Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

9 oktober 2022 | 09:50

Tuva Novotny: "Det är viktigt att konsten får utmana"

Flera svenska och danska stjärnor tar plats i ensemblen när Lars von Trier återvänder till tv-serien som gjorde honom stor - "Riket". MovieZine pratar med Tuva Novotny inför premiären.
25 år har gått sedan danska kultserien "Riket" sände sin andra säsong, när Lars von Trier nu återvänder för mer skruvade spökerier. Idag släpps första avsnitten av "Riket Exodus" på Viaplay.
 
Mycket är sig likt på Rigshospitalet i Köpenhamn, samtidigt som många nya ansikten tar plats i ensemblen. Här möter vi bland annat Tuva Novotny som neuropsykologen Anna. Hon får spela mot flera stora svenska och danska stjärnor, bland andra Mikael Persbrandt, Lars Mikkelsen, David Dencik och pojkvännen Alexander Skarsgård.
 
I vår intervju inför seriens premiär berättar Novotny om tjusningen i att jobba med von Trier och vad "Riket" har för plats i dagens tv-samhälle. Men vi får också en uppdatering kring den kommande svenska katastroffilmen "Avgrunden" där hon spelar huvudrollen - trots sin avsky för genren.
 
Hur beskriver du "Riket" för någon som kanske aldrig sett ett avsnitt?
 
- Kortfattat handlar det om Rikshospitalet, det största sjukhuset i Danmark, och allt som händer där med en ny chef som är svensk. Man följer förvecklingarna som kan uppstå mellan danskar och svenskar, och saker som sker på sjukhuset, med ett visst lager av mystik och övernaturligheter. Det är ungefär det som är "Riket".
 
Vad är det som gör att serien håller även 25 år senare?
 
- Jag vet inte vilken produktion som Lars von Trier utmärkte sig med på den internationella kartan. Men med "Riket" insåg man att han har en helt unik röst. Allt han gör är annorlunda. Man skulle kunna höra om den här serien och säga "nej tack, jag har sett sjukhusserier förr". Men varför blir folk hooked på "Game of Thrones"? För det är ett helt annat universum. Det finns inget som liknar det. Det är unikt helt enkelt. Man måste se det.
 
 
Large 4c0d2b066aeaa5a089a92bb38c7fa581 riget exodus photocr 634177d31af97
Tuva Novotny i "Riket Exodus". Foto: Viaplay
 
Vem spelar du i den nya säsongen?
 
- Anna är neuropsykolog och en av karaktärerna som gör livet sött och surt för sjukhuschefen, som spelas av Mikael Persbrandt. Det Lars von Trier gör är att ställa upp en massa motsättningar i form av kvinnligt/manligt, danskt/svenskt och så vidare. Jag tror att Anna är någon slags symbol för många av de kontroverser som uppstår.
 
- Stundtals är det ren satir, tycker jag, när det kommer till von Triers blick på den politiska korrektheten. Ta till exempel "henifieringen" av sjukhuset vilket leder till svåra förvecklingar när det inte står i journalen om patienten är en han eller en hon.
 
Han driver mycket med svenskarna, som sagt. Men du spelar en dansk rollfigur?
 
- Eller? Vi får se (skratt).
 
Är det första gången som du jobbar med von Trier?
 
- Ja, det är det. Vi har stött på varandra i korridorerna på Zentropa under åren. Vi har känt att vi borde jobba ihop men det har inte blivit av förrän nu. Och det var verkligen allt man kunde drömma om, på bästa sätt. Så mycket kollegialitet, samförstånd och närvaro. Arbetet med "Riket" har varit otroligt fint!
 
Man har ju läst genom åren om skådespelare som uttryckt att de aldrig mer vill jobba med von Trier, av olika anledningar...
 
- Jag kan bara föreställa mig att människor har faser i livet. Jag har haft glädjen att jobba med Lars, och Mikael, i en fantastisk fas i deras liv. Vi har skrattat, vi har gråtit, det har varit generöst och punktligt och rimligt. En produktion som man kan ticka av alla boxar på när det gäller arbetsmiljö och välmående. Jag förstår att det finns andra faser i människors liv. Men jag har bara haft det helt fantastiskt med Lars.
 
Large 4c0d2b066aeaa5a089a92bb38c7fa581 103 packshot 634177e6574b5
Mikael Persbrandt spelar den nye svenske sjukhuschefen i "Riket Exodus".
 
I höst är det fem år sen MeToo dominerade rubrikerna. I Sverige följdes det av kampanjen "Tystnad tagning" som uppmärksammade missförhållanden och övergrepp i den svenska film-, tv- och teaterbranschen. Något som många kvinnliga skådespelare och även Tuva Novotny har kommenterat på genom åren. 
 
Hur ser du på ditt jobb som skådespelare, och filmbranschen i stort, idag? Har något förändrats efter Metoo-vågen?
 
