom fiskmonsterdräkten i årets Oscarsvinnande storfilm "The Shape of Water" och utomjordingen på bryggan i den senaste Star Trek-installationen.
Doug Jones är troligen en av de mest kända skådespelarna du aldrig har hört talas om. Han är för smink och helkroppsdräkt-rollerna vad Andy Serkis varit för motion capture-rollerna. "Mannen bakom masken", "mannen under sminket", "människan bakom monstret" - ja, ni börjar förhoppningsvis att fatta.
 
Med 158 roller över en karriär på 31 år har du med största sannolikhet sett honom - men troligtvis utan att känna igen honom. Han råkade nämligen tidigt i sin karriär halka in på ett skådespelarmässigt sidospår - som den böjbara killen som klarade av att sitta i sminket i timtals utan att klaga. Det var aldrig hans ursprungliga mening att bli det självklara monstret, eller den givna utomjordingen, närhelst en rollfigur av det slaget skulle komma till liv genom sminkning i kombination med helkroppsdräkt - men i just den kategorin är han en av världens allra främsta skådespelare.
 
Doug Jones som Fauno i Guillermo del Toros "Pans Labyrint" från 2007.
 
Doug berättar för mig att han, nu 57 år gammal, aldrig haft så kul eller haft en så framgångsrik fas i karriären som han är inne i just nu. MovieZine har varit i kontakt med Doug, med anledning av hans sjunde samarbete med den Oscarsvinnande regissören (och monsterälskaren) Guillermo del Toro - som den manliga (och romantiska) monsterhuvudrollen i "The Shape of Water".
 
Vi passar givetvis också på att snacka om rollen som Saru i "Star Trek: Discovery", hur det är att arbeta tillsammans med Guillermo del Toro, Hellboy-filmerna, Star Wars, hur han klarar av alla timmar i sminket, McDonalds och sitt roliga möte med Kyle MacLachlan på en Oscarsfest tidigare i år. Doug visar sig dessutom vara en av de trevligaste och mest positiva människor jag någonsin fått chansen att tala med - jag är därför väldigt glad över att kunna dela med mig av vårt samtal!
 
Spoilervarning för den som ännu inte har sett "The Shape of Water".
 
Anna Walton som Prinsessan Nuala och Doug Jones som Abe Sapien i Guillermo del Toros "Hellboy II: The Golden Army" från 2008.
 
Jag såg faktiskt en Guillermo del Toro-film, i vilken du spelar ett vattenbaserat "amfibiemonster" med övernaturliga krafter - som blir kär, igår... och det var "Hellboy II"!
 
- Hahaha, snyggt där! Jag är glad att du känner till mina tidigare filmer också!
 
Hur har dina tidigare samarbeten med Guillermo hjälpt dig i förberedelserna inför din roll i "The Shape of Water"?
 
- Det här var faktiskt mitt sjunde samarbete med Guillermo, efter sex filmer och en tv-serie, så jag vet och känner mig bekväm med hur han skriver och regisserar sina projekt. Efter att ha gjort "Hellboy"-filmerna som en vattenbaserad "fiskmänniska", var både jag och Guillermo väldigt måna om att få de båda rollerna att kännas så olika som möjligt. Som Abe Sapien [i "Hellboy"-filmerna] var min karaktär mer serietidnings-aktig, både hur han såg ut och hur han uppförde sig. 
 
"Hellboy"-filmerna påminner nästan om en version av "Men in Black", men med olika monsterliknande skapelser i hjälterollerna...
 
- Exakt! "The Shape of Water" är givetvis något helt annat. Men vi visste alltid att eftersom det var samma regissör och skådespelare (bakom fiskmasken) involverade i den här nya filmen, att jämförelser skulle göras med Abe Sapien. När Guillermo först berättade för mig vilken roll han ville att jag skulle spela i "The Shape of Water", beskrev han den som den manliga huvudrollen i en romantisk monsterfilm - där monstret får tjejen i slutet. Även om det fanns vissa romantiska känslor även för Abe i "Hellboy II", var det aldrig den filmens centrala tema. 
 
