LISTA

Skribent

Robin Hakanen Martio

3 mars 2019 | 18:00

10 tunga namn som förtjänar att bli Oscarsbelönade

Årets Oscarsfavorit Glenn Close kammade inte hem någon vinst, utan fick istället äran att bli den skådespelerska med flest nomineringar någonsin utan att ha vunnit en statyett. Hon är i gott sällskap.
Oscarsgalan är världens största film-event, där det årligen utlovas ära och belöning. Men tyvärr kan inte alla avnjuta den äran, även om de förtjänar det.
 
Vad är det som gör att vissa namn som känns självklara att äga en guldgubbe i trofé-skåpet aldrig lyckats vinna en? Vad anledningen än må vara så är här en lista på personer som onekligen förtjänar en Oscar.
 

1. Samuel L. Jackson

 
 
Jackson är en av Hollywoods mest flitiga skådespelare någonsin. Och mer än det, han är fantastisk bra på det också. Trots detta har han bara blivit nominerad för en enda Oscar, då för sin insats i Tarantinos "Pulp Fiction" från 1994. Hur kommer det sig att han gång på gång blivit nonchalerad denna ära? Kanske är det för han är alldeles för populistisk för akademin och har medverkat i för många mainstream-produktioner. Han får iallafall äran att hamna högst upp på denna lista.
 

2. Willem Dafoe

 
 
Denna skådespelare har under årens gång visat sin talang i över hundra produktioner och kammat hem fyra Oscars-nomineringar för sina insatser, senast för sin gestaltning av Vincent Van Gogh i "Vid evighetens port" i årets gala. En fantastisk skådespelare som förtjänar åtminstone en statyett, om inte fler.
 

3. Annette Bening

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En skicklig skådespelerska - även hon fyrfaldigt Oscarsnominerad - som verkar ha gjort allt hon kunnat i sina rollval för att synas i akademins ögon. Vem kan till exempel glömma hennes insats i "American Beauty" (1999)? Utöver detta har hon också blivit nominerad för "The Grifters" (1990), "Being Julia" (2004) och "The Kids Are All Right" (2010).
 

4. Woody Harrelson

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Från Oliver Stones "Natural Born Killers" till Milos Formans "Larry Flynt", och nu senast fjolårets Oscarsnominering i "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" - Harrelson är ett namn att räkna med. Det är något av ett mysterium varför den 57-årige skådisen inte har en statyett att polera. Han har varit med i en hel del mainstream-produktioner, men också likaså höjt kritikers ögonbryn i en rad olika omtalade titlar.
 

5. Laura Linney

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Linney har faktiskt blivit något av en ringräv i Hollywood och har varit med i gamet sedan början av 90-talet. Hon har en tendens att spela ut sina kort med intensitet och fallenhet. Speciellt anmärkningsvärt var när hon fick chansen att briljera i "The Truman Show". Under hennes karriär, som må vara längre än kanske många vet om, har hon samlat på sig tre Oscars-nomineringar.
 

6. Sam Elliott

 
 
Det var mycket sorl kring en särskild mustasch i årets Oscarsgala. Denna tillhörde Sam Elliott, som var nominerad för sin roll i "A Star Is Born", tillsammans med Lady Gaga och Bradley Cooper. Elliotts karriär sträcker sig över en lång tidspann; redan under 60-talet hittar vi honom i små biroller. En legend i sin egen rätt och en riktigt solid skådis. Kanske har han inte fått tillräckligt många chanser att visa vad han kan fullt ut för akademin, men vi får hoppas att det blir ändring på det nu när han äntligen fick sin första Oscars-nominering.
 

7. Laura Dern

 
 
Tvåfaldigt Oscars-nominerade Dern har medverkat i en rad fascinerade och okonventionella filmer, dels tack vare hennes tidiga inblandning med David Lynch. I "Blue Velvet"(1986) och framförallt huvudrollen som Lula Fortune i "Wild at Heart" (1990), fick hon visa sina yttersta skådespelartalanger i ett relativt tidigt skede i sin långfilmskarriär.

Efter detta har hon anknutit sig med tunga regissörer som Steven Spielberg, Robert Altman och Paul Thomas Anderson. Hennes karriär må dock också ha vart lite inkonsekvent med ett antal smalare filmer, men hon har mer än väl bevisat att hon är Oscarsmaterial.
 

8. Christopher Nolan

 
 
Nolan må inte vara en skådespelare men han är likväl någon som både akademin och publiken har uppmärksammat i många år. Själv har han lyckats blivit nominerad till fem Oscars, både i kapacitet som författare och regissör.

Vad kan man säga om denna talang förutom att han är en av dagens mest inflytelserika namn i industrin och har en tendens att locka många biobesökare, med titlar som bland annat "Memento"(2000), "The Dark Knight" (2008) och "Inception"(2010)? Jo, att han helt enkelt är en fantastisk filmskapare.

Även fast krigsdramat "Dunkirk" inte hämtade hem en statyett i fjol för bästa film, så tror jag inte att det kommer dröja speciellt långt innan vi ser han som segrare i denna kategori i framtiden.
 

9. David Fincher

 
 
Vad får man om man tar en stor portion talang, en lång karriär och förhållandevis lite uppvaktning från akademin? David Fincher.

Denna mästare av nyans och bildspråk började sin karriär som musikvideo-regissör och fick den svåra uppgiften att filma den tredje delen i "Alien"-serien. Den blev inte direkt mottagen med öppna armar, speciellt i skuggan av både Ridley Scotts och James Camerons kreationer. Dock upplevde man Finchers till synes helt obesvärade övergång från musikvideor till långfilmer; det var konsekvent vackert, stilistiskt och underhållande.

Det tog dock inte lång tid innan han etablerade sig på sin beskärda del av täppan med filmen "Seven", endast tre år senare.
 

10. Paul Thomas Anderson

 
 
Han har blivit Oscarsnominerad 8 gånger - men tydligen 8 gånger för lite. En riktig titan i dramavärlden, med fantastisk slående filmer och en säregen personlig prägel.  Något som också cementeras genom de utomordentliga skådespelare han jobbat med, till exempel Daniel Day-Lewis, Joaquin Phoenix (ett annat tungt namn som borde vunnit en Oscar) Philip Seymour Hoffman, Emily Watson, med flera. Att han inte har en Oscar i skrivande stund är nästan kriminellt.
 
Vilka andra skådespelare och filmskapare har blivit snuvade på Oscars, enligt er?
| 3 mars 2019 18:00 |