- Det tycker jag. Jag har nog aldrig varit drabbad. Jag har varit utrustad med hårda knytnävar om jag behöver. För mig personligen handlar konsekvensen av Metoo-rörelsen om en mer humanistisk lägstanivå på arbetsplatserna. Att man checkar in lite mer med varandra, och det är underbart. Hur man blir tilltalad, "vad funkar för dig, vad funkar för mig"... Det är en helt annan retorik än för fem år sen. Men det handlar inte bara om könsrelaterad Metoo, det handlar om maktbalans och humanism, och där upplever jag att det har blivit bättre, både i branschen och i samhället.
 
När du blir erbjuden ett projekt där en regissör eller en skådespelare har blivit anklagad för något - hur tänker du kring det?
 
- Det är intressant. Det dök upp på ett möte för några år sen att "den här skådespelaren har uppfört sig på det här viset". Okej, svarar jag - har det åtgärdats? Har det tagits om hand? Det här hade hänt många år tidigare, och personen hade blivit äldre och då pratar vi "på ålderns höst"-äldre. Min respons som regissör var att "jag vägrar att diskriminera, människor måste få lov att göra fel och sen göra rätt igen". Det är inte för att försvara något. Kulturen kan vara lika hård åt andra hållet. Jag är noga med att det ska finnas en rimlighet och en mänsklighet åt alla håll.
 
Large 4c0d2b066aeaa5a089a92bb38c7fa581 riget exodus photocr 634177fec89fb
Tuva Novotny och Ida Engvoll får regi av Lars von Trier.
 
- Jag jobbade nyss med Pia (Tjelta) som spelar huvudrollen i "Diorama". Hon blev total-cancelled i Norge för att hon hade använt ett ord på fel sätt. Hon blev så fruktansvärt mobbad på nätet under ett par veckors tid. Det var så hemskt att se! En skithäftig person som sliter häcken av sig. Jag tycker den mobbningskulturen är hemsk.
 
Även Lars von Trier har sagt en del saker genom åren, och blivit bannad från Cannesfestivalen. Tror du den här nya serien har något kontroversiellt som kommer bli så pass omtalat?
 
- I have no idea! I dagens klimat kan ju vad som helt plötsligt bli kontroversiellt. Ingen aning, men jag skulle hoppas på att man ändå lyckas se hans verk, "Riket Exodus", som en fortsättning värdig originalet. Min slöjdlärare i nian skrev till mig: "Errare humanum est", "det är mänskligt att fela" på latin. Det är det viktigaste jag fått med mig i livet. Man måste få lov att göra fel. Så vi får se. Det dyker säkert upp något fel. Men det var jävligt mycket rätt att jobba på den här produktionen, kan jag säga.
 
- Och i och med att han är sjuk, så är det underbart att vi fick en sån succéupplevelse. Han var skärpt, och han var rolig. Det var ändå fantastiskt att han också fick ha den upplevelsen.
 
Large 4c0d2b066aeaa5a089a92bb38c7fa581 riket exodus 630f21d 6341780733f08
 
TV-landskapet har såklart förändrats en hel del sen 90-talet. Vi har streaming, och nya heta serier i princip varje vecka. Vad får "Riket" att sticka ut idag?
 
- Ja, vad är egentligen relevant eller viktigt när det är krig i Ukraina...? Jag tycker att det är viktigt att konsten utmanar. Att konsten får vara kontroversiell och annorlunda. När man ser på publiksiffrorna kan man tänka sig att människor behöver underhållas och stänga av lite, när världen brinner utanför. Men där kan man hamna i ett zombieläge, med en mängd av likartade produktioner som görs i den här branschen.
 
- Von Triers verk är relevanta för att det just när något annat. Att serien också vill ta pulsen på samhällsfenomen, som jämställdhet, nationalitet eller patriotism.
 
Vad gör du framöver, och kommer du regissera igen?
 
- Jag fick leka av mig lite med "Diorama" nyligen. Jag håller på att utveckla min nästa film som utspelar sig i Danmark och handlar om asylpolitik. Jag går tillbaka lite till min första film "Blind Spot", och det sättet att filma.
 
Just nu är du mitt uppe i inspelningen av katastroffilmen "Avgrunden", hur har det gått?
 
- Det är jätteroligt! Men jag har inte haft en ledigt dag på länge. Just nu spelar vi in på Gran Canaria. Vi har varit i Finland och Kiruna. En riktig cirkus. Och det känns så fint att det är ändå förankrat i någon slags verklighet. Jag hatar egentligen katastroffilmer. Men det här är något som kan hända på riktigt. Det är ett jättebra gäng på skådissidan, så jag är väldigt glad. En otroligt fin produktion.
 
 
 
De två första avsnitten av "Riket Exodus" finns nu att streama på Viaplay. Där finns även gamla "Riket" att se. Nya säsongen består av fem avsnitt, ett nytt kommer varje söndag.
| 9 oktober 2022 09:50 |