Guillermo del Toro, Sally Hawkins och Doug Jones under inspelningarna av "The Shape of Water".
 
Skapade ni någon form av ursprungsberättelse för ditt amfibiemonster i "The Shape of Water", som vi inte fick se eller höra om i filmen?
 
- Vi får en viss antydan till hans ursprung direkt i filmen. Själv tänkte jag länge att han var den siste av sin sort, men att det hade funnits många fler som honom tidigare. Från filmen får vi också veta att lokalbefolkningen, i det område min karaktär hittades, trodde att han var en Gud - som de tillbad. Vilket, med tanke på hans förmåga att kunna läka någon bara genom att lägga sin hand på dem, man ändå kan förstå. Bara av att lägga sin hand på Giles [spelad av Richard Jenkins] huvud så börjar håret att växa som aldrig förr, samma med hans ärr på armen som sedan helt försvinner under natten.
 
- Det antyder ändå att lokalbefolkningen i Amazonas kanske var något på spåren. Kanske är han någon slags flodgud - och alltid varit den ende av sitt slag? Vi får aldrig något riktigt svar på det. Guillermo skriver ofta berättelser på det här sättet... med sin katolska bakgrund. Du vet, Guillermo växte upp i Mexiko, i en kultur som till stor del är grundad i katolicismen - och min karaktär har på sätt och vis en väldigt Kristus-lik berättelse.
 
- Jag kan läka människor, jag fångas och blir slagen, i slutändan dör jag - för att sedan återuppstå och ta vår huvudperson [Elisa, spelad av Sally Hawkins] med mig, mot en evighet tillsammans. Det finns definitivt paralleller att dra till de bibliska texterna om Jesus, vilket var en slags inspiration jag använde mig av i mina förberedelser för rollen.
 
Richard Jenkins som Giles och Doug Jones som amfibiemonstret i "The Shape of Water".
 
Tror du att ha spelat ett "huvudrollsmonster" i en Oscarsvinnande film, kommer att förändra din karriär på något sätt framöver?
 
- Jag har utan tvekan fått en avsevärt större uppmärksamhet än vad jag är van vid. Jag har spenderat mer tid under det här senaste året i intervjuer och andra pressrelaterade framträdanden, än vad jag gjort sammantaget under mina dryga 30 år i branschen tidigare. Det känns som att fler än någonsin har hört talas om "Doug Jones", vilket jag verkligen inte hade förväntat mig vid 57 års ålder. Jag har alltid varit väldigt nöjd med att vara en mer anonym skådespelare, "mannen bakom masken"-grejen du vet.
 
Doug Jones, utan monsterdräkt, i folkvimlet på röda mattan under årets Oscarsgala.
 
- När jag har varit med på Comic-Con, eller gått nedför röda mattan vid någon premiär, och blivit presenterad som någon av de rollerna jag spelat - har jag kunnat vara "kändis" den dagen. Men jag har samtidigt alltid kunnat gå till ett fik och ta en kaffe, utan att behöva tänka på om jag kommer att bli igenkänd eller inte. Jag har med andra ord alltid kunnat njuta av det bästa ur två världar. Det är verkligen inte så att jag nu plötsligt har en större folkmassa som följer mig var jag än går - men avsevärt fler stannar mig på gatan nu, än någonsin tidigare!
 
Du nämnde att du har hunnit fylla 57 år. När det kommer till de här rollerna där du är mannen bakom masken, eller sminket, gör väl åldern egentligen ingen större skillnad? Så länge du kan stå upp och göra rörelserna som krävs - kommer du alltid kunna landa nya spännande roller?
 
