Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

8 augusti 2014 | 09:30

"True Detective"-skaparen tillbakavisar plagiat-anklagelserna

Den Emmy-nominerade Pizzolatto och den sändande kabelkanalen HBO har bägge gått ut och givit svar på tal.
HBO och Nic Pizzolatto har brutit tystnaden gällande anklagelserna som kom för ett par dagar sedan att Pizzolatto stulit stora delar av huvudpersonen Rust Cohles (Matthew McConaughey) dialog från olika filosofiska författare i allmänhet - och från skräckförfattaren Thomas Ligotti i synnerhet. Detta rapporterar Entertainment Weekly.

Först kom HBO med ett uttalande:  "True Detective" är ett verk av exceptionell originalitet och handlingen, intrigen, rollfigurerna och dialogen är Nic Pizzolattos. Filosofiska begrepp står fritt för alla att använda, även för manusförfattare, och det finns många sådana tidigare exempel att tillgå. Att utforska idéer och teman som filosofer och författare har brottats med i alla tider är en av seriens många styrkor - vi står till hundra procent på seriens, dess manus och Nic Pizzolattos sida."

Sedan kom Pizzolatto med ett eget pressmeddelande som mer direkt angrep textstöldsanklagelserna. 

"Inget i TV-serien "True Detective" är plagierat", skriver Pizzolatto. "De filosofiska tankarna som Rust Cohle uttrycker är inte funderingar eller idéer unika för en enda upphovsman; snarare principer för en pessimistisk, antinatalistisk filosofi som har traditioner tillbaka till Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzche, E.M. Cioran med flera, som alla uttryckt samma tankegångar. Som en självlärd pessimist talar Cohle om den filosofin utifrån sin egen bildning och med sina egna ord. Grundsatserna i den här filosofin är sannerligen inte exklusiva för någon enskild författare. 

Och med de här pressutskicken anser nu HBO och Pizzolatto att saken är utagerad. Den 25 augusti får vi veta om Pizzolatto får en Emmy för sitt manusskrivande, plagierat eller inte. 

Var står ni i frågan? Har Pizzolatto lånat för friskt eller har han bara använt sin konstnärliga frihet? Kommentera nedan!

| 8 augusti 2014 09:30 |