- Du har helt rätt. Förutsatt att jag klarar av den fysiska biten av en rollfigur, spelar varken min ålder eller hur jag egentligen ser ut någon roll. Vilket för en skådespelare är en fantastisk förmån.
 
Du har med andra ord förhoppningsvis fortfarande en riktigt lång karriär framför dig! Vi pratade tidigare om "Hellboy"-filmerna. Guillermo hade även planer för en tredje film, som nu enligt honom själv är helt skrotad. Pratade han något med dig om vad han hade hoppats få berätta för historia i den tredje filmen?
 
- Guillermo diskuterade aldrig den tredje filmen med mig, även fast jag vet att han hade en klar bild över vad den skulle handla om. Han brukade däremot aldrig prata specifikt om sina filmer med mig, inte förrän allt hade fått grönt ljus och det fanns en faktisk roll för mig att ta mig an. 
 
- Vid det stadiet gick det snarare inte att få tyst på honom. Han sade faktiskt en gång till mig att [Doug förställer rösten och härmar Guillermo] "jag vill inte berätta om mina planer för dig innan allt är klart, för du kommer bli så peppad att du kanske tar livet av dig om det inte blir av sedan - och det vill jag inte!".
 
Doug Jones som Dödsängeln i "Hellboy II: The Golden Army".
 
- Jag kan däremot tänka mig att Abe Sapien skulle ha haft en roll även i den tredje filmen, om den hade blivit av. Jag spelade också en ytterligare roll i "Hellboy II", som Dödsängeln. Jag minns att han antydde, under inspelningarna av tvåan, att den karaktären skulle få mer utrymme i den tredje filmen - men inte specifikt hur. Om vi ska tro på Guillermo, var det kanske tur att han inte berättade mer - eftersom den filmen nu aldrig ser ut att bli av.
 
Om de hörde av sig från inspelningarna av den nya "Hellboy"-filmen, med David Harbour i huvudrollen, känner du dig färdig med den "världen" nu när Guillermo inte längre är en del av den - eller vore det kul att få utforska den vidare med en ny regissör?
 
- Till att börja med har jag väldigt svårt att ta mig an nya projekt överhuvudtaget nu, eftersom stora delar av året är jag upptagen med inspelningarna av "Star Trek: Discovery". Beroende på hur populär den tv-serien visar sig att bli framöver, så har jag skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över sex år. När det gäller tv-serier vet man såklart aldrig hur många säsonger det faktiskt kommer att bli. Men det gör det oavsett vilket, avsevärt svårare för mig att ta mig an andra uppdrag just nu - vilket är ett väldigt privilegierat problem att ha som skådespelare. När det kommer till den nya "Hellboy"-filmen kommer jag helt enkelt inte att ha tid - vilket gör att jag i just det här fallet slipper fundera på om jag hade varit intresserad eller inte, om den frågan väl hade kommit.
 
Doug Jones som Saru i tv-serien "Star Trek: Discovery".
 
Vilken relation hade du till "Star Trek", innan du själv blev en del av det universumet av filmer och tv-serier?
 
- Jag föddes 1960 och minns att jag såg den första "Star Trek"-serien från 1966 när den gick på tv, tillsammans med min familj. Under årens gång har jag zappat mig fram till alla de andra serierna och filmerna som följde. Du vet, det fanns en tid när det var omöjligt att zappa igenom sina kanaler på tvn - utan att råka landa på något från "Star Trek". Serierna och filmerna har med andra ord alltid varit en del av mitt liv, så länge jag kan minnas.
 
Hur känns det nu att själv vara en del av "Star Trek"-universumet?
 
- Helt fantastiskt! Jag älskar verkligen Saru, min rollfigur i serien. Det är speciellt att få vara en del av en tv-serie på det här sättet. Eftersom man får chansen att verkligen utveckla sin karaktär på djupet. 
 
Jag gillade verkligen avsnittet från den första säsongen när du följde med ner på en planet, som gjorde dig allt mer galen för varje minut som gick. Saru måste väl dessutom räknas som en av huvudrollerna i "Star Trek: Discovery", vid sidan om Michael Burnham [spelad av Sonequa Martin-Green]?
 
- Ja, jag gillade verkligen att spela in det avsnittet också. Saru får en väldigt framträdande roll under den första säsongen, men det finns många fler i besättningen på Discovery - så det återstår att se om jag får lika mycket att göra under de kommande säsongerna. Jag hoppas i alla fall att han får det!
 
 
Jag måste också passa på att fråga, är det du själv som gör rösten till Saru?
 
- Jag gör rösten själv! Du är faktiskt inte den förste som har frågat mig det. Så jag tar det som en komplimang, att jag ändå verkar göra något eget med Sarus röst - som särskiljer honom lite från hur jag pratar normalt. Annars är det bara i "Fantastic Four: The Silver Surfer" och den första "Hellboy"-filmen där någon annan gjort rösten, medan jag gjorde rörelserna. Förutom i de filmerna som varit på ett annat språk än engelska då förstås, som "Pans labyrint".
 
Du har fortfarande inte varit med i något officiellt "Star Wars"-projekt. Med en hel drös filmer och serier på gång, är det något du skulle vara intresserad av också?
 
- Absolut! Om jag lyckas landa ett "Star Wars"-gig någon gång i framtiden så kan jag dö lycklig. Men jag har verkligen haft en lång och oerhört tacksam karriär i en bransch som kan vara hård och otacksam. Även om jag aldrig sätter min fot på en "Star Wars"-inspelning, kommer jag att kunna se tillbaka på mitt yrkesverksamma liv med stolthet - och rik på fina erfarenheter. Men med det sagt, förutsatt att mitt schema tillåter mig, så hade jag tackat ja på direkten om en "Star Wars"-roll erbjöds!
 
 
Det är nog bara en tidsfråga, snart är du i en galax långt långt borta! Efter att ha läst och lyssnat på en hel del intervjuer med dig i förberedelse för vårt samtal, har jag märkt att en specifik fråga alltid dyker upp; "Hur många timmar fick du sitta i sminket?". Jag tänker därför inte ställa den frågan här... men du spelar ofta olika roller som kräver att du får sitta i sminket i allt från tre till åtta eller hela femton timmar - innan du ens kan gå ut och börja agera framför kameran. Vad har du för knep för att stå ut med all väntan?
 
- Rent psykologiskt har jag lätt för att sitta still och hitta ett slags inre lugn. "Okej, ni vill att jag ska sitta still och kräver inget annat från mig de närmsta tre timmarna - skönt!". Medan flera av mina skådespelarkollegor, som inte är vana vid långa tider i sminket, många gånger ser samma sak som ren tortyr. Efter någon timma känner dem att de måste göra något, men får inte - vilket kan bli väldigt psykologiskt jobbigt. Jag själv har inte det behovet av att göra något, jag är nog en av de mest lata personer du någonsin har pratat med - och lyckligtvis gör det mig perfekt lämpad att göra mitt lite udda arbete.
 
Efter att ha spenderat en hel dag i sminket och framför kameran, känner du aldrig att du vill avsluta dagen med att gå runt och skrämma lite vanligt folk, innan du måste ta av allt igen? 
 
- Haha, i början av min karriär brukade jag hitta på lite hyss efter inspelningarna ibland. Då kunde jag exempelvis säga att jag kunde tvätta bort mitt zombiesmink hemma - och sedan passa på att stanna för att köpa med mig mat hem, av någon stackare i drive through-kassan på McDonalds. Den här typen av fullkroppsdräkt jag hade på mig i "The Shape of Water" gick däremot bara att ta av om jag fick hjälp av ett helt team på plats.
 
 
På tal om McDonalds. Somliga skulle kanske påstå att det är ett onyttigt alternativ - men för dig har hamburgarkedjan inneburit ett nyttigt tillskott i karriären.
 
- Haha, du har gjort grymma efterforskningar! Ja, det stämmer faktiskt. Utan McDonalds hade jag nog aldrig varit där jag är idag. Under en treårs-period, precis i början av min karriär, gjorde jag 27 reklamfilmer åt dem. Jag kunde köpa mitt första hus tack vare McDonalds - så vi har ett långt förflutet tillsammans!
 
 
- Reklamfilmerna med min rollfigur, Mac Tonight, sändes över hela världen där ett tag. Vilket gjorde att jag kunde knipa en liten roll, utan dialog, i min första stora studiofilm; "Batman Returns". Att få arbeta med Tim Burton, som en clownaktig sidekick till Danny DeVito, så tidigt i min karriär betydde väldigt mycket för mig. Jag var som ett barn i en godisaffär!
 
När vi ändå pratar om din tidigare karriär. Jag har förstått att det finns en ganska fin historia kring hur du fick din roll i den första "Hellboy"-filmen. Om vad jag har hört stämmer, talar det också väldigt gott om vilken typ av person Guillermo är att arbeta med. Kan du berätta hur det gick till?
 
- Absolut! Vi hade arbetat tillsammans en gång tidigare, under ett väldigt kort inhopp på tre dagar, på en film som heter "Mimic" (1997). Jag spelade en pyttliten roll som "Long John #2", i stort sätt en helt obetydlig roll i sammanhanget. Men Guillermo fick höra att jag hade spelat några olika monster tidigare, och började snacka sådär passionerat som bara han kan [om monster] - med mig. När vi skiljdes åt gav jag honom mitt visitkort. 
 
Selma Blair, Ron Perlman och Doug Jones i "Hellboy II: The Golden Army".
 
- Fem år senare sitter han och förbereder produktionen av den första "Hellboy"-filmen, tillsammans med ett designteam som hade tagit fram en modell i lera över hur Abe Sapien skulle se ut. Någon i rummet, som hade arbetat med mig tidigare, nämnde att i förbifarten att Abe påminde lite om mig. Vilket fick Guillermo att stanna upp och utbrista [återigen med en perfekt imitation]; "Hmm, Doug Jones... I know this Doug Jones!". För att sedan öppna upp sin plånbok och plocka fram mitt visitkort - som fortfarande låg kvar fem år senare. Han ringde upp mig, vi träffades igen och nu många år senare har vi arbetat tillsammans på sju projekt - och förhoppningsvis blir det många fler.
 
Med tanke på framgångarna med den senaste filmen får vi verkligen hoppas på det! Från en sak till en helt annan, innan vi är klara. Jag vet inte om du såg den senaste säsongen av "Twin Peaks" förra sommaren, men du måste uppenbarligen ha gjort något för att fånga David Lynchs intresse - eftersom hela säsongen praktiskt taget var en hyllning till dig [och ditt namn]!
 
- Haha! Du tänker förstås på Kyle MacLachlans alterego "Dougie Jones". Det var väldigt roligt och lite otippat! Jag träffade faktiskt Kyle på en fest inför Oscarsgalan, där jag gick fram och presenterade mig som Doug Jones för honom. Han svarade med "Oh finally - hi Doug! I was looking all over for you this past summer", och sedan hade vi ett gott skratt tillsammans över vårt "gemensamma" namn. Det har verkligen varit ett fantastiskt år - jag är så lyckligt lottad!
 
 
"The Shape of Water" finns sedan den 25 juni tillgänglig för digital köp och släpps den 9 juli även på DVD, Blu-ray och UHD. Den första säsongen av "Star Trek: Discovery" finns på Netflix nu, inspelningarna av den andra säsongen drog igång i slutet på april tidigare i år.
 
Vilken Doug Jones-prestation är din favorit? Kommentera gärna nedan! 
| 1 juli 2018 18:00 |